2005: Η "χρυσή" πληροφορία για τις εικόνες στην Αγ. Μονή

Ξεφυλλίζοντας την παλιά εφημερίδα ανατρέχουμε και πάλι στην υπόθεση των κλεμμένων εικόνων από την Αγία Μονή στην Άνω Βιάννο
Η ανεύρεση των εικόνων αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτή επιτεύχθει, ήταν ένα από τα "τοπ" θέματα τον Ιούλιο του 2005, σε όλα τα τοπικά μέσα.
Διαβάστε το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Πατρίς":
“Πούλησε” όπως όλα δείχνουν, η ΕΛΑΣ τον “χρυσό” πληροφοριοδότη που τους έδωσε “στο πιάτο” τη δουλειά με τις κλεμμένες εικόνες από την Αγία Μονή της Βιάννου.
Πρόκειται για τον άνθρωπο που παρουσιάστηκε ως ο “από μηχανής θεός” για να βγάλει από τη δύσκολη θέση την Ελληνική Αστυνομία, υποδεικνύοντας με απόλυτη ακρίβεια το μέρος όπου βρίσκονταν κρυμμένες οι κλαπείσες εικόνες τις οποίες όλοι αναζητούσαν.
Ο πληροφοριοδότης είχε απαιτήσει και γι’ αυτό ζήτησε να καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα, να πάρει τα εύρετρα που όπως υποστήριξε ο ίδιος, αλλά και του υποσχέθηκαν ανώτεροι αξιωματικοί, δικαιούνταν για τη βοήθειά του αυτή. Φαίνεται όμως ότι οι υποσχέσεις των αξιωματικών της ΕΛΑΣ είχαν ισχύ όσο χρόνο χρειαζόταν για να φτάσουν τα περιπολικά με τους άνδρες της Ασφάλειας από το Ηράκλειο ως το εγκαταλελειμμένο κτίσμα στη Μάρθα για να τις παραλάβουν. Τώρα λένε πως αν ο νόμος προβλέπει εύρετρα, τότε αρμόδιο είναι το υπουργείο Πολιτισμού...
Η “χρυσή” πληροφορία
Η “χρυσή” πληροφορία για το ακριβές σημείο όπου κρύβονταν εκείνη την ημέρα οι εικόνες (φαίνεται να είχαν μεταφερθεί σε διάφορα μέρη από την ημέρα της κλοπής τους), έφτασε στην Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα στον αστυνομικό διευθυντή Ηρακλείου Βασίλη Λουράκη, δια μέσου του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργείου Ναυτιλίας Νίκου Αντωνακάκη.
Στον κ. Αντωνακάκη, παρουσιάστηκε ο πληροφοριοδότης ζητώντας τη δική του εγγύηση για να αποκαλύψει το μυστικό.
Μάλιστα όπως φέρεται να αποκάλυψε, και άλλες φορές στο παρελθόν ενώ είχε δώσει σημαντικές πληροφορίες και η Ασφάλεια είχε εξιχνιάσει σοβαρές υποθέσεις δεν είχε πάρει ούτε δραχμή, αν και του είχαν υποσχεθεί αμοιβή. Αυτή τη φορά ζητούσε εγγύηση από τον κ. Αντωνακάκη ότι θα έπαιρνε τα εύρετρα.
Οι ενέργειες που ακολούθησαν ήταν αυτές που έπρεπε να γίνουν. Ο κ. Αντωνακάκης ενημέρωσε αμέσως για το περιστατικό τον κ. Λουράκη, στο γραφείο του οποίου βρέθηκε ύστερα από λίγα λεπτά ο “χρυσός” πληροφοριοδότης.
Ακολούθησε ένορκη κατάθεση και υπόδειξη του ακριβούς σημείου που οι εικόνες φυλάσσονταν και οι υποσχέσεις για τα εύρετρα.
