Έτσι κι αλλιώς... Μηλόπιτα!
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Καθόλου σπάνια η περίπτωση ανθρώπου που, ενώ καταπιάνεται με τη ζαχαροπλαστική, δεν έχει ακόμα πάρει κάποιες αποφάσεις.
Αποφάσεις, όπως ποιά συνταγή μηλόπιτας αξίζει να υιοθετήσει. Και πώς να καταλήξει δηλαδή;
Έτσι και μπει σε διαδικασία αναζήτησης θα πελαγώσει! Μηλόπιτες σκεπασμένες, μηλόπιτες ξεσκέπαστες, μηλόπιτες με τα μήλα ψημένα, με τα μήλα ωμά.
Με ξηρούς καρπούς, με λάδι, με βούτυρο, με αυγά, χωρίς αυγά, σαν κέικ, σαν τάρτα.
Ποια να διαλέξεις;
Στην ίδια κατηγορία εραστών και παρασκευαστών μηλόπιτας ανήκω κι εγώ.
Κάθε λίγο και λιγάκι, όλο και κάποια διαφορετική συνταγή ξετρυπώνω από έντυπες ή ηλεκτρονικές σελίδες, τέτοια που, κάθε φορά, να ανατρέπει την μόλις προσφάτως αποκτηθείσα βεβαιότητά μου, που είχε διατυπωθεί με τη φράση «έφτιαξα την καλύτερη μηλόπιτα».
Ενώ κάθε φορά που καταπιάνομαι με την παρασκευή εκείνης της τελευταίας που μου πέτυχε και με ενθουσίασε, έρχεται και μια καινούργια ιδέα (φλασιά τη λένε οι νέοι) που μετατρέπει τον αυτοσχεδιασμό σε μια ακόμη βεβαιότητα, τόσης διάρκειας όσος και ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα σε δυο διαδοχικές παρασκευές…
Αν, παρόλα αυτά, χρειαστεί να κάνω μια ταξινόμηση συνταγών, κι αν πρέπει να αποκαλύψω δύο, όλους κι όλους, μπούσουλες πάνω στους οποίους στηρίζεται το σύνολο των αυτοσχεδιασμών μου ,θα με βρείτε έτοιμη να απαντήσω. Σε μαλακές και τραγανές μηλόπιτες τις έχω χωρίσει μα δεν ξεχωρίζω καμιά.
Η σημερινή μηλόπιτα ανήκει στις μαλακές. Με ένα ζυμάρι από αφράτο παντεσπάνι που κλείνει μέσα του μια στρώση καραμελωμένου μήλου εμπλουτισμένου με δυο ακόμη καλούδια. Τριμμένα καρύδια και κράνμπερι (τα κράνμπερι είναι ο σημερινός αυτοσχεδιασμός).
Το παντεσπάνι δίνει το δικαίωμα σε τούτη, ειδικά, την παρασκευή να πλασαριστεί και σαν τούρτα. Αρκεί να στολιστεί με λίγη σαντιγύ.
ΥΛΙΚΑ
- 8 μήλα
- 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερού αλεύρι μαλακό
- 4 μεγάλα αυγά ή 5 μικρά
- 1 φακελάκι μπέϊκιν πάουντερ
- 1 κουταλιά σούπας κανέλλα
- 1 κουταλιά σούπας (κοφτή) γαρύφαλλο τριμμένο
- Το ξύσμα ενός λεμονιού
- Το χυμό ενός λεμονιού
- 1 ποτήρι νερού καρύδια (και ακόμη, αν προτιμάτε, μια χούφτα κράνμπερις)
- 1/2 ποτηριού νερού σιμιγδάλι ψιλό
- Λίγα αμύγδαλα φιλέ για την επιφάνεια
- Λίγο βούτυρο για το ταψί
- Λίγο χαρτί αντικολλητικό
- (Προαιρετικά) 1/2 ποτηριού νερού ζάχαρη άχνη +500ml κρέμα γάλακτος, κτυπημένα σε σαντιγύ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανάβουμε τον φούρνο στους 175β.
