Δύσκολος χειμώνας
Ένας δύσκολος χειμώνας θα είναι ο φετινός, όπως όλα δείχνουν, στα χωριά της ορεινής Εμπάρου, και όχι μόνον, καθώς η οικονομική κατάσταση των περισσότερων κατοίκων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, θα επιδεινωθεί περαιτέρω.
Κι αυτό γιατί, μπορεί να έχουν κάποιες ποσότητες λαδιού, από την περσινή παραγωγή και οι τιμές να είναι σημαντικά υψηλές, όμως, δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν. Από την άλλη πλευρά, έχουν τον πρόσθετο "πονοκέφαλο" της φετινής μειωμένης παραγωγής καθώς βεντέμα δεν υπάρχει ως γνωστόν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο Viannitika.gr, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, Γιώργος Περογιαννάκης, πέρυσι η παραγωγή ντόπιου έξτρα παρθένου ελαιολάδου έφτασε τους 1200 τόνους! Σε μία κομβική χρονιά για το προϊόν σε όλη τη χώρα.
"Φέτος, όμως, μετά βίας θα πιάσουμε τους 60 τόνους... Κι αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε", τονίζει χαρακτηριστικά. Και δεν είναι μόνον αυτό!
Για ακόμα μία χρονιά, φέτος, καταγράφεται και πάλι σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού. Όπως έχει κατ' επανάλειψη γράψει σχετικά το Viannitika.gr, το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού είναι κάθε χρόνο και πιο έντονο, αλλά δυστυχώς, δεν παρατηρείται καμία κινητικότητα...
Σύμφωνα με τον κ. Περογιαννάκη, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη μαζευτούν ούτε καν οι υπάρχουσες λιγοστές ποσότητες ελαιόκαρπου λόγω έλλειψης χεριών!
Το πρόβλημα της έλλειψης εργατών κάνει περιζήτητους τους λιγοστούς εργάτες που είναι διαθέσιμοι σε όλες τις αγροτικές περιοχές.
Και βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες αντιμετωπίζουν ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα.
Η έλλειψη αυτή έχει αυξήσει τις αμοιβές των εργατών σημαντικά, σε μια περίοδο που ο παραγωγός αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα και το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα αυξημένο και σε κάποιες περιπτώσεις διπλάσιο!
Πριν από καιρό αναζητήθηκε λύση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γύρω από το θέμα αυτό, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να καλύψουν τα τεράστια κενά οι παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη χώρα, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα που έχει ανάγκη από 180.000 εργάτες γης, ετησίως.
Ούτε όμως και πάλι δόθηκε λύση. Έτσι, οι αγρότες αναμένουν τα νεότερα...