Ένα υπέροχο μελισσοτροφικό φυτό

Το φθινοπωρινό ρείκι θεωρείται σπουδαίο μελισσοτροφικό φυτό.
Δίνει άφθονα λουλούδια και αποτελεί την βασική φθινοπωρινη τροφή των μελισσών από Σεπτέμβρη μέχρι και Γεναρη! Επιπλέον μας δίνει και ένα υπέροχο ανθοΐαμα το οποίο βοηθάει τον άνθρωπο να αναζωογονήσει την ενέργεια του.
Το υπέροχο αυτό φυτό απαντάται και στα Ανώγεια ενώ οι φωτογραφίες είναι της κ. Δημοκρατίας Βρέντζου.
Το μέλι της Erica manipuliflora
Το φθινοπωρινό ρείκι θεωρείται σπουδαίο μελισσοτροφικό φυτό, εξαιρετικά τονωτικό για τις μέλισσες, δίνει χαρακτηριστικό άρωμα και ιδιαίτερη γεύση που αρέσει ιδιαίτερα σε απαιτητικούς καταναλωτές. Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης γλυκόζης κρυσταλλώνει γρήγορα, μέσα σε τρεις μήνες, και το σκούρο χρώμα του μετατρέπεται σε κοκκινωπό μετά την κρυστάλλωση. Το φθινοπωρινό ρεικόμελο είναι πιο σκουρόχρωμο και πιο γευστικό από αυτό της ανοιξιάτικης ρείκις, είναι πλούσιο σε πυρίτιο, βόριο και βάριο και διακρίνεται για τη δυνατή γεύση του.
Θεραπευτικές ιδιότητες:
Το μέλι που φτιάχνεται από τα άνθη των ρεικιών, σύμφωνα με το herb.gr, είναι πολύ ωφέλιμο και έχει τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες με αυτές του φυτού.
Για θεραπευτικούς σκοπούς συλλέγονται τα άνθη και οι ανθισμένοι βλαστοί.
Το φθινοπωρινό ρείκι έχει αντισηπτικές, αντιρρευματικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, είναι διουρητικό, απολυμαντικό του ουροποιητικού συστήματος, δρα θετικά στις πέτρες που σχηματίζονται στο ουροποιητικό σύστημα, κολικούς νεφρών, χρόνια κυστίτιδα, προστάτη και οιδήματα, στις ασθένειες του συκωτιού και της χολής.
Το ρεικόμελο έχει τη μοναδική ιδιότητα να ρίχνει τη χοληστερίνη, είναι πραγματικό φάρμακο για παιδιά που πάσχουν από αδενοπάθεια και αναιμία ενώ η γύρη θεραπεύει ασφαλώς την προστατίτιδα των ηλικιωμένων.
Χρειάζεται ωστόσο προσοχή καθώς σε μεγάλες δόσεις είναι ελαφρύ υπνωτικό και κατασταλτικό του νευρικού συστήματος.
Επιστημονική ονομασία: Erica manipuliflora Salisb. 1802
Συνώνυμα: Erica verticillata
Ελληνική ονομασία: Ερείκη η σπονδυλωτή
Κοινές ονομασίες: Ερείκη η δεσμανθής, Ερείκη η πολυανθής, Ρείκι, Χαμορείκι, Άγριο ρείκι, Κισσούρι, Έρικας, Κλαδί, Πυρένι, Ξούρι, Ξούρα