Ένα υγιεινό κέικ καρότου!


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Με ελαιόλαδο, αλεύρι ολικής άλεσης και γιαούρτι
Ανάμεσα στις εκατοντάδες συνταγές κέικ που κυκλοφορούν, υπάρχουν και μερικές δεκάδες συνταγές με κέικ καρότου.
Κι όπως, μάλλον έχετε διαπιστώσει, τα σχόλια που συνοδεύουν αυτές τις συνταγές είναι όλο «καλά λόγια», όπως «εύκολο, εκπληκτικό, γρήγορο, μυρωδάτο, θρεπτικό, υγιεινό, φανταστικό» κ.α.
Έτσι δυσκολεύομαι να χαρακτηρίσω με επίθετα το κέικ της παρούσας συνταγής και περιορίζομαι στον χαρακτηρισμό «υγιεινό», παρόλο που γνωρίζω πως, με επιστημονικούς όρους δύσκολα θα χαρακτηριζόταν «υγιεινό» ένα, οποιοδήποτε κέικ, με οποιασδήποτε μορφής ζάχαρη και πέντε-έξι ακόμη υλικά που το φορτώνουν θερμίδες.
Θα επιμείνω όμως στον χαρακτηρισμό μιας και:
- Το αλεύρι που χρησιμοποιείται είναι το υγιεινότερο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αφού πρόκειται για αλεύρι ολικής άλεσης
- Η λιπαρή ουσία της παρασκευής δεν είναι κανενός τύπου βούτυρο αλλά εξαιρετικό Ελληνικό (Κρητικό συγκεκριμένα) ελαιόλαδο
- Η ζάχαρη του δεν είναι λευκή-επεξεργασμένη αλλά μαύρη
- Η μεγάλη ποσότητα καρότων που περιέχει αποκλείει τη χρησιμοποίηση της συνήθους ποσότητας αλεύρου που χρησιμοποιείται στα κέικ, περιορίζοντάς τη ακριβώς στο μισό
- Τα καρύδια της συνταγής, εξάλλου, είναι γνωστό πως περιέχουν καλά (υγιεινά) λιπαρά, και πολύτιμα λιπαρά οξέα ω-3 και σίδηρο, σελήνιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Και,
- Η βασική αρωματική του ουσία, η κανέλλα, προτιμήσαμε να είναι κανέλλα Κεϋλάνης (με τα γνωστά αντιοξειδωτικά στοιχεία) και όχι η κοινή κανέλλα (κασσία), παρόλο που η κοινή είναι περισσότερο αρωματική.
Η κανέλλα, εκτός από το να μπει μέσα στο κέικ, μπορεί να μπει και στην επιφάνεια του γλυκού πάνω σ’ ένα λεπτό στρώμα ζάχαρης άχνης.
Εδώ, και πριν προχωρήσουμε στα υλικά και στην εκτέλεση της συνταγής δεν πρέπει να παραλείψουμε να μιλήσουμε για ένα βασικό, κατά πολλούς, στοιχείο του κέικ καρότου, τουλάχιστον όπως το θέλουν οι χώρες που ερίζουν για την καταγωγή του, με επικρατέστερη την Βρετανία. Κι αυτό είναι ένα γκλάσο που, κατά βάση, αποτελείται από τυρί-κρέμα, άχνη και μαλακό βούτυρο σε αναλογίες που διαλέγει καθένας, προσθέτοντας στο τυρί-κρέμα (περίπου 300 γρ.) την άχνη και το βούτυρο που επιθυμεί.
Σίγουρα αυτό το συμπλήρωμα προσδίδει στο κέικ καρότου και γεύση και εμφάνιση, όμως του προσδίδει και θερμίδες, ενώ το αναγκάζει να φυλάσσεται σε ψυγείο, κατάσταση που σκληραίνει το κυρίως σώμα του γλυκού.
Έτσι, εμείς, έχουμε να σας προτείνουμε την φύλαξη του γκλάσου σε κορνέ, εντός ψυγείου, και την τοποθέτησή του στο κομμάτι του κέικ τη στιγμή του σερβιρίσματος, αν ο καταναλωτής το επιθυμεί.
ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ. τριμμένο καρότο (ζυγισμένο αφού τριφτεί)
- 300 γρ. ζάχαρη μαύρη
- 300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες σουρωτό των 200 γρ.
- 1 κεσεδάκι ελαιόλαδο (του γιαουρτιού)
- 1 κεσεδάκι (το παραπάνω) καρύδια χοντροαλεσμένα
- 4 αυγά
- 1 φακελάκι μπαίκιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι γλυκού σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κοφτές κουταλιές σούπας κανέλα Κεϋλάνης
- 1 κοφτό κουταλάκι (γλυκού) τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλάκι (γλυκού) τριμμένο γαρίφαλο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 β.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου πήξουν πολύ.
Τότε αρχίζουμε να προσθέτουμε το λάδι λίγο-λίγο έως ότου απορροφηθεί από το υλικό των αυγών-ζάχαρης.
Τότε αρχίζουμε να προσθέτουμε όλα τα υλικά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Τελευταίο αφήνουμε το αλεύρι, όσο κι αν αυτό δυσκολεύει το ανακάτεμα του καρότου και των καρυδιών, διότι, υπάρχει πιθανότητα το υλικό μας να μην «πάρει» όλο το αλεύρι. Αυτό εξαρτάται και από το τρίψιμο των καρυδιών αλλά και από το πόσο καλά έχουμε στύψει, στις παλάμες μας, το καρότο πριν το προσθέσουμε στην ζύμη.
Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που απαιτεί την προσθήκη του αλευριού σε μικρές ποσότητες και την προσοχή μας στο να μην προκύψει ένας χυλός πιο παχύς από εκείνον που θέλουμε στα κέικ. Μεταφέρουμε τον χυλό μας σε μια καλά βουτυρωμένη φόρμα του κέικ.
Ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά και, όταν δοκιμάσουμε (με τον συνήθη τρόπο της οδοντογλυφίδας ή του μαχαιριού) και το κέικ είναι έτοιμο, μηδενίζουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε ακόμη το κέικ μέσα στον φούρνο για 10 λεπτά.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε
Είμαστε έτοιμοι να το κόψουμε και να σερβίρουμε