2004: Συγκίνηση για τη Βιάννο στη Χερσόνησο
"Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε προχθές το απόγευμα στην παρουσίαση του Ορατορίου “Δοξαστικό στη Θυσία της Βιάννου”, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χερσονήσου, που διοργάνωσαν ο Δήμος Χερσονήσου, η Ενωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και ο Σύλλογος Βιαννιτών Ηρακλείου “Ο Πατούχας”, με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος ευχαρίστησε αρχικά τους δημιουργούς του Ορατορίου, τον ποιητή κ. Δημήτρη Θεοδοσάκη και τον μελοποιό κ. Γιάννη Δαμαρλάκη, τους συνδιοργανωτές αλλά και όλο τον κόσμο. Ο πρόεδρος του συλλόγου “Πατούχας” κ. Λευτέρης Διακάκης έκανε μια σύντομη αναφορά των γεγονότων της επαρχίας Βιάννου του 1943. Ο ιερέας του Δήμου Χερσονήσου πατήρ Τζεβαμπινάς μιλώντας με ιδιαίτερη συγκίνηση ανέφερε “Γνωρίζαμε τα δραματικά γεγονότα που έζησε η περιοχή της Βιάννου στα χρόνια της Κατοχής. Σήμερα ημέρα εθνικής επετείου, μας δίνεται η ευκαιρία να τιμήσουμε όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους για την πατρίδα και ιδιαίτερα τους αδικοχαμένους νεκρούς της Βιάννου”. Ακολούθησε από τον κ. Γιάννη Δαμαρλάκη παρουσίαση της ορχήστρας, της χορωδίας και των αφηγητών, οι οποίοι για ακόμα μια φορά καθήλωσαν το κοινό, το οποίο με εμφανή συγκίνηση τους χειροκροτούσε ακατάπαυστα.
Τέλος ο πρόεδρος της Ενωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος κ. Χρύσανθος Συγγελάκης ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν, δίνοντας το λόγο στον ποιητή του Ορατορίου κ. Δημήτρη Θεοδοσάκη ο οποίος με τη σειρά του αφου ευχαρίστησε όλους, μίλησε για το έργου του.
Στον προθάλαμο είχε εκτεθεί φωτογραφικό υλικό με ντοκουμέντα από το ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου και της δυτικής επαρχίας Ιεράπετρας, τα οποία συλλέγονται με σκοπό την τοποθέτηση τους σε μουσειακό χώρο."
Εφημερίδα: "Πατρίς" 30/10/2004