2006: Εντοπίζεται πηγάδι δίπλα στα "Λιοντάρια"

Σε απόσταση αναπνοής από την Kρήνη Μοροζίνι, εντοπίστηκε στα μέσα Δεκέμβρη του 2006, ένα εξαιρετικής κατασκευής πηγάδι της ενετικής περιόδου, βάθους 20 μέτρων, άριστα διατηρημένο!
Θυμηθείτε το ρεπορτάζ που έκανε αίσθηση στην κοινωνία του Ηρακλείου, από την εφημερίδα "Πατρίς":
Σε απόσταση αναπνοής από την Kρήνη Μοροζίνι, εντοπίστηκε χθες ένα εξαιρετικής κατασκευής πηγάδι της ενετικής περιόδου, βάθους 20 μέτρων, άριστα διατηρημένο. Η ανακάλυψη του πηγαδιού έγινε σχεδόν τυχαία, όταν μια μπουλντόζα που συγκέντρωνε χώματα στην πλατεία Λιονταριών, εντόπισε το καπάκι που κάλυπτε το πηγάδι. Μόλις απομακρύνθηκε το σκέπασμα, και αποκαλύφθηκε το πηγάδι, το κλιμάκιο της 13ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που επιβλέπει την ανασκαφική διαδικασία, δεν πίστευε στα μάτια του, όχι μόνο γιατί εντοπίστηκε ένα εύρημα το οποίο δεν ήταν γνωστό ότι υπάρχει, αλλά και για την άριστη κατάσταση στην οποία είχε διατηρηθεί! Η συνολική εικόνα του ευρήματος, αποτελεί σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, την υψηλών προδιαγραφών αρχιτεκτονική της ενετικής τεχνοτροπίας που διαπιστώθηκε για μια ακόμα φορά. Το νέο αυτό εύρημα που εντοπίστηκε χθες, αναμένεται να ερευνηθεί σήμερα σε βάθος από κλιμάκιο της Σπηλαιολογικής Εταιρίας, που θα επιχειρήσει κατάβαση στο εσωτερικό του.
Αντικείμενο της έρευνας των σπηλαιολόγων θα είναι εκτός από τον κεντρικό κορμό του πηγαδιού, και δύο στοές που εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του. Παρά το γεγονός ότι δεν τεκμηριώνεται σε αυτή τη φάση απόλυτα το πού οδηγούν οι δύο αυτές στοές, θεωρείται ότι η πιθανότερη εκδοχή είναι πως η πρώτη οδηγούσε στην Κρήνη Μοροζίνι και η δεύτερη στο Δουκικό Ανάκτορο, ή στο οικοδομικό τετράγωνο 33.
Οι στοές στο εσωτερικό του πηγαδιού, ξεκινούν σε ένα βάθος επτά μέτρων από το ύψος της επιφάνειας της πλατείας. Το εγχείρημα της εξερεύνησης του πηγαδιού, η διάμετρος του οποίου φτάνει τους 80 πόντους, δεν θα είναι εύκολη διαδικασία, καθώς οι άνθρωποι της Σπηλαιολογικής Εταιρίας θα πρέπει να κινηθούν με μεγάλη προσοχή στο εσωτερικό του μαζί με τον εξοπλισμό ώστε να καταφέρουν να το φωτογραφίσουν και να καταγράψουν με κάθε λεπτομέρεια κάθε στοιχείο που εντοπίζουν.
Χθες πάντως, τα πρώτα συμπεράσματα σε σχέση με το βάθος του πηγαδιού, και το ύψος του νερού στο εσωτερικό του, προέκυψαν με τη συνδρομή των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής, έριξαν ένα σχοινί μέσα στο πηγάδι, στην άκρη του οποίου είχαν τοποθετήσει ένα βαρίδι, με το οποίο προσδιόρισαν το βάθος του πηγαδιού, και την ποσότητα του νερού.
Όπως προέκυψε μέσα από την διαδικασία αυτή, το βάθος του πηγαδιού υπολογίζεται στα 20 μέτρα, από τα οποία τα τελευταία 9,5 με 10 είναι γεμάτα με νερό, το οποίο μάλιστα είναι καθαρό, και σύμφωνα με την αρχαιολόγο Λ.Σταρίδα πόσιμο. Η ίδια σημειώνει ότι «η λίθινη επένδυση του εσωτερικού του πηγαδιού διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση ενώ είναι καλυμμένο με κονίαμα, με χρωματισμένο δηλαδή σοβά της ενετικής εποχής. Θα έλεγε κάποιος πως η κατάσταση που εμφανίζει το πηγάδι είναι ότι κατασκευάστηκε χθες!».
Στο μεταξύ την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι ανασκαφές και οι έρευνες για τον εντοπισμό των ενετικών υδραγωγείων, στο υπόλοιπο τμήμα της πλατείας, συνεχίζεται η διαδικασία της σκυροδέτησης, υπό την πίεση και των καταστηματαρχών που ζητούν την γρήγορη ολοκλήρωση του έργου, ώστε η πλατεία να είναι προσβάσιμη τουλάχιστον στην εορταστική περίοδο.