Επικινδύνως ετοιμόρροπα...

Συνεχίζει να "καίει" τους επιτελείς στον Δήμο Βιάννου το σοβαρό θέμα των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων που είναι διάσπαρτα σε όλα τα χωριά και αποτελούν σοβαρή απειλή για τους πολίτες ενώ ο φόβος εντάθηκε από τη μέρα που σημειώθηκε ο φονικός σεισμός του περασμένου Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι
Δυστυχώς, το θέμα παραμένει άλυτο εδώ και δεκαετίες ενώ κατά καιρούς σημειώνονται αποκολλήσεις ή και πτώσεις από παλιά κυρίως ακίνητα και πρόσφατα γράψαμε για το περιστατικό στο Ηράκλειο με την πτώση μπαλκονιού όπου από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα...
Το πρόβλημα των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων δεν έχει "σύνορα" ούτε και είναι καινούργιο. Ωστόσο, επείγει η σωστή διαχείρισή του και φυσικά η αντιμετώπισή του.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Viannitika.gr, ο Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης, αν και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ορίστηκε η σχετική Επιτροπή που θα προχωρούσε τη διαδικασία, ωστόσο, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, ουσιαστικά, μπλοκάρει την όποια εξέλιξη.
"Με έναν και δύο μηχανικούς, τι μπορούμε να κάνουμε; Το μέγεθος του προβλήματος είναι πολύ μεγάλο. Έχουμε, επιπλέον, και το σοβαρό ζήτημα των "ορφανών" ακινήτων. Εάν προχωρήσουμε στην όποια ενέργεια, χωρίς να τους εντοπίσουμε, θα υπάρξουν επιπτώσεις. Για να λύσουμε το θέμα, πρέπει πρώτα να λύσουμε το θέμα της ιδιοκτησίας", τόνισε ο κ. Σταυρακάκης.
Όπως είπε, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες λείπουν πολλές δεκαετίες στο εξωτερικό. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, υπάρχουν πολλοί κληρονόμοι που είναι αδύνατο να βρεθούν. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για έναν... γρίφο!
Πάντως, όπως ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος, σε καμία περίπτωση η Δημοτική Αρχή δεν κάνει πίσω και δεν εγκαταλείπει το θέμα.
Χρειάζεται όμως ενίσχυση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με το κατάλληλο προσωπικό, καθώς όπως σημείωσε, η πολιτική βούληση υπάρχει.
Θυμίζουμε ότι με βάση το σκεπτικό για τη λειτουργία της Επιτροπής που συγκροτήθηκε από την Αποκεντρωμένη,μετά τη σχετική εισήγησή της για την κατεδάφιση συγκεκριμένων παλιών, ως επί το πλείστον, ετοιμόρροπων κι επικίνδυνων κτισμάτων σε όλες τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές, θα ακολουθούσε η αναζήτηση των ιδιοκτητών και ακολούθως, θα "έτρεχε" η διαδικασία της κατεδάφισης.
Η συγκεκριμένη διαδικασία θα έλυνε, σε μεγάλο βαθμό, τα χέρια της Δημοτικής Αρχής καθώς τα περισσότερα από αυτά τα ετοιμόρροπα κτίσματα είναι παλιά κι εγκαταλελειμμένα
(Φωτογραφία αρχείου)