Ένα... καρυδοκαρυδένιο μεταγιορτινό κέικ!


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Ένα αλλιώτικο, υγιεινό, χορταστικό και πρωτότυπο κέικ
Με το πρώτο κοίταγμα αυτής της συνταγής, υποθέτω, κάποιοι θα πουν:
«Μα πάλι γλυκό; Μέχρι χτες τρώγαμε δυο-δυο τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Τώρα χρειάζεται αποχή»!
Και θα σας απαντήσω: «Μα, περί αποχής από τα γλυκά πρόκειται»!
Μιλάμε εδώ για ένα... όχι ακριβώς γλυκό, που κάνει όμως τη δουλειά του γλυκού ή για να κυριολεκτούμε, μιλάμε για ένα αλλιώτικο, υγιεινό, χορταστικό και πρωτότυπο κέικ που χρησιμοποιείται ακριβώς σαν εκείνο το κέικ που, από τα παιδικά μας χρόνια, γνωρίζουμε.
Και είναι και καρυδοκαρυδένιο!
Διότι πώς αλλιώς να ονομάσεις ένα κέικ που περιέχει καρύδια (τον γνωστό μας ξηρό καρπό), τρίμμα καρύδας από την επίσης γνωστή μας εξωτική καρύδα αλλά και ζάχαρη καρύδας;
Ταυτόχρονα έχουμε ένα κέικ με ελαιόλαδο, σκόνη από νιφάδες βρώμης, χαρούπι, κανέλλα Κεϋλάνης, χυμό εσπεριδοειδών, αυγά, διάφορα φρούτα, γκρανόλα χαρουπιού και ελάχιστο άσπρο αλεύρι. Με λίγα λόγια, έχουμε ένα κέικ που περιέχει και συμπυκνώνει όλα εκείνα τα υλικά που αναζητούμε, ως πρωταγωνιστές, σε κάθε υγιεινό πρωινό. Και πιο συγκεκριμένα σε ένα μεταγιορτινό πρωινό από το οποίο έχουμε προσδοκίες και ως προς τη γεύση (οι γιορτές μας κακόμαθαν ως προς τούτο) αλλά και ως προς την υγιεινότητά του.
Εδώ να σημειώσουμε πως η γκρανόλα (granola) βρίσκεται σε όλα τα σούπερ μάρκετ και:
«…είναι θρεπτικό πρωινό ή σνακ με βάση την βρώμη. Μαζί με τη βρώμη, αναμειγνύονται διάφοροι ξηροί καρποί, ρύζι, αποξηραμένα φρούτα και σπόροι για προσθήκη επιπλέον θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών. Για να υπάρξει συνοχή και να μπορούν όλα τα υλικά να δέσουν προστίθεται έλαιο, συνήθως ηλιέλαιο ή σπορέλαιο και γλυκαντικές ύλες, όπως μελάσα, ζάχαρη, μαύρη ζάχαρη, μέλι κ.α. Η γκρανόλα μπορεί να προστεθεί σε γάλα, χυμό, smoothie και γιαούρτι, ή να καταναλωθεί σκέτη.
(Ο ορισμός από τη Βικιπαίδεια).
Η γκρανόλα χαρουπιού είναι εκείνη η γκρανόλα που, ως γλυκαντική ουσία, περιέχει χαρουπόμελο.
Τα υλικά της συνταγής μας δεν θα τα ξεχάστε ποτέ!
Και δεν θα τα ξεχάσετε ποτέ διότι έχουν μόνο μια μονάδα μέτρησης, που είναι ένα ποτήρι νερού, αλλά και διότι θα την κάνετε τόσες πολλές φορές που θα καταγραφεί οριστικά και αμετάκλητα, στο μυαλό σας.
ΥΛΙΚΑ
- 1 ποτήρι (νερού) ελαιόλαδο
- 1ποτήρι (ν) αλεύρι Γ.Ο.Χ
- 1 ποτήρι (ν) χυμό μανταρινιών και πορτοκαλιού
- 1 ποτήρι (ν) καρύδια ψιλοαλεσμένα
- 1 ποτήρι (ν) τρίμμα καρύδας
- 1 ποτήρι (ν) ζάχαρη καρύδας
- 1 ποτήρι (ν) βρώμη καλά αλεσμένη στο μούλτι
- 1 ποτήρι (ν) γκρανόλα χαρουπιού (αλεσμένη καλά)
- 1 ποτήρι (ν) στραγγιστό γιαούρτι
- 1 ποτήρι (ν) σταφίδα ή ξερά φρούτα(προαιρετικά)
Ακόμη:
- 4 μεγάλα αυγά (ή 5 μικρά)
- 2 πορτοκάλια+ 2 μανταρίνια
- 1 φακελάκι μπέϊκιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι (γλ.) μαγειρική σόδα
- 1 κουταλιά (σούπας) κανέλα
- 1 πρέζα γαρίφαλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανάβετε τον φούρνο σας στους 160 β. και λαδώνετε, για να είναι έτοιμη, μια μεγάλη φόρμα κέικ.