“Ανάσα” για την ΕΛΑΣ
Οταν οι πρώτοι αστυνομικοί έφτασαν στο χώρο που τους υποδείχθηκε και βρήκαν τις εικόνες, όλοι στην Ελληνική Αστυνομία πήραν μια βαθιά ανάσα. Είχαν ήδη παρέλθει 20 και πλέον ημέρες από τη μέρα της κλοπής τους και οι έρευνες δεν είχαν φέρει κανένα αποτέλεσμα.
Ανθρωποι μάλιστα που γνωρίζουν, επιμένουν πως εξ αρχής και από λάθος εκτιμήσεις ο προσανατολισμός των ερευνών είχε στραφεί προς άλλα πρόσωπα που λόγω της συγκεκριμένης σχέσης που είχαν θεωρήθηκαν ύποπτοι. Ετσι κυλούσαν οι μέρες χωρίς να υπάρχει καμία εξέλιξη, καθώς ούτε τα “κόλπα” που οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν (βασίστηκαν κυρίως στα τηλέφωνα) απέδωσαν. Κανείς από τους ανώτερους αξιωματικούς που χειριζόταν την υπόθεση δεν μπορούσε να πει κάτι το συγκεκριμένο για την υπόθεση, που στο μεταξύ είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Ούτε και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί, εκτός Κρήτης, που αυτόκλητα προσφέρθηκαν για να βοηθήσουν, δεν μπόρεσαν να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία.
Η κλοπή
Η κλοπή των εικόνων όπως είναι γνωστό έγινε τις νυχτερινές ώρες της 11ης Απριλίου από το τέμπλο της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι .Μ της Αγίας Μονής στην περιοχή της Βιάννου.
Αστυνομικοί του τοπικού τμήματος είχαν προηγουμένως δεχτεί ανώνυμο τηλεφώνημα που έλεγε ότι κάποιοι προσπαθούν να πουλήσουν εικόνες στο Ηράκλειο, οι οποίες έχουν κλαπεί από τον Κερατόκαμπο.
Ο άγνωστος που τηλεφώνησε κι έδωσε αυτή την πληροφορία έκανε τους αστυνομικούς να «ψαχτούν» και να αναζητήσουν τα μοναστήρια και τις εκκλησίες στις οποίες υπάρχουν εικόνες μεγάλης αξίας. Ο μοναδικός χώρος όπου υπήρχαν ιστορικά θρησκευτικά κειμήλια ήταν η «Αγία Μονή»
Το μοναστήρι ελέγχθηκε και διαπιστώθηκε ότι οι τρεις εικόνες του Άγγελου είχαν «κάνει φτερά». Η είδηση σκόρπισε θλίψη και αγανάκτηση σε όλους τους Βιαννίτες και όλοι αναρωτιούνταν ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από όλα αυτά.
Από την πρώτη στιγμή υπήρχε η εκτίμηση ότι τα άτομα που εμπλέκονται με την υπόθεση γνωρίζουν την περιοχή και το μοναστήρι. Οι δράστες όπως έγινε γνωστό εισήλθαν στο ναό από το μικρό παράθυρο που υπάρχει. Από το μικρών διαστάσεων παράθυρο θα μπορούσε να μπει μονάχα μικρών διαστάσεων επίσης άτομο. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε όταν βρέθηκαν οι εικόνες, οι δύο Αλβανοί ήταν εκείνοι που τρύπωσαν στο εσωτερικό της εκκλησίας, περνώντας μέσα από το παράθυρο. Το πρώτο βήμα είχε γίνει και οι υπόλοιπες κινήσεις πραγματοποιήθηκαν βάσει του σχεδίου που είχε στηθεί. Κάποιοι τις μετέφεραν, κάποιοι άλλοι είχαν το ρόλο του προπομπού και άλλοι ήταν αυτοί που αποφάσιζαν το χώρο όπου θα φυλαχτούν.
Η Ασφάλεια Ηρακλείου και το Α.Τ Βιάννου εξέτασαν αρκετά άτομα που θα μπορούσαν να δώσουν κάποιο στοιχείο για τον εντοπισμό των ανθρώπων που είχαν κλέψει τα θρησκευτικά κειμήλια.