Ο μεγάλος προβληματισμός

Ο δείκτης θετικότητας, ο οποίος απεικονίζει τη διασπορά στον πληθυσμό, είναι ο μεγάλος ''πονοκέφαλος'' των επιστημών, σχετικά με την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Με βάση τα τελευταία δεδομένα, το ποσοστό του συγκεκριμένου δείκτη ''αγγίζει'' το 11%, ενώ το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον εν λόγω δείκτη είναι το 4%, όπως έχει αναφέρει ο Σωτήρης Τσιόδρας στο παρελθόν.
Ένας ακόμη μεγάλος προβληματισμός έχει να κάνει με τη Θεσσαλονίκη, καθώς την Κυριακή εντοπίστηκαν 449 κρούσματα, ενώ ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής.
Σύμφωνα το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID.
Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.
Η αύξηση του κρουσμάτων
Ακόμη ένα χαρακτηριστικό που φανερώνει την κρισιμότητα της κατάστασης είναι η αύξηση κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, η οποία είναι ραγδαία και εκθετική.
Πιο συγκεκριμένα, τον μήνα Ιούλιο δηλώθηκαν συνολικά 1.068 νέα κρούσματα, τον Αύγουστο 5.840, το Σεπτέμβριο 8.158 και τον Οκτώβριο 20.776.
Την Κυριακή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1678 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 91 συνδέονται με συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 40929, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες.