Αυτονομία στις προσλήψεις

Υπό εξέταση είναι το αίτημα της Αυτοδιοίκησης να έχουν αυτονομία οι δήμοι στις προσλήψεις, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, ο οποίος απάντησε στο αίτημα της ΚΕΔΕ για την υλοποίηση ενός τετραετούς προγράμματος για την κάλυψη των κενών θέσεων, τη στελέχωση των νέων υπηρεσιών και την αντικατάσταση των αποχωρούντων υπαλλήλων είτε με την κινητικότητα είτε με τη συνταξιοδότηση, κάτι που έχει απασχολήσει πολύ έντονα τοξ Δήμο Βιάννου κατά καιρούς...
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατέθεσε στον υπουργό υπόμνημα με τις προτάσεις και τα αιτήματα της ΚΕΔΕ. Αναφέρθηκε στην καταστατική θέση των αιρετών σημειώνοντας ότι για τους αιρετούς δεν ισχύει ο κανόνας του νομικού πολιτισμού που ισχύει για όλους τους πολίτες, ότι δηλαδή είναι αθώοι έως απόδειξης της ενοχής τους.
Και τόνισε ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για να επανεξεταστεί το ζήτημα και να αλλάξει με τον Νέο Ενιαίο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης.
Ζήτησε επίσης για λόγους δικαιοσύνης να επανεξεταστεί και η οικονομική μεταχείριση των αιρετών, επανασυνδέοντας τις αποδοχές τους με αυτές των γενικών γραμματέων των υπουργείων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι δυνατόν οι δήμαρχοι να αμείβονται με λιγότερα χρήματα από τους υπαλλήλους.
Αδιαμφισβήτητα η οικονομική κατάσταση των δήμων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το ενεργειακό κόστος, η καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων και αύξηση του μισθολογικού κόστους λόγω των αυξήσεων που δόθηκαν και σωστά, από 1/1/2024, στους υπαλλήλους, έχουν ανατρέψει τα οικονομικά δεδομένα σε πολλούς ΟΤΑ.
Επιπλέον, υπάρχουν εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως παρακρατηθέντες πόροι, κάλυψη του ενεργειακού κόστους, ναυαγοσώστες, αδέσποτα, απόδοση 7,5 εκ.€ στα ΚΔΑΠ για το διάστημα 2022 – 2023 κ.λπ. που καθιστούν δύσκολη την ομαλή εκπλήρωση απέναντι στους πολίτες.
Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στο μεγάλο ορόσημο, που είναι η σύνταξη του Ενιαίου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης και όπως είπε, στόχος είναι να είναι έτοιμος την Πρωτοχρονιά του 2025. Στη συνέχεια περιέγραψε τους άξονες των αλλαγών στον Κώδικα και που είναι: το εκλογικό σύστημα, το σύστημα διακυβέρνησης των δήμων, η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων, περιφερειών και κράτους, η εποπτεία, η οικονομική διαχείριση, ζητήματα ανάπτυξης
Σε ό,τι αφορά στην πρόσληψη προσωπικού στους δήμους, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι η σημερινή υποστελέχωση των υπηρεσιών, είναι το μεγάλο απόνερο του δεκαετούς παγώματος των προσλήψεων συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά «να δούμε τί χρειάζεται για την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ». Μάλιστα ανέφερε ότι εξετάζει και το αίτημα της Αυτοδιοίκησης να έχουν αυτονομία οι δήμοι στις προσλήψεις.
Σε ότι αφορά στα οικονομικά των δήμων ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι, ζήτησε να επιταχύνουν τις διαδικασίες για να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ανάλογο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».