Έντονο Βιαννίτικο στοιχείο
Αλλάζει σελίδα η "Κρητική Εστία" στην Αθήνα
Μετά τις πρόσφατες εκλογές, επρόκειτο να συγκροτηθεί σε Σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, πράγμα που έγινε.
Έντονο είναι, όπως άλλωστε αναμενόταν, το Βιαννίτικο στοιχείο...
Έτσι, Πρόεδρος εξελέγη ο Αντώνης Μυτιλινάκης, στρατηγός ε.α.. Στη θέση του Αντιπροέδρου ο Μανώλης Ρογδάκης, καθηγητής του Πολυτεχνείου.
Γενική Γραμματέας αναλαμβάνει η δικηγόρος, Βασιλική Γερογιάννη και ταμίας ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Κοζυράκης.
Έφορος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βιαννιτών Αττικής "Ο Διαβάτης", καθηγητής Γιώργος Στρατογιαννάκης.
Μέλη εξελέγησαν οι: Μύρων Σπιθάκης, πολιτικός μηχανικός, Μάνος Φραγκεδάκης, μηχανικός αυτοματισμού, η αστυνομικός Χρυσή Σπανάκη, ο Παντελής Πρεντάκης-Πρόεδρος Κρητών Αγ. Βαρβάρας, η καθηγήτρια Δέσποινα Τσαγκαράκη που είναι Πρόεδρος των Κρητών Γλυφάδας.
Επίσης, ο επιχειρηματίας Χαράλαμπος Βάμβουκας, όπως και ο επίσης επιχειρηματίας Κώστας Μέμμος
Η δραστηριότητα της "Κρητικής Εστίας" επικεντρώνεται στη λειτουργία ξενώνων που φιλοξενούν φοιτητές, κυρίως από την Κρήτη, που σπουδάζουν σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αθήνα και κατάγονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.
Θεμελιώδης σκοπός, βάσει του καταστατικού είναι η παροχή στους φιλοξενούμενους στέγης, τροφής, υποτροφιών, βραβείων, επιμορφώσεις καθώς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Το βασικό κτήριο του Ιδρύματος επί της οδού Στράβωνος, στο Παγκράτι, λειτούργησε για πρώτη φορά το 1970 και απετέλεσε ένα πρότυπο χώρο για τη φιλοξενία των φοιτητών όπου μπορούσαν να διαμένουν σε αυτό 120 άτομα.
Στην πορεία το Ίδρυμα δημιούργησε και δεύτερο κτήριο στην οδό Εριφύλης, στο Παγκράτι, που λειτούργησε για πρώτη φορά το 2000, αυξάνοντας έτσι τη δυναμικότητα της Εστίας στους 180 φοιτητές.
Στα χρόνια της λειτουργίας του οικοτροφείου της Εστίας, έχουν φιλοξενηθεί περί τους 4000 επιστήμονες που με τη σειρά τους συνετέλεσαν τα μέγιστα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην κατασκευή και αξιοποίηση αυτών των κτηρίων είναι ότι τα χρήματα για την ανέγερση τους προήλθαν κυρίως από δωρεές επιφανών μελών της Κρητικής παροικίας της Αθήνας, οι οποίοι φρόντισαν παράλληλα να προικίσουν το Ίδρυμα με Κληροδοτήματα ώστε να μπορούν να εξασφαλίζονται οι πόροι για την ανεξάρτητη λειτουργία του.