Αλαλούμ με τις ανατιμήσεις

Το πρόβλημα έχει αρχίσει και παίρνει διαστάσεις καθώς αφορά και σε μικρό αριθμό έργων ανάπλασης που ήδη εκτελούνται ενώ άλλα έχουν δρομολογηθεί
Αλαλούμ επικρατεί στον Δήμο Βιάννου, όπως και στους περισσότερους μικρούς Δήμους της Κρήτης, με το φλέγον ζήτημα της εκτέλεσης έργων, κυρίως μικρών αλλά και μεγαλύτερων λόγω των τρομακτικών ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες που καθιστούν σχεδόν απαγορευτική κάθε εργασία...
Πρόκειται κυρίως για συμβασιοποιημένα έργα, στην περίπτωση του Δήμου Βιάννου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για τα οποία δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους αναδόχους να υπογράψουν!
Το πρόβλημα έχει αρχίσει και παίρνει διαστάσεις καθώς αφορά και σε μικρό αριθμό έργων ανάπλασης που ήδη εκτελούνται ενώ άλλα έχουν δρομολογηθεί και αναμένεται εδώ και καιρό η έναρξη των σχετικών εργασιών....
Θυμίζουμε, πάντως, ότι σύμφωνα με όσα μας είχε δηλώσει πριν από ημέρες, ο Πρόεδρος των εργοληπτών δημοσίων έργων, κ. Νικήτας Λουλάκης, δεν είναι δυνατόν, στην περίπτωση των δημοσίων έργων, να υπάρξει αναβολή ή ακύρωση λόγω ανατιμήσεων καθώς όπως είχε δηλώσει, υπάρχουν πάντα οι "ασφαλιστικές δικλείδες" για τους ΟΤΑ που προστατεύουν τη δημόσια περιουσία.
Τεράστιο το πρόβλημα
Πάντως, χωρίς τα προσδοκώμενα για τους συνδέσμους των τεχνικών εταιρειών αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε, προ ημερών, η συνάντηση των εκπροσώπων τους με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, με θέμα τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών.
Το υπουργείο απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας αναθεώρησης των συντελεστών, υποστηρίζοντας ότι οι αυξομειώσεις στις τιμές είναι συνεχείς και δεν επιτρέπουν σπασμωδικές κινήσεις.
Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Κώστας Καραμανλής δεν συμμετείχε στη συνάντηση, δυσαρεστημένος με τον τρόπο δημοσιοποίησης των θέσεων των τεχνικών εταιρειών.
Η συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των συνδέσμων τεχνικών εταιρειών διαφορετικών τάξεων με το υπουργείο είχε προγραμματιστεί για το τέλος του περασμένου μήνα όμως, η «διαρροή» της επικείμενης συνάντησης στα μέσα ενημέρωσης και ο τρόπος που έγινε, προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυσφορία του υπουργού, που αρνήθηκε να συμμετάσχει στη συνάντηση, ενώ ζήτησε η παρουσία του υφυπουργού Γιώργου Καραγιάννη να είναι περιορισμένη. Ετσι, οι εκπρόσωποι των συνδέσμων συναντήθηκαν τελικά με στελέχη του υπουργείου. Μάλιστα, δεν κατέθεσαν προτάσεις αλλά περιορίστηκαν στην περιγραφή της κατάστασης που βιώνουν.
Οι μεγάλες εκπτώσεις και η οικονομική κατάσταση των εταιρειών
Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι η πλειονότητα των δημοσίων έργων δεν αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή πρόβλημα, μετά την πρόσφατη αναθεώρηση των συντελεστών. Το ζήτημα αφορά κυρίως σε μικρά έργα που αναθέτουν οι δήμοι, λόγω των τεράστιων εκπτώσεων με τις οποίες τα ανέλαβαν οι ανάδοχοι και τη συνεπακόλουθη κακή οικονομική κατάστασή τους, όπως στην περίπτωση της Βιάννου όπου για τα περισσότερα έργα είχαμε εκπτώσεις σε ποσοστό έως και 60%!
Από την άλλη πλευρά η ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει ότι οι τιμές των υλικών βρίσκονται την περίοδο αυτή σε διακύμανση (αναφέροντας ως παράδειγμα τις τιμές διαφόρων υλικών όπως τα ασφαλτικά που έχουν υποχωρήσει σημαντικά) και επομένως δεν είναι σωστό να γίνουν αποσπασματικές παρεμβάσεις.
Επίσης, εκτιμάται ότι κάποιες πρόσφατες αυξήσεις δεν έχουν ακόμα μετακυλιστεί στο κόστος των έργων και με δεδομένη την αστάθεια των τιμών αυτό μπορεί τελικά να μη συμβεί. Το μόνο στο οποίο το υπουργείο δείχνει συζητήσιμο είναι η παροχή, υπό συνθήκες, μικρής παράτασης σε ορισμένα μικρά δημόσια έργα, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί κάποια απόφαση σχετικά.
(Φωτογραφία αρχείου)