Βάσκικο τσιζ-κέικ με μήλα (μια αλλιώτικη μηλόπιτα!)


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Μια συνταγή, βασισμένη σε προαιώνιες ζαχαροπλαστικές αρχές, σε καινούργιες πληροφορίες και τεχνικές και υλικά και σε πειραματισμό
Αν μέχρι τώρα οι λάτρεις των μηλόπιτων χωρίζονταν σε δύο ομάδες, εκείνης που προτιμά ζυμάρι μαλακό σαν κέικ (ή παντεσπάνι) κι εκείνης που προτιμά ζυμάρι τραγανό (τριφτό όπως λέμε), από σήμερα και πέρα θα χωρίζονται σε τρείς. Η τρίτη ομάδα θα αγκαλιάσει τους φανς εκείνης της μηλόπιτας της οποίας τα μήλα δεν τα περικλείει κανενός τύπου ζυμάρι αλλά μια ψητή στον φούρνο κρέμα μαλακού τυριού, εκείνη των Βάσκικων τσιζ-κέικ.
Μηλόπιτα με βασικό υλικό εκείνο του Βάσκικου τσιζ-κέικ, δεν συνάντησα ποτέ στις περιπλανήσεις μου στο διαδίκτυο ή στα βιβλία-περιοδικά ζαχαροπλαστικής. Μπορεί να μην έψαξα αρκετά ή και να είναι αυτή η πραγματικότητα.
Παρόλα αυτά όμως δεν ισχυρίζομαι πως έκανα μια… εφεύρεση, μιας και, το έχω ξαναδηλώσει, πιστεύω πως στις ανθρώπινες δημιουργίες, άρα και σ’ εκείνες της κουζίνας, δεν υπάρχει παρθενογένεση. Υπάρχουν μόνο παρεμβάσεις, μικροαλλαγές, συνδυασμοί και κάθε λογής «πειράγματα» γεννημένα από την ανθρώπινη φαντασία, την έμπνευση και τον πειραματισμό.
Η σημερινή συνταγή γεννήθηκε σαν ιδέα όταν διάβασα κάπου πως το περίφημο Βασκικό τσιζ-κέικ, ένα τσιζ-κέικ χωρίς τάρτα και σχεδόν χωρίς αλεύρι, σερβίρεται από κάποιον σπουδαίο Γάλλο σεφ με ελαφρά βρασμένες σε ζάχαρη φράουλες.
Βρήκα εμπνευσμένο τον συνδυασμό, του ελάχιστα ψημένου σε ζάχαρη φρούτου με την οξύτητα και την ελαφριά αρμύρα του τσιζ-κέικ, γνωστό συνδυασμό άλλωστε και από την πιο διαδεδομένη παγκοσμίως μορφή τσιζ-κέικ εκείνη που περιλαμβάνει τάρτα φούρνου ή τάρτα μπισκότου, κρέμα τυριού κι επικάλυψη από γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα.
Η αλήθεια είναι πως για την κατάληξή μου στη συνταγή δεν πειραματίστηκα περισσότερες από τρεις φορές. Κι αυτό διότι η μεν παρασκευή Βάσκικου τσιζ-κέικ δεν κρύβει μυστικά (το διαδίκτυο βρίθει σχετικών συνταγών) για δε την προεργασία μου πάνω στα μήλα ακολουθήθηκαν τα ίδια βήματα που ακολουθώ χρόνια τώρα μιας κι επιμένω σε ΟΛΕΣ μου σχεδόν τις μηλόπιτες, να προ-ψήνω τα μήλα για την αποφυγή αποβολής των υγρών τους που αλλοιώνει το τελικό αποτέλεσμα.
Κάπως έτσι, γεννήθηκε η συνταγή αυτή, βασισμένη σε προαιώνιες ζαχαροπλαστικές αρχές, σε καινούργιες πληροφορίες και τεχνικές και υλικά και σε πειραματισμό.
