«Έφυγε» ο Νίκος Διακάκης…
Θλίψη για την απώλεια του αγαπητού δασκάλου
Σε ηλικία 92 ετών εγκατέλειψε τη ματαιότητα του κόσμου μας, ο δάσκαλος Νίκος Διακάκης από τον Κρεββατά Βιάννου.
Η κηδεία και η ταφή του έγινε στα Χανιά όπου ζούσε με την οικογένειά του.
Ο Νίκος Διακάκης, γεννήθηκε στον Κρεββατά το έτος 1930. Τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και το Γυμνάσιο Βιάννου.
Το 1952 αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου.
Διορίστηκε δάσκαλος στο δημοτικό σχολείο Κολοκασίου Σφακίων. Στη συνέχεια πετυχαίνει σε διαγωνισμό μετεκπαίδευσης και για δύο χρόνια φοιτά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα παρακολουθεί σεμινάρια Ψυχικής Υγιεινής και Αγγλικής Γλώσσας.
Ταυτόχρονα παρακολουθεί μαθήματα στο Γεωργικό Ινστιτούτο με ειδίκευση στη μελισσοκομία.
Το 1960 διορίζεται στο Δημοτικό Σχολείο Προβάρματος Αποκορώνου και είναι εκείνος που καταφέρνει να ανεγερθεί νέο διδακτήριο.
Η επόμενη μετάθεσή του τον βρίσκει στο Βατόλακκο Χανίων, όπου ανακαινίζει τις διδακτικές αίθουσες, ανεγείρει αίθουσα και ιδρύει δανειστική βιβλιοθήκη.
Ανήσυχος και προικισμένος στο πνεύμα, συμμετέχει σε διαγωνισμό για την ανάδειξή του σε επιθεωρητή και ενώ επιτυγχάνει και μάλιστα στις πρώτες θέσεις του σχετικού πίνακα, το Υπουργείο Παιδείας δεν τον διορίζει!
Το 1977 μετατίθεται στο 8ο Δημ. Σχολείο Χανίων και ταυτόχρονα προσφεύγει στο ΣτΕ το οποίο τον δικαιώνει και διορίζεται Επιθεωρητής.
Και στην περίπτωση του αείμνηστου Νίκου Διακάκη, αποτυπώνεται η κρατική αναξιοκρατία καθώς αρκετές φορές αναγκάστηκε από Επιθεωρητής να ξαναμπαίνει στις διδακτικές αίθουσες ως δάσκαλος. Βεβαίως, αυτό καθόλου δεν τον ενοχλούσε και όπως ο ίδιος έλεγε, «ήμουν και παραμένω δάσκαλος»!
Παντρεύτηκε την δασκάλα Μαρία Μαυροματάκη και απέκτησαν δύο θαυμάσια κορίτσια που τιμούν την επιστήμη τους αλλά και την κοινωνία που ζουν.
Άνθρωπος με πολύπλευρη μόρφωση, ο Νίκος Διακάκης αρθογραφούσε ασταμάτητα τόσο στα Χανιώτικα Νέα, όσο και στα Βιαννίτικα Νέα και στην Ηχώ της Βιάννου, υπογράφοντας με το ψευδώνυμο Νίκος Κρεββατάς.
Οσάκις έπιανε στα χέρια του το νέο φύλλο της «Ηχώ της Βιάννου» αμέσως με καλούσε στο τηλέφωνο να κουβεντιάσουμε τις λεπτομέρειες.
Αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια του αείμνηστου Νίκου Διακάκη, καθώς συνέλλεγε όλα τα φύλλα της εφημερίδας μας και στο τέλος του χρόνου τα κατέθετε στο Ιστορικό Αρχείο Χανίων!!!
Τα όσα προηγήθηκαν επουδενί μπορούν να καταγράψουν τις αρετές, την πνευματικότητα και τις πολύπλευρες δραστηριότητες του σπουδαίου δασκάλου.
Είμαστε σίγουροι πως, και μετά την εκδημία του, θα βρίσκεται σε κάποιο παραποτάμιο περιβόλι να προσέχει τα εσπεριδοειδή και τα λαχανικά του, σε κάποια βιβλιοθήκη θα βρίσκεται και θα συνεχίσει να αρθρογραφεί στα έντυπα με απώτερο σκοπό να παιδέψει τους συνανθρώπους του, να τους ωθήσει προς την κρίση και τη μάθηση.
Νίκο Διακάκη, Νίκο Κρεββατά, σε αποχαιρετούμε με οδύνη…
Η διεύθυνση και η συντακτική ομάδα της «Ηχώ της Βιάννου» που τόσο αγάπησες, που αναρίθμητες φορές αρθρογράφησες χαρίζοντας στους αναγνώστες της την ομορφιά της σκέψης και της πένας σου, σε αποχαιρετούμε με άφατη θλίψη.
Τα ίδια συναισθήματα αισθανόμαστε και ως συντακτική ομάδα του Viannitika. gr εκφράζοντας θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά σου.
Μανώλης Σπανάκης