2014: Διασυρμός της Κρήτης στο διαδίκτυο

Ήταν τέτοιες μέρες το 2014, όταν είχαν πάρει τεράστιες διαστάσεις στο διαδίκτυο διάφορες καταγγελίες και αναφορές για βασανισμούς και κακομεταχείριση ζώων στην Κρήτη.
Συγκεκριμένα, είχαν δημιουργηθεί σελίδες, πολλές από τις οποίες διαχειρίζονταν πολίτες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες είχαν σαν αντικείμενο τους την ανάδειξη των κακοποιήσεων ζώων στο Ηράκλειο και συνολικά στην Κρήτη.
Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Πατρίς":
Από τη μία, τα αποκαλούμενα “βαρελόσκυλα”, τα οποία καταδικάζονται σε αργό και βασανιστικό θάνατο καθώς παραμένουν αλυσοδεμένα 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς νερό και τροφή πολλές φορές, από την άλλη χιλιάδες αδέσποτα που περιφέρονται στους δρόμους της πόλης και της ενδοχώρας πεινασμένα, διψασμένα, γεμάτα τσιμπούρια και ψύλλους. Πολλά από αυτά πέφτουν θύματα διεστραμμένων συμπεριφορών που φροντίζουν να τα «ξεπαστρεύουν» με φόλες, πυροβολισμούς, αποκεφαλισμούς, απαγχονισμούς ή με καυστικά υγρά ώστε να καούν τα σωθικά τους. Κάποιοι υπάνθρωποι σπεύδουν να αναρτήσουν τις κτηνωδίες τους στο facebook ή στο youtube.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που καταγγέλλουν «σημεία και τέρατα» για τις εξαγωγές σκύλων από την Κρήτη σε χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Ακόμα και στο διαδίκτυο υπάρχουν καταγγελίες που χρήζουν άμεσης διερεύνησης.
Η αλήθεια είναι μία: Η Κρήτη του Μινωϊκού Πολιτισμού και του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη, η Κρήτη που αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του ελληνικού τουρισμού διασύρεται διεθνώς για το θέμα των αδέσποτων ζώων. Στο facebook υπάρχει ιστοσελίδα που προτρέπει να «μποϊκοτάρουν» την Κρήτη μέχρι να σταματήσουν οι κακοποιήσεις των ζώων.
Μηνύσεις αλλά και αγωγές
Σε ό,τι αφορά στο Ηράκλειο, η «Ζωόφιλη Δράση» δεν προλαβαίνει να κάνει μηνύσεις για εγκατάλειψη και κακοποίηση ζώων. Οι ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί για τέτοιες περιπτώσεις είναι δεκάδες.
Η τελευταία μήνυση υποβλήθηκε μόλις προχθές και αφορά σε Ηρακλειώτη, ο οποίος δηλητηρίασε με φόλα δύο σκυλιά.
Ακόμα, μετά από έρευνα των ανθρώπων της «Ζωόφιλης Δράσης» ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ατόμου, το οποίο επί σχεδόν μία εβδομάδα κυκλοφορούσε με το μηχανάκι και έριχνε φόλες σε προάστιο του Ηρακλείου με συνέπεια την θανάτωση πολλών σκύλων.
Πλέον, όπως δήλωσε στην «Π» η νομική σύμβουλος του σωματείου, Καλλιόπη Μαραβελάκη, εκτός από τις μηνύσεις, θα ακολουθήσουν και αγωγές σε βάρος εκείνων που τεκμηριωμένα κακοποιούν ζώα. Αγωγές όμως θα υποβάλλονται και εναντίον των δήμων που εκ του νόμου έχουν την ευθύνη για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.
Δεν είναι λίγες οι καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδώσει δικαστήρια της Κρήτης για εγκατάλειψη, κακοποίηση και θανάτωση ζώων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ατόμου από χωριό της Σητείας, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών για τον αποκεφαλισμό κουταβιού, αλλά και η περίπτωση Ηρακλειώτη, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 24 μηνών και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ για τον πυροβολισμό σκυλιού.
