1972: Τα χαμόγελα πριν την τραγωδία
Την 4η Μάη του 1972, λαμβάνει χώρα ίσως η τραγικότερη ιστορία που συνοδεύει τις μαθητικές εκδρομές στη χώρα μας
Στη φωτογραφία που σας παραθέτουμε, βρίσκονται 27 χαμογελαστές μαθήτριες του Γυμνασίου Σπηλίου.
Και πως να μην είναι άλλωστε, αφού βρίσκονται σε σχολική εκδρομή στη Γεωργιούπολη, απολαμβάνοντας τη βαρκάδα. Λίγη ώρα μετά, 21 από αυτές θα ανασυρθούν νεκρές από πνιγμό, γράφοντας έτσι μια ιστορία που ακόμη και σήμερα συγκλονίζει.
Οι μαθήτριες επιβιβάζονται στη μηχανότρατα "Δύο Γιώργηδες" η οποία είναι γεμάτη με δίχτυα, χωρίς να συνοδεύονται από καθηγητές και χωρίς να γνωρίζουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους κολύμπι. Ενώ η βάρκα βρίσκεται στα ανοιχτά, η μηχανή της σβήνει χωρίς λόγο. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, ένα κύμα τη χτυπάει, οι κοπέλες μετακινούνται στη μια πλευρά και η βάρκα ανατρέπεται. Οι εικόνες που ακολουθούν είναι βγαλμένες από πραγματικό εφιάλτη, αφού οι κοπέλες βρίσκονται στο νερό, χωρίς να γνωρίζουν κολύμπι, με πολλές από αυτές να είναι μπλεγμένες στα δίχτυα της μηχανότρατας.
Ηρωική μορφή, η νεαρή Στυλιανή Γλυνιαδάκη, η οποία ήταν από τις λίγες που γνώριζε κολύμπι, σώζωντας δύο συμμαθήτριες της, ενώ άλλες τρεις καταφέρνουν κι αυτές να σωθούν αφού δεν μπλέχτηκαν στα δίχτυα. Να σωθούν επίσης, κατάφεραν και οι δύο λεμβούχοι.
Στην παραλία της Γεωργιούπολης ανασύρονται νεκρά 21 κορίτσια ηλικίας 13-15 ετών: Δουλγεράκη Ευαγγελία, Δουλγεράκη Αιμιλία (δίδυμες αδελφές), Δουλγεράκη Αικατερίνη, Φουσταλιεράκη Αμαλία, Σειραγάκη Αικατερίνη, Λογιάκη Αικατερίνη, Μαρκουλιδάκη Αννα, Μπιζιριαννάκη Ελένη, Παγκάκη Ολυμπία, Παπαδάκη Άννα, Χατζηδάκη Γαρυφαλλιά, Τσαγκαράκη Βάσω, Θεοδοσάκη Χρυσή Κυριακάκη Μαργαρίτα, Κουμεντάκη Αικατερίνη, Τσιγδινού Μαρία, Στρατηδάκη Ειρήνη, Παπαδάκη Μαρία, Σειραγάκη Μαρία, Λιμάκη Ιωάννα, και Λαγουδάκη Θεοδοσία.
Οι κοπέλες είχαν καταγωγή από τον Άγιο Βασίλειο, το Σπήλι, τα Μιξόρρουμα, τον Μουρνέ, το Κεντροχώρι, τον Κισσός και τη Λαμπρινή, στα οποία εκτυλίχθηκαν σκηνές αρχαίου δράματος.
Για τον πνιγμό των 21 κοριτσιών, κρίθηκε «ένοχος ανθρωποκτονιών κατά συρροή εν συνειδήσει», ο λεμβούχος Ν. Κορδατζάκης και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών, «΄Ενοχοι …άνευ συνειδήσεως» κρίθηκαν οι καθηγητές Ιωάννης Τσαγκαράκης και Στυλιανή Στυλιανουδάκη (φυλάκιση 18 μηνών), ενώ στους Ιωάννη Χαριτζόπουλο και Ζωή Ριτσάτου- Παπαδάκη επιβλήθηκε ποινή ενός έτους με αναστολή.