Απειλούνται τα “Μινωικά” κρινάκια

Είναι εξαιρετικά σπάνια τα μινωικά κρινάκια, για τα οποία γίνεται μια προσπάθεια να προστατευθούν
Tα λουλουδάκια αυτά φύονται σε παραλίες του νησιού και αποτελεί εμβληματικό φυτό, καθώς η εποχή ανθοφορίας του συμβαδίζει με την εποχή του χρόνου που υπάρχουν τα μελτέμια και κυρίως από τον Αυγουστο.
Ο Κρίνος της θάλασσας (επιστημονική ονομασία: Pancratium maritimum) είναι αυτοφυές φυτό που συναντά κανείς σε αμμώδεις θαλάσσιες ακτές της Μεσογείου ιδιαίτερα στην Κορσική, στο Ισραήλ, την Τουρκία, στις Καναρίους νήσους και στην Κρήτη.
Η Μινωική τοιχογραφία που απεικονίζει τον «Πρίγκηπα με τα κρίνα» και τα κρινάκια που φυτρώνουν από τα μέσα Αυγούστου και όλον τον Σεπτέμβρη στον αφρό της θάλασσας πάνω στην άμμο, είναι ακριβώς τα ίδια. Στην αρχαιότητα η Κρήτη ήταν κατάσπαρτη απ’ αυτά τα υπέροχα αυτοφυή κρίνα που μυρίζουν θαυμάσια.
Στο νησί μας τα συναντάμε κυρίως σε παραλίες της νότιας αλλά και της βόρειας.
Τα φυτά αυτά είναι το Ipomoea imperati και το Pancratium maritimum (Το κρινάκι της Άμμου, της Θάλασσας ή της Παναγίας). Το πρώτο μάλιστα είναι σπάνιο για την Κρήτη, αφού φύεται σε 4 μόνο σημεία του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι χωρίς αμμοθίνες αυτά τα κρινάκια δεν μπορούν να επιβιώσουν και όσο εκείνες εξαφανίζονται, τόσο η παρουσία των κρίνων της θάλασσας ελαχιστοποιείται.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, τα έχει χαρακτηρίσει ως σπάνια και απειλούμενα είδη και για την προστασία τους, προτείνει την οριοθέτηση και την προστασία των περιοχών που φύονται, την απαγόρευση κάθε δραστηριότητας που διαταράσσει τους αμμόλοφους, που είναι ο βιότοπος τους και την απαγόρευση, ακόμη και του καθαρισμού των ακτών, με εργαλεία που ανακατεύουν την άμμο.
Τα κρινάκια αυτά ανήκουν στην συνομοταξία των αγγειοσπέρμων της οικογενείας των αμαρυλλιδών. Συμφωνα με την περιγραφή είναι βολβώδες πολυετές φυτό που τα άνθη του αναδύουν ένα ευχάριστο, εξωτικό και πολύ λεπτό άρωμα που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό τις απάνεμες καλοκαιρινές νύχτες. Ανθοφορεί από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο.
Φωτογραφίες: Λευτέρης Σπανάκης