Βασιλόπιτα


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Θα μπορούσε να θεωρηθεί βασιλόπιτα ένα κέικ;
Φυσικά και θα μπορούσε, αν...
- Αν μυρίζει σαν βασιλόπιτα.
- Αν έχει μέσα του όλους τους καρπούς που συμβολικά περιλαμβάνει η παραδοσιακή βασιλόπιτα.
- Αν κρύβει ένα φλουρί.
- Αν είναι πλουμισμένη γιορτινά η επιφάνεια του.
- Αν έτσι περιμένουν τη βασιλόπιτα τους τα παιδάκια του σπιτιού.
- Αν παρασκευάζεται με αγάπη και χαρά παραμονές πρωτοχρονιάς.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, κάποιοι-ες από εμάς, επιλέγουμε σαν βασιλόπιτα ένα "ενισχυμένο" κέικ.
Οι λόγοι πολλοί. Αρκεί όμως ένας. Την προτιμούν τα παιδάκια σας...(στατιστικά, αυτήν προτιμούν τα περισσότερα παιδιά).
Μα ναι, γνωρίζουμε πολύ καλά πως η "κανονική" βασιλόπιτα γίνεται με προζύμι ή μαγιά... Γνωρίζουμε ακόμη πως οι παλιές νοικοκυρές είχαν μια "αποκλειστική" συνταγή πίτας για την 1η μέρα του χρόνου και την εκτελούσαν χωρίς αλλαγές και με θρησκευτική ευλάβεια.
Ομως τα χρόνια περνούν ,οι συνήθειες των ανθρώπων διαφοροποιούνται ,οι πληροφορίες που παίρνουν έχουν πολλαπλασιαστεί, αλλάζουν οι διατροφικές τους συνήθειες ,καθώς και οι προτιμήσεις τους για τον τύπο της δικής τους βασιλόπιτας. Κάπως έτσι φτάσαμε στη λύση "βασιλόπιτα τύπου κέικ". Σας πέφτει λίγο μοντέρνο ή καθόλου τιμητικό προς την παράδοση μας;
Τότε σας προτείνουμε εναλλακτικές...
Μια π.χ. είναι, εκτός της παρασκευής μιας βασιλόπιτας τύπου κέικ, να φτιάξετε και μια δεύτερη σαν εκείνη της γιαγιάς σας..
Μια άλλη είναι αυτή που σας παρουσιάζουμε. Να φτιάξετε ένα κέικ δίνοντας του πολλά χαρακτηριστικά, κλεμμένα από την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς σας.
Δείτε την:
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 (ακόμη) ποτήρι νερού αλεύρι
- 1 ποτήρι νερού αμύγδαλα ψημένα και πολύ καλά αλεσμένα
- 1 ποτήρι νερού καρύδια ψιλοαλεσμένα
- 1 ποτήρι νερού φρουί-γκλασέ ψιλοκομμένα (ή σταφίδες μουσκεμένες σε λικέρ ή κομμάτια από διάφορα γλυκά κουταλιού, ψιλοκομμένα) + 3 κουταλιές αλεύρι για να τα ανακατέψουμε με αυτό πριν μπουν στο μίγμα..
- 250 γρ. βούτυρο καλής ποιότητας
- 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
- 250 γρ. γιαούρτι σουρωτό
- 5 Αυγά
- 1 κουτάκι (330ml ) πορτοκαλάδα με ανθρακικό.
- 1/2 περίπου ποτήρι νερού λικέρ της αρεσκείας σας.
- Ξύσμα από δύο(2) πορτοκάλια και ένα (1) λεμόνι.
- 1 κουταλιά σούπας κανέλλα
- 1/2 κουταλιά σούπας γαρίφαλο τριμμένο
- 1/2 μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 μπαίκιν-πάουντερ
- 1 κουταλιά γλυκού σόδα
- 3 κουτάκια βανίλια
- Μια πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 β.
Βάζουμε (και ανακατεύουμε) σε μια λεκανίτσα ,το αλεύρι, το μπαίκιν-πάουντερ, τη σόδα,το αλάτι, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, και τα αρωματικά.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια ,κτυπάμε τα ασπράδια και μόλις πήξουν σε μαρέγκα, τους ρίχνουμε κουταλιά--κουταλιά το ένα ποτήρι τη ζάχαρη, ενώ συνεχίζουμε το κτύπημα.
Ρίχνουμε στους κρόκους το άλλο ποτήρι τη ζάχαρη και κτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν και να πήξουν. Τότε προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο αλλά όχι καυτό και στη συνέχεια το γιαούρτι. Κτυπάμε διαρκώς και τέλος προσθέτουμε την πορτοκαλάδα (είναι περίπου 1 και 1/2 του ποτηριού) και το ποτό (λικέρ ).
Σε αυτή τη φάση θα προσθέσουμε στο υγρό μίγμα ,το στερεό μίγμα ,θα κτυπήσουμε με το μίξερ λίγο ακόμη και με μια μαρίζ (ή κουτάλι ή σπάτουλα) θα ανακατέψουμε με απαλές κινήσεις τη ζύμη μας με τη μαρέγκα.
Τέλος ρίχνουμε στα φρουί-γκλασέ τρείς κουταλιές αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και τα προσθέτουμε στην ζύμη.
Βάζουμε το μίγμα σε ταψί της αρεσκείας μας και ψήνουμε ,όπως κάθε κέικ, μέχρι να ροδίσει. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν περάσουν 45 λεπτά και φροντίζουμε να μη κουνήσουμε ή κτυπήσουμε την ηλεκτρική κουζίνα..
Διακοσμούμε την βασιλόπιτα όπως προτιμούμε (με άχνη, γκλάσο σοκολάτας, ζαχαρόπαστα ή αλλιώς) ενώ προηγούμενα αφού την γυρίσουμε προσεκτικά από την ανάποδη, βάζουμε στο εσωτερικό της το φλουρί.
.
.
Σημειώσεις
1) Επειδή η βασιλόπιτα πρέπει την βραδιά της πρωτοχρονιάς να καταναλωθεί όλη ,έτσι ώστε να βρεθεί ο τυχερός, καλό είναι το μέγεθος της να ανταποκρίνεται στον αριθμό των καταναλωτών. Επειδή η παραπάνω συνταγή δίνει μια μεγάλη δόση ,προτείνεται να μπει για ψήσιμο σε δύο ή τρία μικρά ταψιά. Έτσι ενώ το ταψί με το φλουρί θα αδειάσει την πρωτοχρονιά, τα άλλα ταψιά θα μπορέσετε να τα απολαύσετε τις επόμενες ημέρες χωρίς καμιά έννοια για το φλουρί.
2) Ψιλοκομμένα φρουί-γκλασέ θα βρείτε έτοιμα (σε κοκτέιλ) σε κουτάκια στα μεγάλα σουπερ μάρκετ. Διαφορετικά θα μπείτε στον κόπο να ψιλοκόψετε εσείς δικά σας γλυκά κουταλιού ή να μουσκέψετε από βραδύς σταφίδες σε ποτό της αρεσκείας σας.
3) Η πορτοκαλάδα με το λικέρ πρέπει να συμπληρώνουν δύο ποτήρια .Για το λόγο αυτό στα υλικά έχει γραφτεί "περίπου 1/2 του ποτηριού λικερ". Το μέγεθος του ποτηριού όπου θα μπει η πορτοκαλάδα είναι εκείνο που θα καθορίσει πόσο λικέρ θα χρειαστεί να μπει ακόμη, ώστε να το συμπληρώσει.