Ξεκινούν στην Άρβη

Δύο παράλληλες προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη για τα προβλήματα στα αλιευτικά καταφύγια του Δήμου Βιάννου - Αφενός η απάμμωση που ξεκινά, αφετέρου η μόνιμη λύση της αποκατάστασης των ζημιών στα παράλια του Νότου, με συγκεκριμένο σχέδιο και με βάση επιστημονικές μελέτες
Θέμα λίγων ημερών είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες απάμμωσης στο αλιευτικό καταφύγιο της Άρβης, που εξελίχθηκε σε ... σίριαλ με πολλά μάλιστα επεισόδια μέχρι να αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες των εμπλεκόμενων φορέων.
Θυμίζουμε ότι δεκάδες επαγγελματίες ψαράδες βρέθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς μεροκάματο για πολλούς μήνες, σχεδόν από τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς ήταν αδύνατη η πρόσβαση στις βάρκες τους...
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση στο Viannitika.gr, του Προέδρου της Τ.Κ Χόνδρου, κ.Μανώλη Ψαρολογάκη ο οποίος είχε επισημάνει με νόημα ότι "Σε λίγο θα παίξουμε ... μπάλα πάνω στη θάλασσα"!
Η λύση που εξαρχής υπήρχε αφορούσε σε μία εργολαβία μετά από διαγωνισμό που διενήργησε ο αρμόδιος Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκεται η διαχείριση του αλιευτικού καταφυγίου τόσο στην Άρβη όσο και στο Καστρί.
Το ποσό που είχε εξασφαλιστεί έφτανε τα 60.000 ευρώ. Όπως έχουμε ήδη γράψει, βγήκε ανάδοχος για το έργο αυτό και έχει μάλιστα κληθεί να υπογράψει από τη Διοίκηση του Ο.Λ.Η.
Ίσως, λοιπόν, εντός της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε να έχουμε την έναρξη των εργασιών για την απάμμωση, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό αφού η τουριστική σεζόν ξεκίνησε τυπικά και ο κόσμος έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για το καλοκαίρι.
Σε ό,τι αφορά, τώρα στο αλιευτικό καταφύγιο στο Καστρί, στο σημερινό Δ.Σ του Ο.Λ.Η, σύμφωνα με πληροφορίες του Viannitika.gr, θα τεθεί το ζήτημα μιας νέας χρηματοδότησης ώστε να ακολουθήσει το Καστρί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Άρβη.
Μόνιμη λύση
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου αναζητεί μια μόνιμη λύση για τις πάσης φύσεως απαμμώσεις, γι' αυτό και έχει αιτηθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τη συνδρομή του ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, ένα κονδύλι της τάξεως των 300.000 ώστε να "τρέξουν" μια σειρά από μελέτες για τα νότια παράλια της Περιφερειακής Ενότητας του Ηρακλείου που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και κάθε χρόνο απαιτούνται γενναίες χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση ζημιών.