Αφράτα μπισκότα από σουσάμι


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα: Όλα τα μικρά γλυκίσματα, που έχουν σαν βάση το αλεύρι, και είναι τραγανά δεν είναι μπισκότα.
Μπορούμε να τα πούμε βουτήματα ή παξιμαδάκια ή ακόμη και cookies αλλά για να τα πούμε μπισκότα, αυτά πρέπει να ψηθούν δυο φορές.
Να διπλοφουρνιστούν.
«Bis», στις περισσότερες λατινογενείς γλώσσες, είναι η «επανάληψη». Ακόμη κι εμείς εδώ στην Ελλάδα, μπιζάρισμα λέμε την επανάληψη που γίνεται, κυρίως, στα θεάματα, συνήθως μετά από επιθυμία του κοινού.
Bis-cotto για τους Ιταλούς (biscuit για τους Γάλλους) είναι εκείνο το ξεροψημένο, τραγανό γλυκισματάκι που το ψήσιμό του στον φούρνο γίνεται δυο φορές.
Οι Έλληνες (πιο πολύ οι Ελληνίδες θαρρώ), τα αγαπούν πολύ τα μπισκότα και τα βουτήματα γενικώς. Είναι συνδεδεμένα με τον δικό μας ελληνικό καφέ, αυτόν που παλιότερα τον λέγαμε τούρκικο. Μέρος της κουλτούρας μας είναι αυτός ο συνδυασμός.
Πρωί κι απόγευμα δίπλα στο φλυτζανάκι του αχνιστού καφέ μας, ένα ποτήρι κρύο νερό και μερικά μπισκότα, συνιστούν την ΑΠΟΛΑΥΣΗ.
Τα μπισκότα της συνταγής μας, δικαιώνουν την ονομασία τους. Φουρνίζονται δύο φορές. Παράλληλα είναι πολύ εύκολα, γίνονται με λίγα υλικά που σχεδόν πάντα υπάρχουν στο σπίτι μας, κι έχουν λιγότερο (σχεδόν το μισό) από το αλεύρι που έχουν τα περισσότερα μπισκότα. Βλέπετε μεγάλο μέρος του όγκου τους είναι σουσάμι.
ΥΛΙΚΑ
- 2 ποτήρια (νερού) λευκό σουσάμι
- 2 και 1/2 ποτηριού (ν) αλεύρι που φουσκώνει
- 1 ποτήρι (ν) ελαιόλαδο
- 1/2 (ν) ζάχαρη
- 1/2 (ν) άσπρο κρασί ή ρακή ή τσίπουρο χωρίς άρωμα
- Ακόμη, στη μύτη του κουταλιού, λίγη κανέλλα- γαρύφαλλο- μοσχοκάρυδο-αλάτι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στο μούλτι το σουσάμι και τη ζάχαρη
Χτυπάμε καλά για λίγα λεπτά μέχρι να σπάσει το σουσάμι και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί.
Χτυπάμε ακόμη λίγα λεπτά και μεταφέρουμε τον χυλό που προκύπτει, σ’ ένα μεγαλύτερο σκεύος.
Προσθέτουμε τα αρωματικά και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε λίγο για να ενωθούν τα υλικά. Δεν ζυμώνουμε.
Σκεπάζουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα.
Μετά την παρέλευση της μισής ώρας, ανάβουμε τον φούρνο στου 175 βαθμούς για να προθερμανθεί.
Χωρίζουμε την ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη και πλάθουμε τέσσερα μπαστούνια, πλάτους και ύψους τριών (3) εκατοστών.
Επειδή αυτή η ζύμη δεν έχει μεγάλη συνοχή, το πλάσιμό της δεν είναι εύκολο. Έτσι μορφοποιούμε με τα χέρια μας τη ζύμη προσεκτικά.
Μεταφέρουμε τα μπαστούνια της ζύμης σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Χαράζουμε (μέχρι κάτω)κάθε μπαστούνι σε φέτες πάχους ενός (1) εκατοστού, ενώ ,με τα δάκτυλά μας , κρατάμε σταθερή κάθε φέτα από τα πλάγια, για να μην απλώσει η ζύμη.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, το πολύ.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε να περάσουν δέκα λεπτά. Αυτός ο χρόνος βοηθά στο να μαλακώσει λίγο η επιφάνεια των μπαστουνιών και να αποχωριστούν οι φέτες-μπισκότα εύκολα και χωρίς να θρυμματιστούν.
Εν τω μεταξύ χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς.
Χωρίζουμε προσεκτικά τις φετούλες και τις γυρνάμε με το πλάι.
Φουρνίζουμε για 45-60 λεπτά μέχρι το εσωτερικό των μπισκότων να ξεραθεί.
Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα αποθηκεύουμε σε κουτιά που κλείνουν καλά.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι που φουσκώνει με οποιοδήποτε μαλακό αλεύρι, αλλά τότε θα προσθέσετε και μια κουταλιά της σούπας, μπέικιν πάουντερ
2) Τα μπισκότα αυτά γίνονται ακόμη πιο ανάλαφρα και τρυφερά με καλό σπορέλαιο αλλά εμείς στη Κρήτη (και ιδιαίτερα στη Βιάννο) αυτό δεν το συζητάμε καν!
3) Το ελάχιστα προκαβουρντισμένο σουσάμι, απογειώνει τη γεύση. Αν έχετε υπομονή κάντε το.