«Πόσων χρονών είσαι πλάτανε»;


Ένα από τα αξιοθέατα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον όλων ανεξαιρέτως των Ευρωπαίων επισκεπτών και το πλέον πολυφωτογραφημένο σημείο της Κωμόπολης
Για το γέρο-Πλάτανο της Άνω Βιάννου έχουμε γράψει πάμπολλες φορές.
Πολύ συχνά διατυπώνεται από τους ξένους επισκέπτες το ερώτημα: «Πόσων χρόνων είναι ο πλάτανος»;
Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά η ηλικία του ιστορικού δέντρου ποικίλει και εξαρτάται από τον ερωτώμενο! Άλλος τον θέλει εννιακοσίων ετών, άλλος τον ανεβάζει στα χίλια πεντακόσια κι άλλος τον κάνει… τζαναβάρι μόλις διακοσίων ετών!
Μ’ αυτή, την τόσο απλή, ερώτηση ο επισκέπτης μπορεί να εννοήσει τη σοβαρότητα των ιθαγενών που κατοικούν σ’ αυτό τον γεωγραφικό τόπο, συνακόλουθα δε, και των αρχόντων του.
Θα πείτε: Μα εδώ έχουμε άταφο τον Κονδυλάκη και θα μάς μαράνει η ηλικία του πλατάνου;
Είναι κι αυτό μια άποψη…
φωτογραφία: Λευτέρης Σπανάκης
Αυτή την αξιακή μας φτώχεια, ήρθε να μου θυμίσει μια φωτογραφία που παρέθεσε ο καλός φίλος Ηλίας Λάμπρης, νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κοινότητας του Μαρτυρικού Κομμένου της Άρτας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο.
Από την περί ης ο λόγος φωτογραφία πληροφορούμαστε τα πάντα για κάποιο δέντρο που κοσμεί ένα από τα πολλά αλσύλλια της Μεγαλονήσου, το οποίο χρονολογείται μόλις 200 ετών, αλλά έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο δέντρο!
Ευκρινέστατη η φωτογραφία που σας παραθέτουμε, από την οποία αποδεικνύεται πώς λειτουργεί η Δασική Υπηρεσία στα πολιτισμένα κράτη!
Η σχετική πινακίδα ενημερώνει τους επισκέπτες, αγγλικά και ελληνικά, για καθετί που αφορά το εν λόγω δέντρο.
Εδώ τα πράγματα λειτουργούν άψογα και ο επισκέπτης δεν χρειάζεται να ρωτά τον πάσα ένα άσχετο, αλλά ενημερώνεται υπεύθυνα από τον αρμόδιο φορέα, δηλαδή την Διεύθυνση Δασών!
Στην καθ’ ημάς θλιβερότατη πραγματικότητα η Δασική Υπηρεσία απαξιεί να ασχοληθεί με τέτοιας ασημαντότητας ζητήματα…
Αλλά μήπως, η Ελληνική Δασική Υπηρεσία, ασχολήθηκε ποτέ με το εγκληματικό-επαναλαμβανόμενο ξερίζωμα υπεραιωνόβιων πεύκων από τους λατόμους;
Ή μήπως ασχολήθηκε με τις παράνομες κτηνοτροφικές περιφράξεις και την καταστροφική υπερβόσκηση σε 100% δασικές περιοχές ή περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους;
Αλλά τι λέω; Μάλλον ονειροβατώ… Προσφάτως πληροφορήθηκα ότι δεν διατίθενται καύσιμα για την κίνηση των οχημάτων της Δασικής Υπηρεσίας και για να κινηθεί το αυτοκίνητο που υπάρχει στη Βιάννο, προκειμένου να προμηθευτεί καύσιμα πρέπει (άκουσον άκουσον!!!) υποχρεωτικά να πάει στο Ηράκλειο!!! Με άλλα λόγια πρέπει να διανύσει σχεδόν 100 χιλιόμετρα!!!
Επανέρχομαι στα ιστορικά-προστατευόμενα δέντρα της περιοχής μας.
Παλιότερα, θα θυμίσω, είχαμε συλλέξει πάρα πολλές υπογραφές, προκειμένου να ξεκινήσει η επαχθέστατη και δαιδαλώδης, όπως αποδεικνύεται, διαδικασία, ώστε, ο Γέρο Πλάτανος της Άνω Βιάννου, να χαρακτηριστεί ιστορικό-προστατευόμενο δέντρο. Ουδείς εκ των θεσμικών παραγόντων (Δήμος, Πολιτιστικοί Σύλλογοι κ.α. μαζικοί φορείς) επέδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον!
Πριν από δύο περίπου έτη δέχτηκα ξανά το στερεότυπο ερώτημα από κάποιον επισκέπτη: «Πόσων χρόνων είναι ο πλάτανος»; Του απάντησα ότι τον υπολογίζουμε κάπου στα χίλια διακόσια…
Ο εν λόγω επισκέπτης, για καλή μου τύχη, ήταν πανεπιστημιακός δάσκαλος σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού…
Έβγαλε ο άνθρωπος το μπλοκάκι του και μού έγραψε πώς μπορούμε (κατά προσέγγιση) να υπολογίσουμε την ηλικία του ιστορικού δέντρου. Συγκεκριμένα έγραψε τα ακόλουθα: Θα μετρήσουμε την περίμετρο από ύψος 1,40 από το έδαφος, θα διαιρέσουμε με το 3,14 και θα πολλαπλασιάσουμε επί 3…
φωτογραφία: Μανώλης Σπανάκης
Πράγματι, έπιασα την κορδέλα και η περίμετρος του πλατάνου είναι 12 μέτρα. Κάνοντας τις σχετικές πράξεις η κατά προσέγγιση ηλικία τουυπολογίζεται στα 1150 χρόνια!
Υπάρχουν αρκετά ιστορικά δέντρα στο Δήμο Βιάννου που θα έπρεπε να έχουν χαρακτηριστεί «Ιστορικά-προστατευόμενα». Εκτός από τον Πλάτανο της Άνω Βιάννου, ιστορικό δέντρο είναι ο Πρίνος του Συκολόγου, όπως και ο αειθαλής Πλάτανος της Εμπάρου, αλλά και πάρα πολλά ελαιόδεντρα όπως και πολλοί υπεραιωνόβιοι πρίνοι στα ορεινά.
φωτογραφία: e-storieskritis.gr
Ελπίζουμε ο Δήμος Βιάννου να βρει ενδιαφέρουσα την ιδέα της προστασίας των ιστορικών αυτών μνημείων της φύσης και να πράξει τα δέοντα για την ανάδειξη και την προβολή τους. Είναι αδιανόητο να παραμένει απροστάτευτος αυτός ο πλούτος.
Ιδιαίτερα για τον Πλάτανο της Βιάννου ας μου επιτραπεί να επισημειώσω και τα ακόλουθα: Είναι ένα από τα αξιοθέατα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον όλων ανεξαιρέτως των Ευρωπαίων επισκεπτών και το πλέον πολυφωτογραφημένο σημείο της Κωμόπολης.
Είναι αλγεινή-τριτοκοσμική εικόνα τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και δίκυκλα ακριβώς κάτω από το ιστορικό δέντρο, δυσχεραίνοντας αφόρητα ακόμα κι αυτούς που θέλουν να φωτογραφήσουν ή να φωτογραφηθούν…