Δυστυχώς, εδώ στην Ελλάδα, δύσκολα μπορεί κανείς να βρει στην αγορά τα υπέροχα τυριά-κρέμες της Βάσκικης χώρας, μιας χώρας που αποτελεί κέντρο της Παγκόσμιας γαστρονομίας. Εκείνων ακριβώς των τυριών η ποιότητα είναι που δίνει την νοστιμιά στο «δικό τους» τσιζ-κέικ που σαν βελούδο λιώνει στο στόμα κι αρωματίζει τον ουρανίσκο με ένα ιδιαίτερο σύνολο αρωμάτων.
Θα αρκεστούμε επομένως στα υλικά της ελληνικής αγοράς.
Δεν είναι δύσκολο να τα προμηθευτούμε, όπως άλλωστε δεν είναι καθόλου δύσκολη ολόκληρη η παρασκευή!
ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί διαμέτρου 25εκ.)
- 5 μέτρια και σκληρά μήλα (περίπου 1 κιλό)
- 2 ποτήρια (νερού) ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 ποτήρι (ν) χυμό λεμονιού
- 600 γρ. τυρί κρέμα
- 400γρ. κρέμα γάλακτος
- 3 αυγά
- 1/2 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ποτήρι (ν) αλεσμένα καρύδια
- 2 κουταλιές (σούπας) σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κουταλιές (σούπας ) βούτυρο
- Τριμμένη κανέλα
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε τέταρτα.
Τα τοποθετούμε, σε μια σειρά, σε μια πλατειά κατσαρόλα και τα ραντίζουμε με το μισό λεμόνι (μισό ποτήρι).
Τους ρίχνουμε επάνω το ένα ποτήρι ζάχαρη σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε εστία στην πιο υψηλή διαβάθμιση.
Βράζουμε για 5 λεπτά τα ανακατεύουμε και στη συνέχεια σε ξεσκέπαστη κατσαρόλα βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
Κατεβάζουμε τα μήλα από την εστία και ανάβουμε τον φούρνο για προθέρμανση στους 180 β.
Βάζουμε τα αυγά με το δεύτερο ποτήρι ζάχαρη σε ένα μπολ και τα χτυπάμε καλά μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
Προσθέτουμε το τυρί-κρέμα και τα χτυπάμε καλά να ενοποιηθούν.
Στη συνέχεα προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά και πάλι.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την ομογενοποιούμε καλά με τα υπόλοιπα υλικά.
Τέλος προσθέτουμε το λεμόνι κι ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε για λίγο τον χυλό να περιμένει.
Στρώνουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί το οποίο έχουμε βρέξει και στύψει για να στρωθεί καλά.
Απλώνουμε το βούτυρο στο πάτο του.
Ανακατεύουμε τα καρύδια με το σιμιγδάλι και τα στρώνουμε πάνω στο χαρτί.
Ρίχνουμε πάνω στα καρύδια τρείς-τέσσερις μεγάλες κουταλιές (σούπας) από τον χυλό.
Απλώνουμε τα μήλα πάνω στον χυλό και τα πασπαλίζουμε με άφθονη κανέλα.
Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυλό πάνω από τα μήλα.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτά.
Αν μας αρέσει η καμένη επιφάνεια (που μυρίζει σαν καζάν-ντιπί) ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη.
Αφήνουμε να κρυώσει και αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί.
Αν θέλουμε μπορούμε να αντιστρέψουμε τη μηλόπιτα και να έρθουν τα καρύδια στην πάνω μεριά.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Κρατάμε όσο σιρόπι έμεινε από το βράσιμο των μήλων για το σερβίρισμα σε εκείνους που επιθυμούν σιρόπι για περισσότερη γλυκύτητα
2) Αν τα μήλα μας είναι μαλακά τα προψήνουμε λιγότερο από 5 λεπτά ώστε να μην είναι λιωμένα μετά την ολοκλήρωση του γλυκού.
***Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μονάχα τμήματος του παρόντος και μόνο εφόσον αναφερθεί μέσα στο κείμενο η δημιουργός και το site με ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθύνει τον αναγνώστη