Άνοιξαν οι πόρτες του φρενοκομείου!
Εισβολή στην Ουκρανία διέταξε ο Πούτιν!
Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με το Reuters.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η συνοριοφρουρά της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατιωτικά κονβόι πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα, κυρίως από τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία, και εισήλθαν στο Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο και το Λουγκάνσκ.
«Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις περιοχές Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά)» από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας, εξήγησε η συνοριοφρουρά, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα "Ζ".
Παράλληλα οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ανήρτησαν ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία αναφέρουν ότι κατέρριψαν δύο αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αυτοαναξηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.
Το διάγγελμα Πούτιν
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στο διάγγελμά του, χθες βράδυ, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς.
Στην ομιλία που μεταδόθηκε στη ρωσική εθνική τηλεόραση, ο Πούτιν προέτρεψε τις ουκρανικές δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτι τους, λέγοντας ότι όλη η ευθύνη για πιθανή αιματοχυσία θα βαρύνει αποκλειστικά τη συνείδηση της ουκρανικής κυβέρνησης.
Αλλά πρόσθεσε: «Τα σχέδιά μας δεν είναι να καταλάβουμε την Ουκρανία, δεν σκοπεύουμε να επιβληθούμε σε κανέναν».
«Οι περιστάσεις απαιτούν να λάβουμε αποφασιστική και άμεση δράση. Οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς στράφηκαν στη Ρωσία με αίτημα βοήθειας. Από αυτή την άποψη, σύμφωνα με το άρθρο 51, Μέρος 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με την έγκριση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και σύμφωνα με τις συνθήκες φιλίας που επικυρώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση και την αμοιβαία βοήθεια με το DPR και το LPR, αποφάσισα να διεξαχθεί μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είπε ο Πούτιν
Σημείωσε ότι τα σχέδια της Ρωσίας δεν περιλαμβάνουν την κατοχή της Ουκρανίας, αλλά η Μόσχα θα αγωνιστεί για την αποστρατικοποίησή της.
«Στόχος της επιχείρησης είναι να προστατεύσει ανθρώπους που έχουν υποστεί κακοποίηση, γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου για οκτώ χρόνια, και γι' αυτό θα προσπαθήσουμε να αποστρατικοποιήσουμε και να αποναζιστικοποιήσουμε την Ουκρανία, καθώς και να προσαγάγουμε στη δικαιοσύνη όσους διέπραξαν πολλά αιματηρά εγκλήματα κατά ειρηνικών κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Πούτιν.
«Αναπόφευκτες οι συγκρούσεις με τους εθνικιστές της Ουκρανίας»
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο , οι συγκρούσεις μεταξύ της Ρωσίας και των εθνικιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι αναπόφευκτες. "Είναι μόνο θέμα χρόνου. Ετοιμάζονται, περιμένουν την κατάλληλη στιγμή. Τώρα ισχυρίζονται επίσης ότι κατέχουν πυρηνικά όπλα. Δεν θα τους αφήσουμε να το κάνουν", είπε ο Πούτιν.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, να αναπτύσσεται, να υπάρχει με μια συνεχή απειλή που προέρχεται από την Ουκρανία.Η ελευθερία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της Ρωσίας και όλοι, συμπεριλαμβανομένων των Ουκρανών, θα πρέπει να απολαμβάνουν αυτό το δικαίωμα, είπε ο Ρώσος πρόεδρος. "Ελευθερία επιλογής για τον καθένα να καθορίσει ανεξάρτητα το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του. Και θεωρούμε σημαντικό ότι αυτό το δικαίωμα, το δικαίωμα της επιλογής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους λαούς που ζουν στο έδαφος της σημερινής Ουκρανίας», είπε.
Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι ούτε κατά τη δημιουργία της ΕΣΣΔ, ούτε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι άνθρωποι που ζούσαν σε ορισμένες περιοχές που αποτελούν μέρος της σύγχρονης Ουκρανίας, ουδέποτε ρωτήθηκαν ποτέ πώς θέλουν οι ίδιοι να κανονίσουν τη ζωή τους.
Παράλληλα τόνισε ότι η Ρωσία σέβεται και θα σεβαστεί την κυριαρχία των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Το ΝΑΤΟ, σημείωσε ο πρόεδρος, πλησιάζει τα σύνορα της Ρωσίας. Η Μόσχα, είπε, προσπαθεί εδώ και 30 χρόνια να διαπραγματευτεί τη μη επέκταση του μπλοκ προς τα ανατολικά και έχει αντιμετωπίσει δόλο, πίεση και εκβιασμό.
«Η Ρωσία είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη των γεγονότων, όλες οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, είπε ο Πούτιν. και κατέληξε στο διάγγελμά του λέγοντας : «Ελπίζω να ακουστώ».
Το «κάλεσμα» του Ντονμπάς
Πάτημα για να βάλει επισήμως το πόδι του στις αυτονομηθείσες περιοχή και να έχει εύκολη πρόσβαση στα Ουκρανικά εδάφη, έδωσαν στον Πούτιν οι ηγέτες των «Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ» Ντενίς Πουσίλιν και Λεονίντ Πάσετσνικ καθώς ζητούσαν με επιστολές τους στρατωτική βοήθεια για να αποκρούσουν την «επίθεση της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Τα ρωσικά στρατεύματα «πλέον βρίσκονται εκεί όπου απαιτείται προκειμένου να εμπλακούν σε μείζονα επίθεση εναντίον της Ουκρανίας» όπως είπε ο Μπλίνκεν
Η Ρωσία έκλεισε μέρος του εναέριου χώρου στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων του Ροστόφ, ανατολικά των συνόρων με την Ουκρανία, για λόγους «ασφαλείας» των πολιτικών πτήσεων.
Και η Ουκρανία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι τα αεροδρόμια στις πόλεις Ντνίπρο, Χαρκίβ και Ζαπορίζια στην Ουκρανία θα παραμείνουν κλειστά για όλα τα πολιτικά αεροσκάφη
Οι πολίτες έσπευσαν στα καταφύγια για να προστετευθούν.