Ανηφορικά ... τα κρούσματα

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν και πάλι οι δείκτες του κορωνοϊού στην Κρήτη, αλλά και γενικότερα στη χώρα μας, ωστόσο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν παρατηρείται πίεση στο Εθνικό σύστημα υγείας, γεγονός που θεωρείται σημαντικό για την εξέλιξη της πανδημίας
Το τελευταίο 24ωρο, στο νησί καταγράφηκαν 1.503 νέα κρούσματα και συγκεκριμένα 643 στο Ηράκλειο, 539 στα Χανιά, 200 στο Ρέθυμνο και 121 νέες μολύνσεις στο Λασίθι.
Σε επίπεδο χώρας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 18.214 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού μέσα σε 24 ώρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.448 θάνατοι!
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 101.
Μεταξύ των ασθενών αυτών οι 36 (35.64%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 65 (64.36%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 310 ασθενείς και η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη.
Ενδημικά στελέχη
Για ενδημικά στελέχη του κορωνοϊού που έχουν επικρατήσει στη χώρα μας έκανε λόγο ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Μανώλη Λουμπούνης, τονίζοντας ότι ο κορωνοϊός πλέον έχει περάσει σε άλλη φάση καθώς όλοι έχουν έρθει σε επαφή μαζί του με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είτε δηλαδή ως κρούσματα είτε ως επαφές.
Ωστόσο, σημείωσε ότι αν και αυτό το στέλεχος που τελευταία έχει επικρατήσει είναι υπερμεταδοτικό, δεν οδηγεί σε βαριά νοσούντες ή σε αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον...
Χωρίς υποχρεωτική καραντίνα οι τουρίστες
Την ίδια ώρα, αίσθηση έει προκαλέσει το γεγονός ότι, ενώ τα κρούσματα έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα και μολονότι για τους πολίτες συνεχίζει να ισχύει η υποχρεωτική πενθήμερη απομόνωση στο σπίτι τους, οι ασυμπτωματικοί τουρίστες ή με ήπια συμπτωματολογία, που δεν χρήζουν νοσηλείας, θα μένουν σε καραντίνα μόνο αν το επιθυμούν, καθώς στοσχετικό ΦΕΚ απλώς ...συστήνεται και δεν είναι υποχρεωτική η απομόνωσή τους.
Παράλληλα, θα μπορούν να συνεχίσουν να μετακινούνται, κάνοντας χρήση μάσκας.
Τι γίνεται εάν ένας τουρίστας διαγνωστεί με Covid
Σύμφωνα λοιπόν με το σχετικό ΦΕΚ, εάν ένας επισκέπτης παρουσιάσει συμπτώματα συμβατά με τη λοίμωξη COVID-19, εφαρμόζονται τα παρακάτω:
1. Άμεση ενημέρωση του υγειονομικού υπεύθυνου του καταλύματος, ο οποίος φροντίζει να εφαρμοσθούν τα μέτρα για την απομόνωση του ασθενή στο δωμάτιό του. Στον ασθενή χορηγείται χειρουργική μάσκα. Επιπλέον, ενημερώνεται ο ιατρός με τον οποίο συνεργάζεται το τουριστικό κατάλυμα ή, στην περίπτωση που δεν υπάρχει, καλείται ιατρός από δομή υγείας με την οποία έχει διασυνδεθεί το κατάλυμα, για αξιολόγηση του περιστατικού. Ο γιατρός εισέρχεται στο δωμάτιο του ύποπτου κρούσματος εφαρμόζοντας τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας (μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, προστατευτικά γυαλιά, αδιάβροχες ρόμπες, γάντια).
2. Αν ο ασθενής έχει ανάγκη νοσηλείας, διακομίζεται μέσω ΕΚΑΒ (απλό/πλωτό ασθενοφόρο, αεροδιακομιδή) προς την μονάδα υγείας που έχει τις προδιαγραφές να νοσηλεύει ασθενείς με COVID-19 λοίμωξη.
3. Άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ από τον υγειονομικό υπεύθυνο του ξενοδοχείου (210 5212054 ή 1135, 24ωρη λειτουργία), αναφορικά με το ύποπτο/επιβεβαιωμένο κρούσμα.
4. Να γίνεται χρήση των δωματίων καραντίνας από θετικά κρούσματα που χρήζουν απομόνωσης, με τη σύμφωνη γνώμη του συνεργαζόμενου με το κατάλυμα ιατρού.
5. Σε ασυμπτωματικά θετικά άτομα ή όταν έχουν ήπια συμπτωματολογία, που δεν χρειάζεται νοσηλεία, συστήνεται απομόνωση του κρούσματος για 5 ημέρες, η οποία λήγει χωρίς επιπλέον διαγνωστικό έλεγχο. Αν για οποιοδήποτε λόγο υπάρξει ανάγκη μετακίνησης με μεταφορικό μέσο, αυτή γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση μάσκας προσώπου υψηλής προστασίας