Εδώ Πολυτεχνείο!
Στο κλίμα που αρμόζει στη σημερινή μέρα, θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις Σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων του Δήμου Βιάννου και θα περιλαμβάνουν ομιλίες, παρουσιάσεις video και τραγούδια της εξέγερσης, μεταξύ άλλων.
Στις 12:30 μμ στην Άνω Βιάννο, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη όλων των θυμάτων της επτάχρονης Δικτατορίας στον εξωτερικό χώρο του μνημείου των πεσόντων, στο προαύλιο του Ιερού ναού Μιχαήλ Αρχαγγέλου
Στη συνέχεια, θα γίνει σύντομος χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Μηνά Σταυρακάκη και θα ακολουθήσει συμβολική κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο από τον ίδιο και την Δημοτική Αρχή, από τους υπαλλήλους του Δήμου και από αντιπροσωπείες μαθητών από όλες τις σχολικές μονάδες της Άνω Βιάννου.
Θα ακολουθήσει ενός λεπτού σιγή
Στο μήνυμά του για τη σημερινή μέρα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρει:
"Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά όσους αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. 49 χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει σημείο αναφοράς, πηγή δύναμης και αισιοδοξίας, ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως. Ιδιαίτερα σήμερα στην πορεία του χρόνου, το παράδειγμα εκείνης της γενιάς μας δείχνει πως ο αγώνας για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία είναι επίκαιρος. Είναι αγώνας για την ελπίδα και την προοπτική. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τα γεγονότα εκείνων των ημερών, αλλά και αυτούς που αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας"
Στο δικό του μήνυμά για τη σημερινή μέρα, ο Δήμαρχος, Μηνάς Σταυρακάκης, τονίζει:
"Πριν 49 χρόνια στο Πολυτεχνείο τέτοιες μέρες με την εξέγερση των φοιτητών κορυφώθηκε η αντίσταση του Ελληνικού λαού, απέναντι στην επτάχρονη Χουντική τυραννία. Οφείλουμε Τιμή και Δόξα στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού και αντιφασιστικού αγώνα, στους νεκρούς και τραυματίες, που στάθηκαν πάνω από τον φόβο, πάνω από τις εκτελέσεις, τις φυλακίσεις, τις εξορίες και με το παράδειγμα τους και την ίδια τους τη ζωή, δείχνουν το δρόμο στην σημερινή νεολαία. Η εικόνα της πύλης του Πολυτεχνείου, που γκρεμίζεται από τις ερπύστριες του τανκς παρασύροντας νέους φοιτητές με την Ελληνική σημαία στα χέρια, έχει χαραχτεί στην μνήμη όλων μας , έχει γραφεί στην ιστορία και σημαδεύει τις επόμενες γενιές. Το ιστορικό σύνθημα των εξεγερμένων «ψωμί, παιδεία, ελευθερία», παραμένει επίκαιρο και μας υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο ακόμη και σήμερα. Αποτελεί μήνυμα αγώνα για την ενίσχυση των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, μήνυμα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της εργασίας, της μόρφωσης των παιδιών μας, ενάντια στη φτωχοποίηση, τις στερήσεις και τις διακρίσεις. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και αποτελεί για όλους μας μια διαρκή υπενθύμιση για επαγρύπνηση, ενότητα και καθημερινό αγώνα για ένα Ειρηνικό και καλύτερο κόσμο"
Στο δικό του μήνυμα, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης για την επέτειο του Πολυτεχνείου, υπογραμμίζει:
"49 χρόνια από τον ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα, τον Νοέμβρη του 1973. Θα μπορούσε κάποιος να πει αυτό που συνηθίζεται, ότι δηλαδή το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι πάντα επίκαιρο. Όμως αυτό θα ήταν λίγο για να περιγράψει τη σημασία του στο σήμερα. Σήμερα, λοιπόν, περισσότερο ίσως από κάθε «άλλοτε» της μεταπολίτευσης, βιώνουμε ευθεία επίθεση στη Δημοκρατία. Ευθεία επίθεση στο Σύνταγμα, ευθεία επίθεση στη δικαιοσύνη. Ποιος άραγε θα πίστευε ότι σχεδόν μισό αιώνα μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα αυτονόητα θα γίνονταν επίδικα, ζητούμενα και θα τίθενται υπό νέα διεκδίκηση; Ποιος άραγε θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα ζούσαμε στιγμές καταστολής, όπως αυτές στη Νέα Σμύρνη, στο ΑΠΘ, στις διαδηλώσεις επαγγελματικών Σωματείων; Αλλά όλα αυτά είναι ίσως και αναμενόμενα από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, καθώς η κρατική καταστολή υπήρξε διαχρονικά προπομπός ή φυσικό ακόλουθο της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων. Κάθε περιστατικό κρατικής αυθαίρετης καταστολής δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Είναι μέρος ενός όλου. Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα ξαναζούσαμε σκοτεινές εποχές παρακολούθησης πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, δημιουργία φακέλων, αλλά και συλλογή πληροφοριών, ακόμα και αναφορικά με την προσωπική ζωή των θυμάτων παρακολούθησης, ώστε αυτό το υλικό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη; Το Σύνθημα ψωμί, παιδεία, ελευθερία θα μπορούσε να ήταν το σύνθημα της απεργίας και κινητοποίησης της 9ης του Νοέμβρη, όταν χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή και στηλιτεύοντας τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης, που στραγγαλίζουν συστηματικά την κοινωνία. Ούτε ψωμί, ούτε παιδεία, ούτε ελευθερία στο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Όσα παρανοϊκά έχουμε ζήσει το τελευταίο διάστημα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ο τρόμος αυτού του επιτελικού κράτους μπροστά στην επικείμενη κατάρρευσή του. Και αυτός ο φόβος δεν εκφράζεται μόνο με την πίεση μέσω καταστολής και βίαιης φτωχοποίησης, αλλά και με το πιο σημαντικό ίσως στη σύγχρονη εποχή, τον έλεγχο της πληροφορίας και της πληροφόρησης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρει:
«Σήμερα που αυξάνονται οι συμπολίτες μας για τους οποίους αποτελεί ζητούμενο το καθημερινό τραπέζι, με έναν αντιδημοκρατικό κατήφορο, από την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία μέχρι τον ζόφο των παρακολουθήσεων, το Πολυτεχνείο αποτελεί μια ζωντανή πηγή έμπνευσης για την προάσπιση της εργασίας, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, για την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, για ένα ανοιχτό και ελεύθερο Πανεπιστήμιο, για τη νικηφόρα πάλη ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και υπέρ των αδύναμων.Το Πολυτεχνείο ζει. Ο αντιδικτατορικός αγώνας για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, εμπνέει τους σημερινούς αγώνες για εργασία, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη παντού. Κατορθώνει και σήμερα να συνδέεται με τα κεντρικότερα ζητήματα της πάλης, για την πολιτική αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση. Η Εξέγερση του Νοέμβρη του ‘73 αποτελεί και σήμερα ζωντανή πηγή έμπνευσης μαζί με όλους όσοι αγωνίστηκαν κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, δοκιμάστηκαν στη φρίκη των βασανιστηρίων, της εξορίας, των φυλακίσεων, των διώξεων και των στρατοδικείων. Είναι ο δικός μας φάρος για ένα καλύτερο μέλλον, για την δημοκρατική Ελλάδα των προοδευτικών οραμάτων μας».
Σε ανακοίνωσή του, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανώλης Καρτσωνάκης, επισημαίνει:
"Με συγκίνηση και υπερηφάνεια γιορτάζουμε και φέτος την επέτειο του Πολυτεχνείου, που έχει ιδιαίτερη σημασία για την εκπαιδευτική κοινότητα. Τον Νοέμβριο του 1973 η νεολαία της χώρας με επικεφαλής τους φοιτητές του Πολυτεχνείου ξεσηκώνεται εναντίον της χούντας, που για εφτά χρόνια στερούσε από τον λαό τις συνταγματικές του ελευθερίες και καταπατούσε τα διακαιώματά του. Η προσπάθεια για βίαιη καταστολή των γεγονότων όχι απλά δεν πέτυχε να εμποδίσει το κάλεσμα προς τη Δημοκρατία, αλλά αντίθετα πολλαπλασίασε τη συμβολική σημασία της εξέγερσης. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, που οδήγησε στην ανατροπή της χούντας λίγους μήνες μετά, δεν αποτελεί απλώς την αντίδραση σε μια μορφή τυραννίας με στόχο την πολιτική αλλαγή και δεν εκφράζει μόνο την επιθυμία για Δημοκρατία και Ελευθερία. Η ορμητικότητα της νεολαίας του 1973 φανερώνει με τον πιο πρόδηλο τρόπο τον αγώνα για τη ζωή και την αγάπη για τον άνθρωπο. Στο σύνθημα ‘’Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία’’ συμπυκνώνεται η ανάγκη των πολιτών να εξασφαλίσουν όλα εκείνα τα αγαθά, υλικά και πνευματικά, που τους δίνουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν μια ζωή ελεύθερη, ποιοτική και αξιοπρεπή. Κάθε ελεύθερο πνεύμα οφείλει σήμερα να ‘’ταξιδεύει’’ με υπερηφάνεια στο Πολυτεχνείο του 1973. Γιατί, αν θέλουμε να είμαστε άξιοι κα υπεύθυνοι πολίτες, έχουμε χρέος να θυμόμαστε. Με οδηγό τη μνήμη οφείλουμε να κατευθύνουμε τη δράση μας και την καθημερινή μας συμπεριφορά ενάντια σε κάθε μορφή αδικίας και φασισμού".