Αεροπορική εταιρεία «βάρεσε κανόνι»
Ο γερμανικός αερομεταφορέας Germania ανακοίνωσε μέσω του ιστοτόπου του ότι κηρύσσει πτώχευση και ακυρώνει όλες τις πτήσεις που προβλεπόταν να εκτελέσουν τα αεροσκάφη του.
Η εταιρεία χαμηλού κόστους, με 37 αεροσκάφη στον στόλο της και έδρα το Βερολίνο, εξυπηρετούσε κυρίως επιβάτες από τη Γερμανία και την Ελβετία οι οποίοι ταξίδευαν προς τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή με τις εξελίξεις να προκαλούν αναστάτωση και στην Κρήτη.
Με παρουσία άνω των 30 ετών στην ευρωπαϊκή αγορά αερομεταφορών, η Germania ανακοίνωσε ότι κηρύσσει πτώχευση και ακυρώνει όλες τις πτήσεις που προβλεπόταν να εκτελέσουν τα αεροσκάφη της. Η εταιρεία με τα χαρακτηριστικά πράσινα και άσπρα χρώματα, πετούσε σε κοντινούς και μεσαίων αποστάσεων προορισμούς, μεταφέροντας περισσότερους από 4 εκατ. επιβάτες ετησίως και προσφέροντας συνδέσεις από 20 ευρωπαϊκά αεροδρόμια στην Ευρώπη σε περισσότερους από 55 προορισμούς στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, τη Β. Αφρική και τη Μ. Ανατολή.
Στην Ελλάδα η εταιρεία είχε ενισχύσει τα τελευταία χρόνια το καλοκαιρινό της πρόγραμμα με δεδομένη και την υψηλή ζήτηση ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου κυρίως από τη Γερμανία σε δημοφιλείς ελληνικούς νησιωτικούς προορισμούς, αλλά και τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Η εταιρεία μάλιστα, προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση κυρίως από Γερμανία πραγματοποίησε το περυσινό καλοκαίρι μεγάλο εμπορικό «άνοιγμα» στην ελληνική αγορά με περισσότερες συχνότητες δρομολογίων για την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου και συνδέσεις της Αθήνας με τη Νυρεμβέργη, τη Βρέμη και τη Δρέσδη, της Θεσσαλονίκης με τους αντίστοιχους προορισμούς αλλά και πολλές εποχιακές συνδέσεις με το Ηράκλειο, τη Ρόδο, την Κώ, την Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Μυτιλήνη, Σάμο, Σαντορίνη κ.α.. Η εταιρεία προσέφερε πολύ ανταγωνιστικές τιμές για ομαδικές μετακινήσεις (Groups) από Ελλάδα για Γερμάνια και ναυτικούς ναύλους για όλο το δίκτυο των προορισμών της.
Μετέφερε πάνω από 4 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.
Η διεύθυνση της γερμανικής εταιρείας εξήγησε σύμφωνα με το ΑΠΕ ότι δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να "καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της σε ρευστότητα". "Η μοναδική δυνατότητα που είχαμε ήταν να κηρύξουμε πτώχευση", τόνισε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Κάρστεν Μπάλκε, ζητώντας συγγνώμη πάνω απ' όλα "από τους εργαζόμενους" της εταιρείας, καθώς και από τους επιβάτες που είχαν ήδη αγοράσει εισιτήριο για κάποια από τις πτήσεις της. Όσοι είχαν αγοράσει εισιτήριο από ταξιδιωτικό γραφείο στο πλαίσιο κάποιου πακέτου που συμπεριλαμβάνει πτήση και διαμονή "μπορούν να έλθουν σε επαφή με τον ταξιδιωτικό τους πράκτορα για να τους κλείσει άλλη πτήση", διαβεβαίωσε η Germania, αλλά για τους επιβάτες που "έκλεισαν εισιτήριο απευθείας" από την εταιρεία "δυστυχώς δεν υπάρχει" καμία δυνατότητα να εξυπηρετηθούν, διευκρίνισε.