Ενθουσιασμός για τους μύλους
Το βιομηχανικό πάρκο του παρελθόντος στον Δήμο Βιάννου και το σήμερα...
Εντυπωσιασμένος δηλώνει ο Καθηγητής Αρχιτεκτονικής κ. Νίκος Σκουτέλης από τα όσα είδε και κατέγραψε πρόσφατα σε διάφορες περιοχές της ανατολικής Κρήτης στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ με πρωτοβουλία της Εκπαιδευτικής – Αναπτυξιακής "Πλοηγός" ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην Κρητική ύπαιθρο.
Ο κ. Σκουτέλης, προ ημερών, επισκέφθηκε τον Δήμο Βιάννου, ενώ ενθουσιάστηκε, κατά την επίσκεψή του στο μαρτυρικό Κεφαλοβρύσι, όπου κατέγραψε τους εναπομείναντες ιστορικούς υδρόμυλους από τους οποίους, εκτός από τα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι Ναζί, άφησαν και δύο ολοκληρωμένους μύλους στους οποίους έχουμε αναφερθεί, σε εκτενή ρεπορτάζ μας, κατά το παρελθόν.
Ο κ. Σκουτέλης επισήμανε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στην Αναπτυξιακή "Πλοηγός" και αποτελεί ουσιαστικά μια βάση για την Κρητική διατροφή.
Πρόκειται δηλαδή για συγκέντρωση προϊόντων με πρώτες ύλες της Κρήτης, σε ποσοστό από 80% και πάνω, ενώ δίδεται έμφαση στην τοπική κουζίνα.
Ουσιαστικά δηλαδή εξετάζεται η ενδιάμεση φάση επεξεργασίας των προϊόντων και οι χώροι μεταποίησης.
Τέτοιοι χώροι, κατά το παρελθόν, ήταν αναμφισβήτητα οι παραδοσιακοί νερόμυλοι. Και το μαρτυρικό Κεφαλοβρύσι έχει μακρά ιστορία σε αυτούς...
Ο καθηγητής κ. Σκουτέλης κατέγραψε με την ομάδα του τα πάντα γύρω από τους νερόμυλους της περιοχής ενώ έμεινε εντυπωσιασμένος από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ιστορικά αυτά κτίρια, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η περιοχή, χωρίς αμφιβολία, αποτέλεσε βιομηχανικό κέντρο της εποχής...
Δυστυχώς, όμως, σήμερα τίποτα δεν θυμίζει τις ιδιαίτερες αυτές εποχές που έζησε ο τόπος.
Μάλιστα, ο κ. Σκουτέλης δεν απέκλεισε σύντομα να μεταβεί με τους φοιτητές του στο Κεφαλοβρύσι προκειμένου να κάνουν εκεί μια σειρά από μαθήματα...
Να σημειωθεί, πάντως, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρξε νέα κρούση από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής που κάνει ό,τι μπορεί για να αναδείξει το πρόβλημα με στόχο την αναστήλωση και αξιοποίηση των μύλων της περιοχής.
Ζητήθηκαν λοιπόν εκ νέου συμπληρωματικά έγγραφα και τοπογραφικά με απώτερο σκοπό, ενδεχομένως, την εκπόνηση μελέτης.