Δασικοί χάρτες και παρατάσεις...

Με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποφασίστηκε η παράταση, για έξι μήνες, της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, η ανάρτηση των οποίων γίνεται όμως εντός του 2021. Το θέμα ενδιαφέρει αρκετούς Βιαννίτες.
Χρειάστηκαν κινητοποιήσεις των Βιαννιτών με πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, συναντήσεις και πυκνές επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, για να καταφέρουν να πάρουν τη δέσμευση του Υπουργού Κώστα Σκρέκα από την Κρήτη, τον Απρίλιο, για τη διόρθωση των λαθών στους δασικούς χάρτες, ώστε να μη χαθούν περιουσίες και κόποι μιας ζωής και να μην ταλαιπωρηθούν άδικα σπεύδοντας να τακτοποιήσουν ... ξένα λάθη και μάλιστα πληρώνοντας ακριβά..
Φεύγοντας, κατόπιν της τριήμερης τότε περιοδείας του και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης, ο κ. Σκρέκας είχε δεσμευτεί ότι τα λάθη σε δασικούς χάρτες θα διορθωθούν μέσα από μία διαδικασία χωρίς ταλαιπωρία και δίχως κόστος για τους πολίτες, αναφερόμενος στο τεράστιο πρόβλημα στην Κρήτη με τις βραχώδεις περιοχές, τον ασπάλαθο και τα φρύγανα που εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες στους οποίους είχαν, από λάθος, ενταχθεί.
Κι αυτό όμως, μένει να δούμε στο μέλλον πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα γίνει πράξη.
Όπως είχε πει τότε ο Υπουργός στους ιδιοκτήτες γης, μεταξύ των οποίων και Βιαννίτες,υπήρχε μια εξάμηνη παράταση στην προθεσμία που έληγε στις 6 Μαΐου.
Εφόσον και μετά τις διορθώσεις υπήρχαν αντιρρήσεις, οι λύσεις για τις ενστάσεις ήταν:
- Κατάθεση αίτησης πρόδηλου σφάλματος
- Αν αυτόματα δεν διορθωθεί, τότε ο ιδιοκτήτης απευθύνεται με μειωμένο τέλος κατά 50%, στην τριμελή αρμόδια επιτροπή που θα αποφασίσει
Μόλις πριν από δύο ημέρες, με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποφασίστηκε η παράταση, από τη λήξη της, για έξι μήνες, της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών, η ανάρτηση των οποίων γίνεται όμως εντός του τρεχοντος έτους. Το θέμα ενδιαφέρει πολλούς Βιαννίτες και θα πρέπει να σπεύσουν για να ενημερωθούν σχετικά.
Η παράταση αυτή μάλιστα, επεκτείνεται για είκοσι επιπλέον ημέρες για όσους κατοικούν μόνιμα ή διαμένουν στο εξωτερικό.
Επίσης, καθορίζεται ο χρόνος των διορθώσεων που εμπίπτουν σε κατηγορία πρόδηλου σφάλματος κι ενσωματώνονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες εντός της ίδιας προθεσμίας.
Η υπόθεση "δασικοί χάρτες" απασχολεί τους Κρητικούς εδώ και καιρό. Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιοκτησίες εμφανίζονται ως ... δάση! Σε άλλες περιπτώσεις ως ... ποτάμια. Αλλού, υπάρχει ποτάμι μέχρι ένα σημείο, με βάση πάντα τον δασικό χάρτη, και μετά το ποτάμι ... "εξαφανίζεται".
Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτεία γνωρίζει το πρόβλημα και δεσμεύτηκε να δώσει λύσεις.
Αναμένουμε, λοιπόν!