Δεν θα προλάβουν όλοι!
Ως χρονιά - ορόσημο, χαρακτηρίζετσι για την Κρήτη η φετινή σε ό,τι αφορά στην παραγωγή ελαιολάδου, μετά από μία σεζόν με βεντέμα και παρά τα προβλήματα με τον δάκο
Παράγοντες της αγοράς ελαιολάδου επισημαίνουν ότι το νησί βιώνει μια χρονιά με πλούσια σοδειά, από την οποία αναμένεται να προκύψουν περισσότεροι από 100 χιλιάδες τόνοι ποιοτικού ελαιολάδου, που αυτή την ώρα έχει και πολύ καλή τιμή.
«Σήμερα το λάδι στην Κρήτη κυμαίνεται από 4,30 μέχρι και 4,70. Είναι μία χρυσή χρονιά για το νησί, μία χρονιά με υπέρ βεντέμα από τα Χανιά μέχρι και τη Σητεία. Μια χρονιά που δίνει την ευκαιρία να κάνουμε τη διαφορά λόγω και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην παραγωγή τους οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, λόγω της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μ. Χιλετζάκης και πρόσθεσε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες «το σημαντικότερο ρόλο φέτος θα τον έχει το εμπόριο του ελαιολάδου».
Υπό αυτό το πρίσμα, διευκρίνισε, απαιτείται η προστασία των παραγωγών αλλά και του ίδιου του προϊόντος και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η απόφαση της Ένωσης να στηρίξει τη δημιουργία ενός Παγκρήτιου Παρατηρητηρίου τιμών ελαιολάδου.
«Το Παρατηρητήριο Τιμών ελαιολάδου θα αφορά όλο το νησί, από τη Σητεία μέχρι τα Χανιά. Σε αυτή τη σελίδα που πολύ σύντομα θα είναι στη διάθεση των παραγωγών, των ελαιουργών, των τυποποιητών και όσων γενικά έχουν σχέση με το ελαιόλαδο, θα βλέπουν τις τιμές» εξήγησε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ που διευκρίνισε ότι η διαδικασία θα είναι πολύ απλή.
"Αγκάθι" η έλλειψη εργατών γης
Την ώρα, πάντως, που οι παραγωγοί έχουν ήδη ξεκινήσει την ελαιοσυλλογή, το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης, που έχουμε αναδείξει τόσες και τόσες φορές μέσα από τα ρεπορτάζ μας, είναι τεράστιο... Μάλιστα, οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει μόνοι τους ή με την βοήθεια συγγενών και φίλων την ελαιοσυλλογή, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν όπως μπορούν αυτή την έλλειψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα χωριά επικρατεί ένα ατελείωτο παζάρι για το ποιος θα πρωτοπάρει τους διαθέσιμους εργάτες.
Αυτή τη στιγμή στη Βιάννο υπάρχουν κυρίως Βούλγαροι και Πακιστανοί εργάτες γης οι οποίοι αμείβονται αρκετά καλά, ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και από Έλληνες της βόρειας Ελλάδας αλλά και από την πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Viannitika.gr, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, Γιώργος Περογιαννάκης, η προσέλευση των αγροτών στο ελαιουργείο είναι πολύ μεγάλη και θα ενταθεί κι άλλο τις επόμενες ημέρες.
Σε ό,τι αφορά στο "καυτό" θέμα των εργατών γης, ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένονται κι άλλα άτομα τις επόμενες ημέρες, ενώ είναι περισσότερο ορατός από ποτέ ο κίνδυνος ορισμένοι παραγωγοί να μην καταφέρουν να μαζέψουν όλες τις ελιές τους!