Δαμάσκηνα κονφί για τσιζ-κέικ και άλλες χρήσεις


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Μια πολύ λιτή σε υλικά και πολύ απλή σε εκτέλεση συνταγή
Αν η οικογένεια σας αγαπά τα τσιζ-κέικ και το παρασκευάζετε συχνά, θα έχετε πολλές φορές βρεθεί στο δίλημμα του πώς να το επικαλύψετε.
Ιδιαίτερα αν, λόγω γούστου, αλλά και προσήλωσης σε κάποια ιδιαίτερα και δεδομένα χαρακτηριστικά του ξενόφερτου αυτού γλυκού, έχετε αποκλείσει κάθε τύπου ζελέ (αυτούσιου ή ανακατεμένου με γλυκό κουταλιού) που προτείνει μεγάλο μέρος της τρέχουσας συνταγογραφίας.
Τα γλυκά κουταλιού και οι μαρμελάδες είναι εκείνες οι παρασκευές που ενδείκνυνται για την επικάλυψη των τσιζ-κέικ.
Όμως, εδώ αρχίζουν τα δύσκολα αφού οι μαρμελάδες, που «στέκονται καλά» πάνω στο γλυκό, δεν είναι αρεστές σε μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών, ενώ, τα γλυκά κουταλιού, έτσι καθώς αποτελούνται από φρούτα και σιρόπι ασύνδετα μεταξύ τους, δυσκολεύουν το κόψιμο του γλυκού σε μερίδες.
Θα σας έχει τύχει, φαντάζομαι, το να είναι μια ομορφιά το γλυκό σας πριν κοπεί αλλά, αμέσως μετά, να έχει «τρέξει» το σιρόπι μέχρι τον πάτο, να έχει εμποτίσει και λασπώσει το μπισκότο και να έχει αδειάσει η επιφάνεια με αποτέλεσμα η προσπάθεια σας να μην… δικαιώνεται.
Κι εδώ ακριβώς έρχεται η σημερινή συνταγή να δώσει τη λύση, προτείνοντας μια παρασκευή που δεν είναι ούτε μαρμελάδα ούτε γλυκό κουταλιού, έχει όμως και τη φρεσκάδα και τη συνοχή μιας μαρμελάδας αλλά και μεγάλα κομμάτια φρούτου έτσι όπως τα βρίσκουμε στα γλυκά κουταλιού.
Πρόκειται για ένα κονφί (λέξη γαλλική προερχόμενη από το ρήμα confire που σημαίνει συντηρώ).
Το βασικότερο χαρακτηριστικό των κονφί, και των αλμυρών αλλά και των γλυκών, είναι το ότι μαγειρεύονται ΜΟΝΟ με τα υγρά τους.
Στην Κρητική κουζίνα έχουμε ένα διάσημο κονφί. Είναι το σύγλινο, δηλαδή εκείνο το χοιρινό κρέας που μαγειρεύεται μόνο με τα δικά του υγρά και λίπος (γλίνα) και συντηρείται για καιρό, μέσα σε αυτό.
Παγκόσμια, το διασημότερο κονφί είναι μια Γαλλική παρασκευή, η πάπια κονφί, που γίνεται με τρόπο παρόμοιο με εκείνο, του κρητικού σύγλινου.
Η μέθοδος κονφί (στη γλυκιά εκδοχή της) μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα σχεδόν τα φρούτα.
Ας περάσουμε τώρα στην πολύ λιτή σε υλικά και πολύ απλή σε εκτέλεση συνταγή μας.
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό δαμάσκηνα (χωρίς το κουκούτσι)
- 750 γρ. ζάχαρη (γενικά τα ¾ του βάρους τους, η ζάχαρη)
- ½ ποτήρι(νερού) χυμό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα και τα στεγνώνουμε.
Τα χαράζουμε κατά μήκος, τα μοιράζουμε σε δυο κομμάτια και αφαιρούμε το κουκούτσι.
Κάθε ένα από τα δυο μέρη του δαμάσκηνου το κόβουμε σε λωρίδες πλάτους ενός εκατοστού (το πολύ).
Τοποθετούμε όλες τις λωρίδες σε κατσαρόλα και τις ραντίζουμε με το λεμόνι. Ανακατεύουμε για να πάει παντού το λεμόνι.
Ρίχνουμε επάνω τους τη ζάχαρη.
Μετά από τρείς ώρες κι αφού έχουν αρχίσει να «κατεβάζουν» υγρά, ανακατεύουμε καλά τις λωρίδες με την άλιωτη ζάχαρη και αφήνουμε να περιμένουν δύο ώρες ακόμη.
Μετά την παρέλευση αυτών των δυο ωρών, θα δούμε τις λωρίδες να πλέουν μέσα στα υγρά τους.
Θα βάλουμε την κατσαρόλα σε εστία να βράσει για 10-15 λεπτά και θα ξαφρίσουμε.
Αφήνουμε για 12 ώρες την κατσαρόλα εκτός εστίας και μετά, βράζουμε ξανά τις λωρίδες του δαμάσκηνου, μέχρι να έχουμε μια ρευστότητα μικρότερη από εκείνη των μαρμελάδων.
Μεταφέρουμε το κονφί σε αποστειρωμένα βάζα, με τον τρόπο που εφαρμόζουμε σε μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Δεν χρησιμοποιούμε άρωμα. Άποψή μας είναι, πως το φυσικό άρωμα των φρούτων αρκεί, και πως οι μόνες εκείνες περιπτώσεις που επιβάλλουν τον αρωματισμό είναι αυτές που τα φρούτα μας δεν διαθέτουν καθόλου ή σχεδόν καθόλου, δικό τους άρωμα π.χ. κίτρινη κολοκύθα, καρπούζι, σύκο κ.α., και αυτές που επιβάλουν την μείωση ή την εξαφάνιση του φυσικού τους αρώματος π.χ. μελιτζάνα, κολοκύθι, ντομάτα κ.α.
2) Εκτός από επικάλυψη σε τσιζ-κέικ, τα δαμάσκηνα κονφί ταιριάζουν πολύ στις κρέμες, στο γιαούρτι και στο παγωτό
3) Τοποθετείστε τα δαμάσκηνα κονφί πάνω στην κρέμα του τσιζ-κέικ, αφού προηγουμένως κάνετε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, ανάβαθες αυλακιές πάνω της
4) Επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε, εν μέρει, στην παρούσα συνταγή, κατά το ειδικό αφιέρωμα που προγραμματίζουμε για ένα υπέροχο, αφράτο αλλά ταυτόχρονα και τραγανό τσιζ-κέικ.
***Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μονάχα τμήματος του παρόντος και μόνο εφόσον αναφερθεί μέσα στο κείμενο η δημιουργός και το site με ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθύνει τον αναγνώστη