Προβληματισμοί για τα φυτοφάρμακα
Κατ’ επανάληψη έχουμε αναφερθεί στις δραματικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα από την αλόγιστη χρήση ζιζανιοκτόνων και εν γένει φυτοφαρμάκων.
Σύμφωνα με εμπεριστατωμένες έρευνες, μόνο στην Κρήτη καταναλώνονται ετησίως πάνω από 3 χιλιάδες τόνοι φυτοφαρμάκων κυρίως εντομοκτόνα, μηκυτοκτόνα και ζιζανιοκτόνα, ποικίλης τοξικότητας.
Στις ίδιες έρευνες επισημαίνεται ότι σε περιοχές εντατικών καλλιεργειών παρατηρείται μόνιμη ρύπανση εδάφους, εξάντληση, υφαλμύρινση και νιτρορύπανση υδροφορέων. Ειδικότερα αυτή την περίοδο οι ελαιοκαλλιεργητές επιδίδονται μετά μανίας στους ψεκασμούς με διάφορα ζιζανιοκτόνα, αδιαφορώντας για τις (επαναλαμβάνουμε) δραματικές επιπτώσεις τόσο στην ρύπανση του υπεδάφους όσο και γενικότερα στο οικοσύστημα, αφού, όπως είναι επόμενο, μαζί με τα επιβλαβή σκοτώνονται και τα ωφέλιμα. Αναφερόμαστε στο θάνατο των μελισσών και γενικότερα των εντόμων, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να γίνει επικονίαση!
Δεχόμαστε σωρηδόν καταγγελίες από συνανθρώπους μας, καθώς όπως μας επισημαίνουν «οι περισσότεροι αγρότες που ψεκάζουν με ισχυρά δηλητηριώδη ζιζανιοκτόνα δεν λαμβάνουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ σε πολλές περιοχές δεν τηρείται η νομοθεσία περί ορθής διαχείρισης φυτοφαρμάκων και αποστάσεων ψεκασμών από κατοικίες». Ωστόσο, ο συνδημότης μας κ. Νίκος Αγγελάκης από τον Κρεββατά, κάνει και μια ακόμη σοβαρότατη καταγγελία καθώς όπως μας είπε είναι πολλοί αυτοί που ψεκάζουν και δεν βάζουν επαρκή σήμανση με συνέπεια άνθρωποι και ζώα να τρώνε δηλητήρια!
«Αυτός που ψεκάζει είναι υποχρεωμένος από το νόμο να βάζει γύρω από το αγροτεμάχιό του πολλές πινακίδες σήμανσης», μας είπε ο κ. Αγγελάκης.