Ελαιόλαδο και στο τηγάνισμα!
Πλεονεκτούν στην κουζίνα αλλά δεν είναι “μονόδρομος” τα ηλιέλαια και σπορέλαια που οι τιμές τους έχουν "εκτοξευτεί" στα ύψη...
Όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, τότε μπορούν να γίνουν πράγματα!
Αναφερόμαστε στη στοχευμένη ενημερωτική καμπάνια για την ανάδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας του Κρητικού ελαιόλαδου και την αντικατάσταση της χρήσης των σπορελαίων και του ηλιελαίου που γίνεται μέχρι σήμερα σε πολλά εστιατόρια, ξενοδοχεία, ταβέρνες και που οι τιμές τους έχουν ”εκτοξευτεί” και φτάνουν ή είναι μεγαλύτερες από αυτές του παρθένου παραδοσιακού κρητικού ελαιολάδου...
Η πρωτοβουλία ανήκει στην Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασλια με την Αγροδιατροφική σύμπραξη κατόπιν συνεργασίας με φορείς του νησιού, Πανεπιστημιακά ιδρύματα και τη λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.
Η σχετική απόφαση ελήφθη σε μια πρώτη συνάντηση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη με τη συμμετοχή του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλου Μπαριτάκη, του Περιφερειακού συμβούλου - Προέδρου της Αγροδιατροφικής σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρου Τζεδάκη, του Προέδρου της λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Αναστασίου Παπαδάκη και των ερευνητών -επιστημόνων, Απόστολου Σπύρου Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Γιώργου Φραγκιαδάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, αντίστοιχα.
Η καμπάνια θα ξεκινήσει άμεσα για την προβολή και διάθεση του κρητικού ελαιόλαδου με σκοπό την ορθή και ευρεία χρήση του, ειδικά στις ξενοδοχειακές μονάδες και τους χώρους εστίασης, αρχής γενομένης από τη φετινή τουριστική σεζόν
Όπως διαβεβαίωσαν οι επιστήμονες στη συνάντηση, το Κρητικό ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο σε διατροφική αξία και υψηλή ανθεκτικότητα στην Κρητική και δημιουργική κουζίνα και τώρα ήρθε η ώρα να γίνει πράξη και να αναδειχθεί περαιτέρω η διατροφική αξία του παραδοσιακού μας ελαιολάδου, που είναι μέρος της Κρητικής φιλοξενίας και παράδοσης.
Ταυτόσημη είναι η θέση που εξέφρασε και ο Πρόεδρος της λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Αναστάσιος Παπαδάκης ο οποίος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της διατροφικής αξίας του Κρητικού ελαιολάδου αλλά στην υψηλή ανθεκτικότητα του με την ορθή χρήση στους χώρους εστίασης.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής σύμπραξης της Περιφέρειας Σταύρος Τζεδάκης επισήμανε ότι “η συνάντηση σκοπό είχε να συνεργαστούμε για ακόμη μια φορά, Περιφέρεια Κρήτης, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, εκπαιδευτικά ιδρύματα και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, αφουγκραζόμενοι τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε, προκειμένου να μετατρέψουμε ένα πρόβλημα, σε ευκαιρία για τους παραγωγούς και το νησί μας. Συγκεκριμένα, η έλλειψη σπορέλαιων στην αγορά, που έχει εκτοξεύσει την τιμή των προϊόντων αυτών σε απαγορευτικό επίπεδο, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως θετικός παράγοντας στην σημαντική αύξηση της κατανάλωσης του κρητικού ελαιολάδου, στη μαζική εστίαση και στα ξενοδοχεία, όχι μόνο ωμό για τις σαλάτες αλλά και για τηγάνισμα. Έρευνες εξάλλου, έχουν αποδείξει ότι το ελαιόλαδο, όχι μόνο δεν είναι κατώτερο από τα σπορέλαια στο τηγάνισμα, αλλά αντίθετα πλεονεκτεί σε πολλά σημεία”
Αναμένουμε, λοιπόν, τα αποτελέσματα της ενημερωτικής αυτής εκστρατείας για το "χρυσό" Κρητικό προϊόν.