1967: Ο Καλαμιώτης αστυνομικός που δεν υπέκυψε στη Χούντα
Γυρίζουμε "Πίσω στον Χρόνο", στην ημέρα που ξημέρωσε... νύχτα για την Ελλάδα, την 21η Απριλίου του 1967.
Την εποχή λοιπόν αυτή Αρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων ήταν ο Εμμανουήλ Αρχοντουλάκης από το Καλάμι της Βιάννου.
Το μοιραίο εκείνο βράδυ της 21ης Απριλίου μόλις αντιλήφθηκε τις κινήσεις του στρατού για το πραξικόπημα έσπευσε να ειδοποιήσει τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Ράλλη ο οποίος και απέφυγε τη σύλληψη χάρις σ’ αυτή την ειδοποίηση και ο οποίος όχι δεν συνελήφθη αλλά από εκεί και πέρα ανέπτυξε μια δραστηριότητα να αποτραπεί το πραξικόπημα. Ο Εμμανουήλ Αρχοντουλάκης εκλήθη στο Πεντάγωνο όπου του προσεφέρθη η περαιτέρω παραμονή του στη θέση του Αρχηγού Αστυνομίας αρκεί να δεχτεί να υποκύψει. Απάντησε όμως, ευθαρσώς, ότι είναι αντίθετος και ότι δεν μπορεί να παραβεί τον όρκο του και συνεπώς με τέτοιες συνθήκες αρνείται να υπηρετήσει το πραξικόπημα. Αμέσως τον απομόνωσαν στο Πεντάγωνο και τον έδιωξαν από τη θέση του.
Με τη στάση του αυτή, ετίμησε το Σώμα και τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού του οποίου ήταν προστάτης. Είχε το θάρρος να υψώσει το ανάστημά του μπροστά στη κτηνώδη βία, να πει το μεγάλο «Όχι» και να σταθεί δίπλα στο λαό στις δύσκολες εκείνες ώρες και με τη στάση του αυτή να απομακρυνθεί από τα Σώματα Ασφαλείας. Στη συνέχεια απεστρατεύθη με το βαθμό του υποστρατήγου, ενώ συνάδελφοί του που υπηρέτησαν τη δικτατορία με το βαθμό του αντιστράτηγου. Τις πράξεις αυτές δεν τις κρίνει κανένα δικαστήριο, αλλά οι απλοί άνθρωποι και έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση του Ελληνικού Λαού. Αργότερα σε κάποια συνεδρίαση της Βουλής και συγκεκριμένα στις 3 Μαρτίου 1975, συζητήθηκε το θέμα των αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας. Ο εισηγητής της μειοψηφίας Πολυχρόνης Πολυχρονίδης παίρνοντας το λόγο είπε: «Ο κ. Αρχοντουλάκης ήταν εκ των ολίγων που πέρασαν από το Σώμα αυτό και στέκει ψηλά εις την συνείδησιν του Ελληνικού Λαού». Ομοίως ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος είπε: «Οι άνθρωποι, οι οποίοι, κατά το διάστημα της τυραννίας είχαν το θάρρος να υψώσουν το ανάστημά τους μπροστά στη κτηνώδη βία, να πουν το μεγάλο όχι και να σταθούν δίπλα στο λαό στις δύσκολες εκείνες ώρες και για τη στάση τους αυτή απεμακρύνθηκαν από τα Σώματα Ασφαλείας , δεν υπάρχει κανένα δικαστήριο για να τους κρίνει γιατί τους έχουν κρίνει οι ίδιες τους οι πράξεις και έχουν καταξιωθεί στην συνείδησιν του Ελληνικού Λαού».
Ο Απόστολος Κακλαμάνης είπε: «Ετίμησε το Σώμα και τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού. Τον τιμά ολόκληρη η Ελλάδα και όλα τα κόμματα της Βουλής». Με πρόταση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Σ. Γκίκα ετέθη και ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της Βουλής, ειδική διάταξη για τον Αρχοντουλάκη, οπότε και καταθιερώθηκε ο βαθμός του Αντιστρατήγου. Ευτυχώς έτυχε αυτής της δικαίωσης και ικανοποίησης ο ίδιος και η οικογένειά του, έστω και καθυστερημένα. Ο Εμμανουήλ Αρχοντουλάκης, άνθρωπος ευρείας μορφώσεως, πτυχιούχος Παντείου και Νομικής, είχε θριαμβευτική εξέλιξη στην Αστυνομία. Διευθυντής της Σχολής Υπαστυνόμων επί σειρά ετών,
Επιθεωρητής, και τέλος στο ανώτατο αξίωμα του σώματος Αρχηγός. Άνθρωπος σεμνός ανιδιοτελής, δημιουργικός, τίμησε τη θέση του, την Ελλάδα και ιδιαιτέρως τον τόπο καταγωγής του.
*Το παραπάνω κείμενο είναι της Στέλλας Μπαρμπαγαδάκη και δημοσιεύτηκε προ 15ετίας, στην "Ηχώ της Βιάννου"