Ενεργειακή αναβάθμιση
Με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών ακινήτων, εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ και οι Δήμοι μπορούν να ζητήσουν την ένταξη τους για χρηματοδότηση των έργων.
Βασικός στόχος του «Προγράμματος χρηματοδότησης για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων» είναι η προώθηση του ρόλου του Δημοσίου στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων του, η συμβολή του στην επίτευξη του στόχου ενεργειακής απόδοσης και παράλληλα η επίτευξη του στόχου για την ετήσια ενεργειακή ανακαίνιση ποσοστού 3% της ωφέλιμης επιφάνειας των δημοσίων κτιρίων.
Τα κτίρια που εντάσσονται στο Πρόγραμμα θα πρέπει, μετά τις παρεμβάσεις, να κατατάσσονται κατ’ ελάχιστον στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης «Β».
Σκοπός του Προγράμματος που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Δήμο Βιάννου, είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού με παρεμβάσεις περιορισμού της ενεργειακής ζήτησης που συνδέεται με την χρήση του κτιρίου.
Αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενέργεια που χρησιμοποιείται για τα τεχνικά συστήματα όπως για θέρμανση, ψύξη, αερισμό, παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και φωτισμό, διασφαλίζοντας τα μεγαλύτερα επίπεδα υγιεινής, ποιότητας του αέρα εσωτερικού χώρου και θερμικής άνεσης.
Στόχοι του Προγράμματος είναι η υλοποίηση έργων σημαντικού αντίκτυπου στην ενεργειακή απόδοση στον δημόσιο τομέα και η δημιουργία σταθερής ζήτησης για υπηρεσίες ενεργειακής απόδοσης μέσω συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης, η αποδεδειγμένη αναβάθμιση του κτιρίου τουλάχιστον στην ενεργειακή κλάση Β, παράλληλα με την επίτευξη, τουλάχιστον 30%, της εξοικονόμησης ετήσιας ενέργειας που απαιτείται για τις ανάγκες των τεχνικών συστημάτων που εξυπηρετούν το κτίριο και 30% μείωση των εκπομπών.
Επίσης, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι δεν βλάπτονται σημαντικά οι περιβαλλοντικοί στόχοι, υιοθετώντας τις συγκεκριμένες απαιτήσεις του Προγράμματος.
Η συνολική διάρκεια εφαρμογής του Προγράμματος είναι η περίοδος 2022 – 2025, με δυνατότητα παράτασης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για όλη τη διάρκεια εφαρμογής του ανέρχεται σε 670.000.000 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 26.000.000 αφορά στην παροχή εγγυήσεων υπέρ των δικαιούχων Φορέων του Προγράμματος, για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους που απορρέουν από τις Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης.
Οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.