Ξεχωριστά Πασχαλινά Κουλουράκια


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Κάποιες συνταγές δεν πρέπει να μένουν μυστικές, άλλωστε, κάθε τι καλό πρέπει να μοιράζεται.
Τη σημερινή συνταγή, μου την εμπιστεύτηκε πριν πολλά χρόνια μια αγαπημένη μου φίλη (ικανή γευσιγνώστρια και απαιτητική μαγείρισσα) που κι εκείνη την είχε μάθει από μια συνάδελφο του άνδρα της.
Δεν ήταν μια από τις γνωστές συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια που, όλες λίγο-πολύ μοιάζουν, και που, σε γενικές γραμμές, είναι όλες επιτυχημένες. Εκείνα τα κουλουράκια ξεχώριζαν, παρόλο που υστερούσαν σε εμφάνιση από τα γνωστά-λεία και γυαλιστερά πασχαλινά (πολλοί τα λένε σμυρναίικα) κουλουράκια-τσουρεκάκια ή εκείνα τα άλλα, της αμμωνίας.
Είχαν σχετικά ανώμαλη επιφάνεια, όμως μοσχομύριζαν βούτυρο και βανίλια και, κυρίως, είχαν μια πιο "γεμάτη" γεύση από εκείνη που μου ήταν γνωστή.
Κάπως έτσι, αυτή η συνταγή, εντάχτηκε στη κατηγορία "αγαπημένες και ξεχωριστές συνταγές μου" και είναι η πρώτη της Μεγαλοβδομάδας, που μυρίζει στην κουζίνα μου. Βλέπετε, τα κουλουράκια-μπισκοτάκια και τσουρεκάκια κάθε είδους, μπορούν να φτιαχτούν αρκετές μέρες πριν την κατανάλωσή τους και να παραμείνουν ανέπαφα αν κλειστούν καλά σ’ ένα κουτί.
Αυτά, λοιπόν, τα ξεχωριστά πασχαλινά κουλουράκια θα φτιάξουμε σήμερα και ας μην έχει απαντηθεί ακόμη το που οφείλεται η ιδιαίτερη νοστιμιά τους. Στην ποικιλία λιπαρών, στα μπόλικα υλικά τους, ή κάπου αλλού;
Η εκτέλεση πάντως της συνταγής δεν κρύβει κανένα μυστικό!
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό (ίσως και μια φούχτα παραπάνω)
- 1 ποτήρι (νερού) βούτυρο τύπου Κερκύρας
- 1 ποτήρι (νερού) φρέσκο βούτυρο πρόβειο (κίτρινο)
- 1 ποτήρι(νερού) λάδι ραφινέ (ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο)
- 1/2 ποτήρι (νερού) κρασί άσπρο αρετσίνωτο, εναλλακτικά 1/2 ποτήρι αλουσιά (σταχτόνερο)*
- 1 αυγό
- 1 και 1/2 ποτήρια (νερού) ζάχαρη
- 1 κουταλιά (γλυκού) μπαίκιν-πάουντερ
- 1/2 κουταλιά (γλυκού) σόδα
- 3-5 κουτάκια βανίλια
- Μια πρέζα αλάτι
και ακόμη
- 1 κτυπημένο αυγό με λίγο νερό (για το άλειμμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαλακώνουμε λίγο τα βούτυρα, προσθέτουμε την ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας το λάδι, το ποτό και την αλουσιά.
Χτυπάμε καλά το αυγό και το προσθέτουμε κι αυτό στα υλικά.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το μπαίκιν πάουντερ, τη σόδα, τις βανίλιες και το αλάτι. Τα αναμιγνύουμε καλά.
Το μείγμα αυτό το προσθέτουμε λίγο-λίγο στο μείγμα των βουτύρων, ανακατεύοντας με το χέρι. Η ζύμη μας είναι μαλακή κι εύπλαστη.
Δοκιμάζουμε αν πλάθονται καλά τα κουλουράκια μας κι αν όχι, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμη. Δεν ζυμώνουμε πολύ διότι έτσι η ζύμη θα αποβάλλει το βούτυρο.
Αφήνουμε τη ζύμη να "ξεκουραστεί" για μισή περίπου ώρα και στη συνέχεια φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας.
Τα τοποθετούμε σε ταψιά που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, τα αλείφουμε με το αυγό που έχουμε χτυπήσει καλά με μια κουταλιά νερό, και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα τοποθετούμε σε κουτιά ή μπολ που κλείνουν καλά.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Στη θέση του κρασιού, εκτός από την αλουσιά που δίνει τέλειο αποτέλεσμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο ποτό αγαπάτε, με την προϋπόθεση, να είναι άχρωμο (ή ελάχιστα χρωματισμένο) και να μην έχει χαρακτηριστικό άρωμα π.χ. ρακή ή βότκα
2) Τα κουλουράκια παίρνουν πολύ ωραίο χρώμα ακόμη κι αν παραλείψετε το άλειμμα με αυγό.
3) Επειδή η ζύμη είναι αρκετά τριφτή θα δυσκολευτείτε στο πλάσιμο, αν θέλετε να σχηματίσετε τσουρεκάκια. Ευκολότερη πρόταση είναι τα κουλουράκια ή η χρησιμοποίηση πρέσας (αν διαθέτετε).
4) Το σταχτόνερο γίνεται από στάχτη που διαλύουμε σε νερό, βράζουμε το διάλυμα για 1 λεπτό, το αφήνουμε να "ηρεμήσει" και στη συνέχεια σουρώνουμε και χρησιμοποιούμε το υγρό.