Ένα κατασκευαστικό "θαύμα" με άρωμα... Κάτω Βιάννου!
Το CNN ανακηρύσσει τον ουρανοξύστη Merdeka 118, ως ένα από τα «νέα κτίρια που πρόκειται να διαμορφώσουν τον κόσμο το 2023» - Η συμβολή ενός Κατωβιαννίτη στην κατασκευή του
Τη δεύτερη θέση κατέκτησε ο ουρανοξύστης Merdeka 118, μετά τον αντίστοιχό του Burj Khalifa στο Ντουμπάι, στην λίστα του CNN με τα δέκα υψηλότερα κτίρια σε παγκόσμια κλίμακα, τα οποία «πρόκειται να διαμορφώσουν τον κόσμο το 2023». Ένα δημιούργημα της εταιρείας του συμπάροικου αρχιτέκτονα, Νώντα Κατσαλίδη.
Το εν λόγω κτίριο σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Fender Katsalidis, και δεσπόζει της πρωτεύουσας της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, σε ύψος 2.227 ποδών, με την ολοκλήρωσή του να προγραμματίζεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, διαθέτοντας άπλετο χώρο για την κατασκευή καταστημάτων, θεάτρου χωρητικότητας 1.000 θέσεων, καθώς επίσης γραφείων και ξενοδοχείου.
Ο ουρανοξύστης Merdeka 118 -που θα είναι το υψηλότερο κτίριο της Νοτιοανατολικής Ασίας- ξεκίνησε να οικοδομείται το 2016 με θέα το στάδιο Merdeka, έναν χώρο ιστορικής σημασίας, ο οποίος δημιουργήθηκε προς τιμήν της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Μαλαισίας το 1957.
Ωστόσο, το γραφείο Fender Katsalidis δεν είναι το μοναδικό ελληνικό όνομα που συνέβαλε στην κατασκευή του εντυπωσιακού ουρανοξύστη.
Ο Δρ. Στέλιος Πλαϊνιώτης, ο οποίος κατάγεται από την Κάτω Βιάννο, είναι διευθύνων σύμβουλος της NEAPOLI, μιας ελληνικής εταιρείας περιβαλλοντικής μηχανικής και σχεδιασμού, με έδρα την Kuala Lumpur, βρίσκεται πίσω από τον οικολογικό σχεδιασμό του κτιρίου που αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Ο Δρ. Στέλιος Πλαϊνιώτης είναι γιος του γεωπόνου Αντώνη Πλαϊνιώτη και της Κατωβιαννίτισσας συμβολαιογράφου Ρίτας Δουλγεράκη.
Ο Δρ. Στέλιος Πλαϊνιώτης