Φοβούνται τα... «παιχνίδια»
«Παιχνίδια» των Ιταλών φοβούνται οι Κρητικοί αγρότες πίσω από την πρόταση που κατατέθηκε για την αυστηροποίηση των κριτηρίων για το χαρακτηρισμό ενός λαδιού, ως έξτρα παρθένου
Η συζήτηση ξεκίνησε έπειτα από συνάντηση στη Ρώμη, που διοργανώθηκε ελαιοκομικούς φορείς της Ιταλίας, στη διάρκεια της οποίας εγινε και το αίτημα για αλλαγή της οξύτητας του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Η πρόταση των Ιταλών είναι να μειωθεί το επίπεδο οξύτητας του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, από 0,9% σε 0,5%, για να εξασφαλιστεί όπως υποστηρίζουν η υψηλότερη ποιότητα του προϊόντος και καλύτερη καταπολέμηση της απάτης.
Επίσης οι φορείς ζητάνε την ενίσχυση του εμπορικού προτύπου του Διεθνή Οργανισμού Εμπορίου.
Στην Κρήτη
Στο άκουσμα αυτής της πρότασης που έρχεται από την Ιταλία, οι ελαιοπαραγωγικοί φορείς αντιδρούν και εκφράζουν τον προβληματισμό τους. Γιατί για να ισχύσει κάτι τέτοιο θα πρεπει να γίνουν πολλά πράγματα στην Ελλάδα, τα οποία ως σήμερα, δεν εφαρμόζονταν. Πράγματα τα οποία θεωρούνται αυτονόητα και όμως δεν γίνονται, με συνέπειες στην παραγωγή του λαδιού.
Με βάση όσα αναφέρουν εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών στο νησί, για να τεθεί στο τραπέζι της συζήτηση αυτή η πρόταση, θα πρέπει να εχει τεθεί σε εφαρμογή ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την ουσιαστική στήριξη του ελαιολάδου και των παραγωγών στην Ελλάδα.
Σε διαφορετική περίπτωση αυτό που θα γίνει πιθανά, θα είναι να δίνουμε το λάδι μας σε ακόμη χαμηλότερη τιμή στο μέλλον.