Αντιμέτωποι με τον δάκο
Στην Έμπαρο, ήδη, ο προβληματισμός των παραγωγών είναι μεγάλος καθώς βλέπουν ότι στην σημαντικά μειωμένη φετινή παραγωγή - κάτι που αναμενόταν - λόγω της περσινής υπερβεντέμας, έρχεται να προστεθεί και το τεράστιο ζήτημα του δάκου.
ΜΙλώντας στο Viannitika.gr, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, Γιώργος Περογιαννάκης, δεν έκρυψε την αγωνία του για το μέλλον, αν και όπως είπε, το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν στην περιοχή της Εμπάρου οι ψεκασμοί με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως έχουμε ήδη γράψει εδώ και καιρό, ότι φέτος τα φαρμακευτικά σκευάσματα για τους ψεκασμούς είναι δύο και αυτό θα δώσει άλλη ώθηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
"Εκτιμώ ότι σε ένα 30-40% της ήδη μειωμένης φετινής παραγωγής μας, η ζημιά από τον δάκο θα είναι ολοκληρωτική. Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στους ψεκασμούς. Και με την ελπίδα των εντατικών ψεκασμών θα πορευτούμε", τόνισε ο κ. Περογιαννάκης.
Διευκρινίζεται ότι η υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας έχει ως στόχο τη μείωση του πληθυσμού του εντόμου και της οικονομικής ζημιάς που αυτό προκαλεί, σε ανεκτά επίπεδα.
Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις που επικρατούν συνθήκες εξαιρετικά ευνοϊκές για το έντομο, καλούνται οι παραγωγοί να μεριμνούν για την υποβοήθηση της καταπολέμησης του εντόμου, χρησιμοποιώντας ίδια μέσα αντιμετώπισης όπως παγίδες μαζικής παγίδευσης, επιπλέον δολωματικούς ψεκασμούς, ψεκασμούς κάλυψης, κάτι που σε μεγάλο βαθμό γίνεται στην Έμπαρο.
Λόγω της περσινής υπερπαραγωγής καθώς και των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τη φετινή περίοδο, τόσο κατά τη διάρκεια του χειμώνα όσο και κατά το διάστημα της άνθησης και καρπόδεσης, στην Περιφερειακή μας Ενότητα αναμένεται σημαντικά μικρότερη παραγωγή σε σχέση με την περσινή.
Από τους πρώτους ελέγχους παρατηρείται μειωμένη και ανομοιόμορφη καρπόδεση σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες, η οποία σε κάποιες από αυτές φτάνει στα όρια της ακαρπίας.
Δεδομένης της κατάστασης καθώς και της πρόβλεψης του προγράμματος δακοκτονίας για εξαίρεση των Τοπικών Κοινοτήτων με καρποφορία μικρότερη του 25%, υπάρχει σημαντική πιθανότητα εξαίρεσης κάποιων περιοχών.
Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους παραγωγούς στις περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας, δεδομένου ότι σε αυτές η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος είναι εξαιρετικά αμφίβολη και ως εκ τούτου θα χρειαστεί να επέμβουν και με ίδια μέσα.
Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί θα πρέπει να προσδιορίζουν το μέγεθος της παραγωγής τους και να σταθμίζουν με μεγάλη προσοχή τα θέματα κόστους – ωφέλειας για τις όποιες επεμβάσεις τους.
Τονίζεται ότι οι μέχρι σήμερα καιρικές συνθήκες όπως οι βροχοπτώσεις και η υψηλή σχετική υγρασία, καθώς και η υψηλή θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα του εντόμου και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από τους καλλιεργητές, ιδιαίτερα στις πρώιμες περιοχές όπου ο ελαιόκαρπός πλησιάζει το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο είναι δεκτικός σε προσβολές από το δάκο.