Δίχρωμο κέικ σοκολάτας με γκλάσο, όπως παλιά!!!
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Άπειρα τα κέικ της παγκόσμιας συνταγογραφίας και καθείς από μας, είτε ως παρασκευαστής είτε ως καταναλωτής, βρίσκεται να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα από αυτά, στα πιο αγαπημένα του γλυκά.
Το κέικ της σημερινής συνταγής είναι ένα δίχρωμο κέικ σοκολάτας.
Και κυριολεκτούμε, αφού γίνεται με καφέ και άσπρη σοκολάτα κουβερτούρα, κι όχι με κακάο, που συνήθως χρησιμοποιείται για να αρωματίζει και να χρωματίζει μια βασική ζύμη κέικ που στη συνέχεια ονομάζεται κέικ σοκολάτας.
Το ένα του ιδιαίτερο λοιπόν χαρακτηριστικό είναι η διχρωμία που βασίζεται στη συμμετοχή δυο κουβερτούρων διαφορετικών χρωμάτων. Το άλλο είναι το γκλάσο του. Ένα γκλάσο από τα παλιά σαν αυτό που γλύφαμε, πριν δαγκώσουμε την πρώτη μπουκιά στα κοκ των συνοικιακών ζαχαροπλαστείων τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 αλλά και των καντινών των θερινών κινηματογράφων των ίδιων εποχών.
Γκλάσο καμωμένο από κακάο ανακατεμένο με βανίλια υποβρύχιο!!!
ΥΛΙΚΑ
- 2 κρέμες γάλακτος των 200 ml
- 250 γρ. μαλακό βούτυρο
- 1 ποτήρι νερού ζάχαρη
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
- 6 αυγά
- 1 φακελάκι μπαίκιν πάουντερ
- 180 γρ. άσπρη κουβερτούρα
- 180 γρ. καφέ κουβερτούρα
Υλικά για το γκλάσο
- 300γρ. βανίλια υποβρύχιο
- 5 κοφτές κουταλιές σούπας κακάο
- 5 γεμάτες κουταλιές σούπας ηλιέλαιο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανάβουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Παίρνουμε με τα δάχτυλα μας αρκετή ποσότητα βούτυρου και αλείφουμε το εσωτερικό μιας φόρμας κέικ.
Χωρίζουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε δύο μέρη
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το μισό βούτυρο και την μια κρέμα γάλακτος και το τοποθετούμε σε αναμμένη εστία.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός απομακρύνουμε το τηγάνι από την εστία, προσθέτουμε την καφέ κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα μας να ομογενοποιηθεί.
Αφήνουμε το υλικό του τηγανιού να περιμένει ενώ εμείς σπάμε τα αυγά στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε καλά μέχρι να το μείγμα μας να ασπρίσει.
Τότε προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο χτυπώντας διαρκώς. Όταν το αλεύρι μας ενσωματωθεί, έχουμε μια σφιχτή ζύμη, την οποία χωρίζουμε στα δύο με το μάτι και την τοποθετούμε σε δυο διαφορετικά μπολ.
Παίρνουμε το ένα μπολ της ζύμης και το αδειάζουμε στο τηγάνι με το μείγμα της καφέ κουβερτούρας. Ομογενοποιούμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και μεταφέρουμε όλο το υλικό στη φόρμα του κέικ.
Πλένουμε γρήγορα το τηγάνι και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, αυτή τη φορά με την άσπρη κουβερτούρα.
Προσθέτουμε το 2ο μισό της ζύμης στο τηγάνι με το λευκό μείγμα και ομογενοποιούμε.
Αδειάζουμε και το λευκό μείγμα μέσα στη φόρμα. Δεν ανακατεύουμε τα δυο υλικά.
Τοποθετούμε τη φόρμα στον προθερμασμένο φούρνο και δεν τον ανοίγουμε πριν περάσουν σαράντα λεπτά. Δοκιμάζουμε με το γνωστό τρόπο αν το κέικ μας έχει ψηθεί, μπήγοντας ένα λεπτό μαχαίρι το οποίο πρέπει να βγει στεγνό.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα.
Ετοιμάζουμε το γκλάσο ανακατεύοντας σε πολύ χαμηλή φωτιά όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή και γυαλιστερή κρέμα.
Ρίχνουμε το γκλάσο επάνω στην επιφάνεια του κέικ και με τη βοήθεια μιας μαρίζ το στρώνουμε και στα πλάγια.
Διακοσμούμε με λευκή κουβερτούρα, είτε τριμμένη, είτε σε μορφή σταγόνων, είτε κάνοντας ακατάστατες γραμμές αφού την λιώσουμε με λίγο γάλα και λίγο ηλιέλαιο…
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Στο γκλάσο μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κακάο με σοκολάτα κουβερτούρα, αλλά εμείς επιλέγουμε να το φτιάχνουμε… όπως παλιά
2) Μη βάζετε γκλάσο πριν το κέικ κρυώσει εντελώς
3) Φροντίσετε η βανίλια-υποβρύχιο που θα αγοράσετε να είναι πολύ μαλακή
4) Μη σας αγχώσει το ότι η καφέ ζύμη περιμένει μέχρι να ετοιμάσετε την λευκή. Να θυμάστε πως, ένα από τα μυστικά του επιτυχημένου κέικ είναι το να μπει στον φούρνο 15 με 20 λεπτά μετά την ολοκλήρωση της παρασκευής του
5) Ονομάσαμε καφέ κουβερτούρα εκείνη με το κλασσικό σοκολατένιο χρώμα διαχωρίζοντας την από την, λεγόμενη, μαύρη.