Κόβουμε τα μήλα σε τέταρτα και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρολίτσα με νερό, όπου έχουμε στύψει μισό λεμόνι, για να μη μαυρίσουν.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε ένα (1) ποτήρι ζάχαρη, τον χυμό από μισό λεμόνι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα κομμάτια των μήλων με όσο νερό κρατάνε πάνω τους καθώς τα αποσύρουμε από την πρώτη κατσαρολίτσα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε σε εστία μέτριας έντασης.
Σε λίγα λεπτά τα μήλα έχουν κατεβάσει αρκετό υγρό οπότε ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρις έως ότου τα μήλα απορροφήσουν όλο το υγρό και μαλακώσουν. Δεν αφήνουμε να καραμελώσουν πολύ και να πικρίσουν.
Χωρίζουμε τα αυγά και προσθέτουμε μισό ποτήρι ζάχαρη στους κρόκους. Χτυπάμε σε μαρέγκα τα ασπράδια και μόλις αρχίσουν να σφίγγουν προσθέτουμε σταδιακά το άλλο μισό ποτήρι ζάχαρη.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι με το μπέϊκιν στους κρόκους και ομογενοποιούμε. Τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα με ανάλαφρες κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για να μη φύγει ο αέρας.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα και τη στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί.
Ρίχνουμε μέσα τη μισή από τη ζύμη και βάζουμε το ταψί στον φούρνο
Μόλις το ζυμάρι σφίξει και πριν αρχίσει να παίρνει χρώμα, το βγάζουμε από τον φούρνο και τοποθετούμε στην επιφάνειά του τα καραμελωμένα κομμάτια των μήλων.
Στη συνέχεια ρίχνουμε επάνω στα μήλα τα κράμπερις (αν θέλουμε), τα καρύδια και τέλος το σιμιγδάλι.
Τελειώνοντας ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά την υπόλοιπη ζύμη, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και βάζουμε το ταψί στον φούρνο.
Μόλις το ζυμάρι φουσκώσει και αρχίσει να παίρνει χρώμα, σκεπάζουμε το ταψί με λίγο αλουμινόχαρτο, μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι μας στεγνό καθώς θα το μπήγουμε για δοκιμή (όπως κάνουμε στο κέικ). Σε εκείνη τη φάση και αν το χρώμα της μηλόπιτας δεν μας ικανοποιεί μπορούμε να την ξεσκεπάσουμε, αφήνοντάς την ακόμη για λίγα λεπτά μέσα στον φούρνο.
Αφήνουμε να κρυώσει και την αναποδογυρίζουμε σε σχάρα προκειμένου να αφαιρέσουμε το χαρτί που έχει κολλήσει στον πάτο της.
Επαναφέρουμε την μηλόπιτα στην ορθή θέση. Τώρα μπορούμε:
ή να την απολαύσουμε σκέτη
ή να την σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι
ή να την σκεπάσουμε με τη σαντιγύ που θα φτιάξουμε χτυπώντας αρχικά την κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει και προσθέτοντας στη συνέχεια λίγη-λίγη την άχνη, (...η σαντιγύ που προκύπτει δεν είναι γλυκιά, όμως έτσι ισορροπεί εξαιρετικά την γλυκύτητα της μηλόπιτας).
Ρίχνουμε στην επιφάνεια κανέλα.
Σημειώσεις
1) Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της μηλόπιτας είναι το ότι, στη βασική της συνταγή, δεν χρησιμοποιείται καθόλου βούτυρο.
2) Τα κράνμπερις μπορούν να αντικατασταθούν με σταφίδες μουσκεμένες προηγουμένως, για μισή ώρα, σε κάποιο ποτό
3) Το σιμιγδάλι στην επιφάνεια της γέμισης βοηθά την πάνω στρώση από το παντεσπάνι να μη έρθει σε άμεση επαφή με υγρασία κι έτσι να ψηθεί καλύτερα
4) Εννοείται πως τα καρύδια μπορούν να αντικατασταθούν με άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας ή και να παραληφθούν εντελώς.