2005: Καταγραφή με GPS για τις...λακκούβες

Το ζήτημα της... λακκούβας, είναι διαχρονικό στο νομό Ηρακλείου. Στα τέλη του Σεπτέμβρη του 2005 μάλιστα, η τότε Νομαρχία Ηρακλείου, θέλησε να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία για τη βελτίωση των δρόμων.
Διαβάστε το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Πατρίς", με βάση το οποίο η παρακολούθηση της κατάστασης των δρόμων θα γινόταν με…δορυφορικά συστήματα και ψηφιακά μηχανήματα:
"Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα το οποίο φιλοδοξεί να ξεκινήσει μέσω του προγράμματος ‘Κοινωνία της Πληροφορίας’ το οποίο και θα χρηματοδοτήσει το όλο σχέδιο.
Στόχος των στελεχών της Νομαρχίας είναι η καλύτερη και πιο συστηματική παρακολούθηση του οδικού δικτύου, τα προβλήματα που παρουσιάζονται , η κατάσταση των δρόμων, αλλά και η κίνηση των μηχανημάτων. Κάθε μηχάνημα θα έχει δέκτη GPS , θα υπάρχουν φορητοί υπολογιστές παλάμης PDA και μόντεμ GPRS τα οποία και ανά πάσα στιγμή θα δίνουν το στίγμα του που είναι και πώς κινείται το κάθε μηχάνημα της Νομαρχίας.
«Στην ουσία η εφαρμογή παρακολούθησης θα δίνει τη δυνατότητα καλύτερης εκμετάλλευσης και προγραμματισμού του έργου των μηχανημάτων» είπε στην «Π» ο νομαρχιακός σύμβουλος κ.Γιώργος Αλεξάκης που υπέγραψε για λογαριασμό της Νομαρχίας την σχετική πρόταση.
Ο νομάρχης κ.Σαρρής που έτσι κι αλλιώς ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες έδωσε το πράσινο φως για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας με θέμα: εφαρμογή διαχείρισης οδικού δικτύου νομού Ηρακλείου και κόμβος πληροφόρησης κοινού-τηλεματική εφαρμογή παρακολούθησης εξοπλισμού οδοποιίας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Το όλο σχέδιο είναι προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Μπορεί άραγε να παρακολουθεί η νομαρχία και τις…λακούβες με αυτό το σύστημα;
«Εντάξει, η επιστήμη έχει προχωρήσει αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος. Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει εφαρμογή γεωγραφικού πληροφοριακού συστήματος όπου θα απεικονίζονται τα χαρακτηριστικά και η κατάσταση του οδικού δικτύου, τα έργα που εκτελούνται και τα προγραμματιζόμενα έργα’ επισημαίνει ο κ.Αλεξάκης. η εφαρμογή, λέει, θα βοηθά τον προγραμματισμό, την κατανομή των πόρων και την παρακολούθηση της πορείας των έργων.
Αλλά το πιο σημαντικό όπως τονίζει ο κ.Αλεξάκης είναι ότι θα γίνει επικαιροποίηση του οδικού δικτύου με την καταγραφή των φυσικών χαρακτηριστικών των δρόμων και την καταχώρησή τους στην εφαρμογή. Ο κόμβος που θα δημιουργηθεί για την πληροφόρηση του κοινού θα παρουσιάζει την γενικότερη κατάσταση του οδικού δικτύου, τις βλάβες που υπάρχουν και τα έργα που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν.
‘Θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για όλους, θα μπορεί η τεχνική υπηρεσία να επισημαίνει έγκαιρα τα προβλήματα και φυσικά τις μεγάλες βλάβες που υπάρχουν» λέει ο κ.Αλεξάκης προσθέτοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και με τα μηχανήματα τα οποία θα έχουν ένα ‘μαύρο κουτί’ το οποίο θα δίνει το στίγμα κάθε μηχανήματος.
«Εννοείται ότι μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα υπάρξει και εκπαίδευση των στελεχών της Τεχνικής υπηρεσίας για την χρήση των εφαρμογών» καταλήγει ο κ. Αλεξάκης. "