Ένας χαλβάς φούρνου, νηστίσιμος και... εξωτικός


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Είναι ο χαλβάς ο «βασιλιάς» της Μεγάλης Σαρακοστής;
Να ένα προαιώνιο ερώτημα, το οποίο δύσκολα μπορεί να απαντηθεί.
Βλέπετε, έτερος «μονομάχος» θεωρείται η ταραμοσαλάτα. Δύσκολος αντίπαλος, είναι η αλήθεια.
Και τι δεν έχουν κάνει κι οι δύο τους για να κερδίσουν την εύνοια και την ψήφο του λαού! Επαναπροσδιορισμοί, καινοτομίες, μοντερνισμοί, φκιασιδώματα! Όλα μέσα στο παιχνίδι.
Όλα για ένα… θρόνο!
Τούτος εδώ ο χαλβάς, είπε να κρατήσει τον χαρακτήρα του (νηστίσιμος), αποφάσισε να γίνει φίνος ,ξεφεύγοντας από το τσιγάρισμα της κατσαρόλας (φούρνος) και, τόλμησε να γίνει ελκυστικός αποκτώντας μια εξωτική χροιά.
Μην τον φοβηθείτε. Σας είναι γνώριμα όλα του τα χαρακτηριστικά.
Έχουμε και λέμε:
ΥΛΙΚΑ
- 1 ποτήρι (νερού) σιμιγδάλι ψιλό
- 1 ποτήρι (νερού) σιμιγδάλι χοντρό
- 2 ποτήρια (νερού) τριμμένη καρύδα
- 1 λίτρο γάλα καρύδας
- 1/2 ποτηριού (νερού) σπορέλαιο ή ελαιόλαδο καλής ποιότητας
- 2 μέτριες μπανάνες
- 1 φακελάκι μπαίκιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι (γλυκού) σόδα μαγειρική
Για το σιρόπι
- 4 ποτήρια (νερού) ζάχαρη
- 2 ποτήρια (νερού) νερό
- Το χυμό και τις φλούδες ενός μέτριου λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δυο σιμιγδάλια με το γάλα καρύδας και τα αφήνουμε για δύο ώρες, μέχρι το σιμιγδάλι να ρουφήξει το γάλα και να φουσκώσει.
Όταν παρέλθει το δίωρο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 β. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μίγμα των σιμιγδαλιών την καρύδα.
Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια μέσα σε ένα μούλτι (διαβολάκι). Προσθέτουμε το λάδι, το μπαίκιν πάουντερ, τη σόδα και αλέθουμε.
Το μίγμα στο μούλτι θα φουσκώσει κι εμείς, θα το αντιμετωπίσουμε όπως ακριβώς την μαρέγκα (ασπράδια) όταν φτιάχνουμε κέικ. Δηλαδή, θα το προσθέσουμε στο μίγμα των σιμιγδαλιών με απαλές κινήσεις ώστε να μην ξεφουσκώσει.
Θα μεταφέρουμε το τελικό μίγμα σε ταψί διαστάσεων 30Χ40 θα το τοποθετήσουμε στον φούρνο και θα το ψήσουμε μέχρι να ροδίσει (συνήθως αρκούν 35-40 λεπτά).
Μόλις βάλουμε τον χαλβά στον φούρνο ξεκινάμε την διαδικασία του σιροπιού.
Βάζουμε τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε 5 λεπτά (ακριβώς), μετρώντας από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός.
Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε το σιρόπι να περιμένει την έξοδο του χαλβά από τον φούρνο.
Ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι στον καυτό χαλβά μόλις ψηθεί και λίγο μετά (αφού μαλακώσει η επιφάνειά του) τον χαράζουμε σε κομμάτια.
Τον σερβίρουμε σκέτο, πασπαλισμένο με καρύδα, με τριμμένους ξηρούς καρπούς ή με μια φυτική (και άρα νηστίσιμη) σχεδόν άγλυκη σαντιγί.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Οι μπανάνες αντικαθιστούν τα αυγά σε πολλές συνταγές. Αν δεν έχετε μπανάνες μπορείτε να βράσετε (σε σκέτο νερό) ένα μήλο και να πολτοποιήσετε αυτό
2) Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε το μίγμα σε ατομικά φορμάκια ή σε φόρμα του κέικ. Αποφύγετε όμως τις πολύ μικρές φόρμες του κέικ ή τα μικρά ταψιά, διότι είναι καλό να μην έχει μεγάλο πάχος το γλυκό
3) Το γάλα καρύδας το βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ
4) Δεν προσθέτουμε αρωματικό, διότι το άρωμα της καρύδας «δένει» δύσκολα με άλλα αρώματα. Ίσως εξαίρεση αποτελεί το διακριτικό άρωμα που δίνει η φλούδα του λεμονιού στο σιρόπι. Εξάλλου αρκετό άρωμα και μάλιστα ...εξωτικό δίνει και η μπανάνα.