Αγωνία για τη συγκομιδή

Φουντώνουν η αγωνία και ο προβληματισμός στους κόλπους των παραγωγών ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου καθώς το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης αρχίζει να προκαλεί πιέσεις ενώ τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά λίγο πριν τη νέα καλλιεργητική περίοδο σε αρκετές ελαιοπαραγωγικές περιοχές του Δήμου Βιάννου
Ήδη, στην περιοχή της Εμπάρου, όπου όλοι βλέπουν ήδη τις μεγάλες διαστάσεις του προβλήματος, αρχίζουν να συζητούν για το πώς θα καταφέρουν να λύσουν το πρόβλημα.
Μία πρώτη σκέψη είναι να ξεκινήσει μία καταγραφή όσων εργατών χρειάζεται ο κάθε ένας αγρότης στον Δήμο Βιάννου και σε συνεργασία με τους κατά τόπους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων να γίνουν οι σχετικές επαφές με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και τη Συντονίστρια, κ. Μαρία Κοζυράκη.
Όπως δήλωσε στο Viannitika.gr, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Εμπάρου, κ. Γιώργος Περογιαννάκης, ήδη ξεκίνησε κύκλο επαφών με τους συναδέλφους του στην Έμπαρο ώστε να γίνει μία πρώτη καταγραφή των αναγκών και να δοθεί λύση σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη ή και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
"Οφείλουμε έγκαιρα να δούμε τι θα κάνουμε γιατί θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις και τότε δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε. Πρέπει άμεσα να βρούμε λύση", τόνισε ο κ. Περογιαννάκης ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, κ. Παύλο Μπαριτάκη για μία σειρά θεμάτων που απασχολούν την περιοχή ενώ θα τεθεί επιτακτικά και το "καυτό" θέμα της έλλειψης εργατών γης.
Επίσης, θα έχει συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, κ. Νίκο Συριγωνάκη ενώ θα επιχειρήσει να συναντηθεί και με τον Περιφερειάρχη κ.Σταύρο Αρναουτάκη, με σκοπό να ζητήσει την παρέμβασή του.
Η παρέμβαση των Αγροτικών Συλλόγων
Σημειώνεται ότι οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης έχουν ήδη ζητήσει την παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και της ηγεσίας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για το θέμα όπως και του ίδιου του Πρωθυπουργού, καθώς ακόμα δεν έχουν επιλυθεί βασικά θέματα, όπως αυτό της αναγκαστικής αποχώρησης των εργατών γης από τρίτες χώρες για τρεις μήνες ανά έτος, της ορθής εκτίμησης του αριθμού των απαιτούμενων θέσεων εργασίας ανά Περιφέρεια, αλλά και άλλα ζητήματα
Εξάλλου, το μεγαλύτερο ποσοστό εργατών γης, που βρίσκεται εδώ και χρόνια στη χώρα μας και έχει πλέον την απαραίτητη εξειδίκευση, βρίσκεται σε καθεστώς παρανομίας, εφόσον δεν διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα αδειών παραμονής και εργασίας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται διαρκώς υπό τον φόβο απέλασης και να αποτελεί συχνά θύμα εργοδοτικής εκμετάλλευσης.
Στην Κρήτη η κατάσταση είναι οριακή και οι αγροτικοί σύλλογοι έχουν προειδοποιήσει ότι, λόγω της υφιστάμενης κατάστασης, είναι σχεδόν αδύνατη σε πολλές περιπτώσεις η έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, κυρίως, της ελαιοκομικής περιόδου που βρίσκεται μπροστά, με την εύρεση εργατικών χεριών να καθίσταται αναγκαία.
Μάλιστα έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, τα οποία συνυπογράφουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφορικά με τον αριθμό των εργατών γης που απαιτούνται ανά Περιφέρεια.
Υψηλό το κόστος
Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των αγροτών επισημαίνουν ότι λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί πλέον στον πρωτογενή τομέα, είναι ορατό το ενδεχόμενο οι όποιοι εργάτες έχουν απομείνει στην ύπαιθρο, να 'ανεβάσουν' το ύψος της αμοιβής.
Και εάν δεν πάρουν τα χρήματα που επιθυμούν, υπάρχει ο φόβος ότι θα εγκαταλείψουν τα χωράφια στην πιο δύσκολη και κομβική φάση...