Σ’ ένα μεγάλο μπολ θα ανακατέψετε πολύ καλά όλα τα στερεά υλικά σας, δηλαδή, τα τριμμένα καρύδια, την καρύδα, την αλεσμένη γκρανόλα, τις αλεσμένες νιφάδες βρώμης, τη ζάχαρη καρύδας, το αλεύρι, το μπέϊκιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλλα και το τριμμένο γαρίφαλο.
Σε ένα μπλέντερ (μούλτι) θα βάλετε τις φλούδες των μανταρινιών και στη συνέχεια τις φλούδες των πορτοκαλιών, αφού, με ένα κοφτερό μαχαίρι τις αφαιρέστε από τα πορτοκάλια, προσέχοντας να βγουν όσο λεπτότερες γίνεται. (Μας ενδιαφέρει μόνο το πορτοκαλί μέρος, παρόλο που το λευκό του πορτοκαλιού δεν πικρίζει).
Στις φλούδες θα προσθέσετε τα αυγά ολόκληρα και το ελαιόλαδο και θα αλέσετε μέχρι να έχετε έναν ομοιογενή πολτό.
Στη συνέχεια, στα υλικά του μπλέντερ, θα προσθέσετε τον χυμό των δυο πορτοκαλιών και των δυο μανταρινιών (αν δεν βγει ένα ποτήρι θα το συμπληρώσετε με λίγο ακόμη χυμό) και θα αλέσετε όλα τα υλικά ελάχιστα.
Τέλος, θα προσθέσετε και το γιαούρτι, και θα αλέσετε και πάλι ελάχιστα.
Τώρα είστε έτοιμοι να ενώσετε τα στερεά με τα υγρά υλικά, χρησιμοποιώντας μια μαρίζ (ή ένα μεγάλο κουτάλι).
Αν αποφασίσετε να προσθέσετε σταφίδες θα τις βάλετε προηγουμένως, για 2 έως 3 ώρες, μέσα σε κονιάκ ή ρακή για να φουσκώσουν.
Αντίθετα αν θελήσετε να προσθέσετε αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, χουρμάδες κ.α.) θα τα ψιλοκόψετε ως έχουν.
Και οι σταφίδες αλλά και τα αποξηραμένα φρούτα, πριν προστεθούν στα υπόλοιπα υλικά πρέπει να πασπαλιστούν με λίγο αλεύρι.
Μεταφέρετε τον τελικό χυλό σας στην φόρμα και την βάζετε στον φούρνο.
Ψήνετε στην αρχή στους 160 β. για 45 λεπτά και στη χαμηλή σχάρα.
Μετά την παρέλευση των 45 λεπτών σκεπάζετε το κέικ με ένα αλουμινόχαρτο, το ανεβάζετε στη μεσαία σχάρα και ψήνετε για άλλα 45 λεπτά.
Το αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα 10 λεπτά μετά την έξοδο του από τον φούρνο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Παρόλο που χρησιμοποιούμε μόνο ένα ποτήρι ζάχαρης, το κέικ είναι αρκετά γλυκό και εξαιτίας του χαρουπόμελου που περιέχει η γκρανόλα. Οι σταφίδες και τα αποξηραμμενα φρούτα του προσδίδουν περισσότερη γλυκύτητα, αν αποφασίσετε να τα χρησιμοποιήσετε
2) Διακοσμείτε το γλυκό με ό,τι γλάσο προτιμάτε.
Στις φωτογραφιών της συνταγής χρησιμοποιήθηκε ως γλάσο, η ζεσταμένη βανίλια (υποβρύχιο) που ανακατεύτηκε με λίγο ραφινέ λάδι
3) Το κέικ δεν φουσκώνει ιδιαίτερα παρόλα αυτά δεν είναι καθόλου «λασπωμένο». Αντίθετα είναι πολύ «τριφτό» αν και αρκετά υγρό.
***Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μονάχα τμήματος του παρόντος και μόνο εφόσον αναφερθεί μέσα στο κείμενο η δημιουργός και το site με ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθύνει τον αναγνώστη