Δολωματικοί ψεκασμοί σε περιοχές του Δήμου
Μέσω ανακοίνωσης της η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου γνωστοποιεί ότι με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών θα ξεκινήσει δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας σε περιοχές του Δήμου Βιάννου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
- την Δευτέρα 31- 08- 2020:
- (3ος τοπικός) στο δ.δ Βαχού για 28.000 δέντρα
- (4ος τοπικός) στα Δ.Δ : Άνω Βιάννος για 139.600 δέντρα, και Χόνδρος για
69.200 δέντρα.
- (3ος γενικός) στο δ.δ Κάτω Βιάννου
Παρακαλούνται όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιόφυτα να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δένδρα τους για να μπορεί να τα ψεκάσει και οι βιοκαλλιεργητές να σημαδέψουν τα ελαιόφυτά τους για να αποφευχθεί ανεπιθύμητος ψεκασμός.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας με δεδομένο ότι σε αυτές η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών είναι εξαιρετικά αμφίβολη οπότε οι παραγωγοί ίσως χρειαστεί να επέμβουν με ίδια μέσα (να προχωρήσουν στις κατάλληλες επεμβάσεις χρησιμοποιώντας μόνο εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, πάντοτε σε συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους τους). Επισημαίνεται ότι η παραγωγή ελαιόλαδου έχει χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. και απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.
Επίσης επισημαίνεται η υποχρέωση του εργολάβου καθ’ όλη τη διάρκεια των ψεκασμών, να αναρτά από την προηγούμενη μέρα, σε εμφανή δημόσιο χώρο, τις τοποθεσίες στις οποίες θα πραγματοποιούνται ψεκασμοί προκειμένου να λαμβάνουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοκαλλιεργητές. Οι τελευταίοι επιβάλλεται να επισκέπτονται συχνά τα ελαιόφυτά τους διαπιστώνοντας την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και να μεταφέρουν στην υπηρεσία μας έγκαιρα όποιο πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
Τηλ. επικοινωνίας: 2895022317, 6974780695, επόπτη δακοκτονίας Γελασάκη Εμμανουήλ