Έκκληση για τα αδέσποτα!

Μονόδρομος η συνεργασία των φιλόζωων με τον Δήμο Βιάννου
Αντιμέτωπος με τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό αδέσποτων είναι ο Δήμος Βιάννου, αφού πολλοί επιλέγουν να αφήνουν τα ζώα που, είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να περιθάλψουν, στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου.
Στον Δήμο Βιάννου, όπως και σε πολλούς άλλους μικρούς δήμους της χώρας, η διαχείριση των αδέσποτων ζώων αποτελεί ένα διαρκές και απαιτητικό ζήτημα αφού υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες όπως η απουσία εξειδικευμένου προσωπικού για τη φροντίδα των ζώων (γράψαμε το προηγούμενο διάστημα την υπερπροσπάθεια που γίνεται λόγω της έλλειψης προσωπικού).
Παρά τις τις μεμονωμένες προσπάθειες, η απουσία οργανωμένης δομής φιλοξενίας καθιστά το πρόβλημα ολοένα και πιο πιεστικό. Γνωρίζουμε πως οι Δήμοι, αν και υποχρεωμένοι από τη νομοθεσία να μεριμνούν για την προστασία των αδέσποτων, συχνά (ειδικά οι μικροί και απομονωμένοι) βρίσκονται με δεμένα χέρια λόγω περιορισμένων πόρων, προσωπικού και έλλειψης κατάλληλων υποδομών.
"Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας"
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Θεόδωρο Καρτσάκη, ο Δήμος αντιμετωπίζει -ειδικά τον τελευταίο καιρό- πολλά ζητήματα με τις εγκαταλείψεις ζώων μπροστά από το Δημαρχέιο, ωστόσο μερίμνησε να στειρώσει και να τσιπάρει τα αδέσποτα. "Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το Αστυνομικό Τμήμα, με ΜΚΟ και φιλοζωϊκές οργανώσεις για τα αδέσποτα τον τελευτάιο καιρό και θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, πως από τη στιγμή που δεν έχουμε τις δομές και το προσωπικό να τα περιθάλψουμε, μπορούμε μόνο να τα επανεντάξουμε στο φυσικό τους περιβάλλον, όμως αυτό δεν είναι εύκολο όταν εγκαταλείπονται μαζικά μπροστά από το Δημαρχείο. Έχουμε στειρώσει και τσιπάρει τα σκυλιά και έχουμε τοποθετήσει κάποιες ταϊστρες και ποτίστρες σε κάποια σημεία, ενώ σύντομα θα τοποθετήσουμε περισσότερες. Επιπλέον, με φιλοζωϊκές οργανώσεις προγραμματίζουμε δράσεις που θα περιλαμβάνουν ενημερώσεις, στειρώσεις αδέσποτων και εμφυτεύσεις microchip. Αυτό που ζητάμε από τους δημότες και ιδιαίτερα τους φιλόζωους, είναι να μας βοηθήσουν αντί να μας δυσκολεύουν"
Οδηγίες προς τους πολίτες - Φόβοι να μη σχηματιστούν αγέλες
Χωρίς μόνιμη δομή φιλοξενίας, πολλά αδέσποτα σκυλιά που εγκαταλείπονται ή παραδίδονται μπροστά στο Δημαρχείο για εμβολιασμό και τσιπάρισμα, καταλήγουν να περιπλανιούνται στους δρόμους. Αυτό, πέρα από το ότι Με τον καιρό, αυτά τα ζώα ίσως σχηματίσουν αγέλες, γεγονός που τα καθιστά συχνά επιθετικά, όχι μόνο για άλλα ζώα αλλά και για τους ίδιους τους κατοίκους. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται καταστάσεις που προκαλούν φόβο και δυσκολία στην καθημερινή ζωή της τοπικής κοινωνίας. Τονίζεται δε, πως η μεταφορά αδέσποτων από το φυσικό περιβάλλον σε αστική περιοχή (εκτός κι αν υπάρχει άμεση ανάγκη για παροχή βοήθειας) μπορεί να θεωρηθεί διατάραξη του φυσικού πληθυσμού, ακόμα και εγκατάλειψη σε νέα περιοχή από αυτόν που το μεταφέρει.
Αυτό που απαιτείται είναι μια κοινή προσπάθεια από όλους. Σύμφωνα με τον κ. Καρτσάκη, ο Δήμος Βιάννου αναζητεί διαρκώς εναλλακτικές λύσεις, όπως η συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και η ευαισθητοποίηση των δημοτών για την υιοθεσία και την υπεύθυνη φροντίδα των ζώων. Επισημαίνεται ξανά, πως η κρατική ενίσχυση με πόρους και υποδομές θα βελτίωνε σημαντικά την κατάσταση, ωστόσο προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.
Η δική μας πρόταση για σκέψη
Από τη στιγμή που υπάρχουν φιλόζωοι στην περιοχή μας, ίσως θα πρέπει να γίνει ένα κάλεσμα ώστε να οργανωθούν σε ομάδα ή και σε σύλλογο, ώστε σε συνεργασία με τον Δήμο να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που προκύπτουν. Αυτό που παρατηρούμε όμως, είναι πως παρά το ότι πολλοί άνθρωποι έχουν ζώα συντροφιάς και περιθάλπτουν αδέσποτα (αν και κάποιες φορές με ανορθόδοξους τρόπους), οι προσπάθειες γίνονται μεμονωμένα και καθοδηγούνται περισσότερο από την ηθική πυξίδα που έχει ο καθένας μας και λιγότερο από την νομοθεσία.
Σίγουρα οι Δήμοι έχουν σαφείς υποχρεώσεις όσον αφορά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και κανείς δεν πρέπει να τους απαλλάξει. Όμως πρέπει να αντιληφθούμε πως ζούμε σε μια περιοχή με αντικειμενικές δυσκολίες και χρειάζεται συνεργασία για να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Ο νόμος
Όπως διαβάζουμε σε κείμενο του Κυνοκομείου του Δήμου Λαμίας, βάσει του άρθρου 9 του Ν. 4039/2012, όπως έχει τροποποιηθεί, οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Αυτό περιλαμβάνει τη συνεργασία με φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, εφόσον αυτά διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και εμπειρία .
Ωστόσο η επανένταξη των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, είναι μια ξεκάθαρη επιλογή υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται, αφού υποβληθούν σε κτηνιατρική εξέταση, στειρωθούν, σημανθούν με ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφούν στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση, μπορούν να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον από τους Δήμους σε συνεργασία με φιλοζωϊκές ενώσεις και σωματεία, που όπως είπαμε, δεν υπάρχουν στην περιοχή μας.
Θα πρέπει σύντομα οι φιλόζωοι που αντιλαβμάνονται το πρόβλημα να οργανωθούν και να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με τον Δήμο ώστε να βρεθούν λύσεις.
Σχετικά με αυτούς που εγκαταλείπουν τα ζωντανά είτε επειδή δεν τους κάνουν στο κυνήγι είτε επειδή μετανιώνουν που τα απέκτησαν, θα πρέπει σαν κοινωνία να κάνουμε ξεκάθαρο πως τέτοια στάση είναι ανεπίτρεπη και πως οι νομικές κυρώσεις είναι μονόδρομος.