Παρέμβαση για την επιβολή προστίμων
Για τις περιπτώσεις κακοποίησης, ο νόμος προβλέπει πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ. Ωστόσο προκύπτει σοβαρό πρόβλημα στην επιβολή του προστίμων καθώς σύμφωνα με το νόμο απαιτείται να είναι παρών ο αστυνομικός που θα το βεβαιώσει, σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να επιβληθεί, ακόμα και αν υπάρξει καταδικαστική απόφαση.
Υπάρχει περίπτωση ατόμου, το οποίο εγκατέλειψε στον περιβάλλοντα χώρο δημόσιας υπηρεσίας οχτώ κουτάβια, τα οποία ήταν μέσα σε τσουβάλι. Υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες που βεβαιώνουν το περιστατικό, τα στοιχεία του ατόμου είναι γνωστά, όμως στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο καθώς δεν ήταν παρών αστυνομικός.
Ως εκ τούτου καθίσταται αναγκαίο να υπάρξει παρέμβαση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του νόμου σε σχέση με το καθεστώς επιβολής των προστίμων.
«Καμπανάκι» για δημοτικές Αρχές και Αστυνομία
Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα είναι τεράστιο, γιʼ αυτό και απαιτούνται άμεσα πρωτοβουλίες και δραστικά μέτρα για την διαχείριση του.
Πολιτισμός δεν είναι μόνο το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, η Κνωσός, το αρχαιολογικό ή το ιστορικό Μουσείο. Ο πολιτισμός μας αντικατοπτρίζεται στην καθημερινότητα μας, είναι η εικόνα στους δρόμους της πόλης, είναι η συμπεριφορά μας προς τα ζώα, τα οποία κυκλοφορούν σε αγέλες, υποσιτισμένα, χωρίς εμβόλια με όποιους κινδύνους εγκυμονεί η κατάσταση αυτή για τη δημόσια υγεία.
Η ευθύνη των δημοτικών Αρχών είναι μεγάλη και θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη το πρόβλημα προκειμένου να βρεθούν δραστικές λύσεις, καταρχήν με την λειτουργία κυνοκομείων όπου δεν υπάρχουν. Σε ό,τι αφορά το κυνοκομείο του δήμου Ηρακλείου, είναι ξεκάθαρο ότι το καθεστώς λειτουργίας του θα πρέπει να τεθεί σε διαφορετική βάση. Η αποπαρασίτωση, ο εμβολιασμός και η στείρωση των αδέσποτων είναι το πρώτο μεγάλο βήμα σε αυτήν την προσπάθεια στην οποία οφείλουν να συνδράμουν Περιφέρεια, φορείς, φιλοζωϊκές οργανώσεις, κτηνιατρικοί σύλλογοι. Από την πλευράς Αστυνομίας έχουν δοθεί οι απαραίτητες διευκρινίσεις σε σχέση με τη νομοθεσία και την εφαρμογή της.
Σε σχέση με τα “βαρελόσκυλα”, χθες δόθηκε στο Ηράκλειο συνέντευξη από τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας σε μία προσπάθεια ενεργοποίησης της κοινής γνώμης και των αρμόδιων φορέων. Αυτό που υπογραμμίστηκε είναι ότι στην Κρήτη οι ποιμενικοί σκύλοι βασανίζονται καθώς είναι αλυσοδεμένοι και ακίνητοι σε βαρέλια, κιβώτια ή παλιά ψυγεία. Όπως αναφέρθηκε, μπορεί η Κρήτη να «βουλιάζει» από τους τουρίστες που την επισκέπτονται, ταυτόχρονα «βουλιάζει» και η καλή φήμη του νησιού καθώς δεκάδες βίντεο αλλά και τραγούδια για τα “βαρελόσκυλα” αναρτώνται ολοένα και πιο συχνά στο διαδίκτυο, ντροπιάζοντας το νησί μας.