Το εξωτικό φρούτο της Κρήτης!

Παντού στον κρητικό νότο συναντά κανείς αυτό το διάστημα "υπερφορτωμένες" φραγκοσυκιές ("καπλοσυκιές" στην ντοπολαλιά μας), δίχως μεγάλο ενδιαφέρον για την συλλογή των -εξαιρετικών στη γεύση και την ωφέλεια- καρπών τους, γεγονός που μάλλον θα πρέπει να μας προβληματίσει.
Για την "απαξίωση" των γευστικών και ωφέλιμων καπλόσυκων, από τις νεότερες γενιές, ίσως να έχει παίξει ρόλο και η δυσκολία -λόγω πολλών αγκαθιών- στη συλλογή και τον καθαρισμό τους και η πληθώρα στην αγορά άλλων πιο "βολικών" φρούτων, ωστόσο είναι κρίμα που δεν τα προτιμά σήμερα ο πολύς κόσμος,.
Τα φραγκόσυκα περιέχουν μαγνήσιο, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες C και Β, βήτα καροτίνη, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.
Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πολλές χρόνιες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, και η διαδικασία της γήρανσης. Αυτές επίσης συμβάλλουν στη διατήρηση μια υγιούς και λαμπερής επιδερμίδας...