Επισκέψιμα ελαιοτριβεία

Γνωριμία με το προϊόν και διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον κλάδο της φιλοξενίας
Στην ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού με όχημα τα προϊόντα της Ελληνικής και δη της Κρητικής γης, προχωρά το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχωρώντας στην θεσμοθέτηση των Επισκέψιμων Ζυθοποιείων, Ελαιοτριβείων και Τυροκομείων.
Συγκεκριμένα, αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη θεσμοθέτηση και τις τεχνικές - λειτουργικές προδιαγραφές των επισκέψιμων ελαιοτριβείων, ενώ ήδη έχει θεσπιστεί το Σήμα Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου, το οποίο διασφαλίζει την επισκεψιμότητα σε χώρους όπου λειτουργούν ελαιοτριβεία - ειδικών προδιαγραφών- που παράγουν ελληνικό ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας, εστίασης και γευσιγνωσίας.
Σε δημόσια διαβούλευση οι προδιαγραφές των επισκέψιμων Ελαιοτριβείων
Σκοπός της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022, είναι η συγκέντρωση σχολίων και παρατηρήσεων από όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και τους ελαιοπαραγωγούς, προκειμένου να καταστεί η απόκτηση του Σήματος Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου προσιτή σε κάθε ελαιουργική εγκατάσταση.
Το σχέδιο της απόφασης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Τουρισμού https://mintour.gov.gr/diavoyleysi-prodiagrafon-episkepsimon-elaiotriveion, ενώ την περασμένη εβδομάδα απεστάλη και σχετική επιστολή της υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη, προς τους φορείς του αγροδιατροφικού τομέα.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση έρχεται σε συνέχεια του αρ. 50 του ν. 4875/2021, του υπουργείου Τουρισμού, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, για τη θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου. Εντάσσεται, δε, στη στρατηγική στόχευση του υπουργείου Τουρισμού για την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού, μέσα από τη σύνδεση του αγροδιατροφικού κλάδου και της ελληνικής παραγωγής με τον κλάδο της φιλοξενίας.
Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού για φέτος, καθώς έχει προηγηθεί η δημόσια διαβούλευση για τις προδιαγραφές του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου, που ήδη υπογράφηκε και βρίσκεται σε στάδιο δημοσίευσης σε ΦΕΚ.
Διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον κλάδο της φιλοξενίας
Η υφυπουργός Τουρισμού, αρμόδια για τις ειδικές μορφές τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε:
«Υλοποιούμε στην πράξη -στοχευμένα και μεθοδικά- τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα και της ελληνικής παραγωγής με τον κλάδο της φιλοξενίας, ενισχύουμε το τουριστικό μας προϊόν και επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, δίνοντας ώθηση στις ειδικές μορφές τουρισμού δώδεκα μήνες τον χρόνο. Παράλληλα, στηρίζουμε την ξεχωριστή ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων που τα καθιστούν μοναδικά σε όλο τον κόσμο και προωθούμε την εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού κλάδου, ενισχύοντας το εισόδημα τόσο των αγροτών μας, όσο και των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων».
Σημειώνει δε, ότι με το νέο νόμο του υπουργείου Τουρισμού, που ψηφίστηκε πρόσφατα, θεσπίσαμε για πρώτη φορά ειδικό Σήμα Επισκέψιμης Μονάδας για τρεις νέες κατηγορίες παραγωγικών κλάδων.
Έτσι, μετά τα Επισκέψιμα Ζυθοποιεία την άνοιξη, προχωρούν στην καρδιά του καλοκαιριού με τα Επισκέψιμα Ελαιοτριβεία και θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο τα Επισκέψιμα Τυροκομεία.