Μια πρόταση για την αξιοποίηση του νερού του Αναποδάρη
Μια πρόταση που θα εξοικονομούσε αρκετά χρήματα στο Δήμο Βιάννου τροφοδοτώντας με νερό όλες τις ανατολικές περιοχές του και είχε υποβληθεί πριν από κάμποσα χρόνια. επανέφερε στο προσκήνιο με αφορμή επίσκεψη της στη θέση Χαράκου Λάκκος, πάνω από το Καστρί και το Χόνδρο, η δημοσιογράφος, Ελένη Βασιλάκη.
Όπως γράφει η ίδια στο newshub.gr, την πρόταση είχε κάνει ο τότε αντιδήμαρχος Βιάννου, Νίκος Θεοδοσάκης, κι όπως τονίζει, έχει μεγάλο ενδιαφέρον, παραμένοντας πιο επίκαιρη από ποτέ.
Η περιοχή Χαράκου Λάκκος, όπως μαρτυρά και το όνομα της είναι μια τεράστια έκταση-βοσκοτόπι, ανάμεσα σε μικρούς λόφους αλλά σε αρκετό υψόμετρο, κοντά στον ποταμό Αναποδάρη. Εκεί διαμορφώνεται ένας φυσικός λάκκος όπου η ιδέα ήταν να διαμορφωθεί μια λιμνοδεξαμενή.
Ο Δήμος Βιάννου, με τις εκτεταμένες αγροτικές καλλιέργειες του, χρειάζεται αρκετό νερό και μέχρι σήμερα πληρώνει τεράστια ποσά σε ρεύμα για τα αντλιοστάσια που λειτουργεί.
Ο Αναποδάρης οδηγεί κάθε χρόνο στη θάλασσα απίστευτα μεγάλες ποσότητες νερού. Θα μπορούσε λοιπόν στις εκβολές του να στηθεί ένα μικρό πάρκο ΑΠΕ το οποίο χωρίς κόστος θα αντλούσε το νερό του ποταμού και θα το οδηγούσε στο λιμνοδεξαμένη που θα κατασκευάζονταν στου Χαράκου το Λάκκο (η απόσταση δεν είναι μεγάλη).
Από εκεί με φυσική ροή το νερό θα έφθανε σε όλες τις ανατολικές περιοχές του Δήμου Βιάννου.
Το πάρκο ΑΠΕ το χειμώνα θα παρήγαγε ρεύμα για να μπορέσει το νερό να καταλήξει στη λιμνοδεξαμενή και το καλοκαίρι, που το ποτάμι δεν έχει νερό, θα γινόταν μια καλή πηγή εσόδων, με πώληση του ρεύματος του.
Αυτή τη στιγμή οι δυο γεωτρήσεις που υπάρχουν στον Αναποδάρη από την υπεράντληση έχουν αρχίσει να «τραβούν» γύψο, ο οποίος μελλοντικά θα καταστρέψει τις ελιές που ποτίζονται από τα νερά τους .
Εκτός αυτού είναι κρίμα τα εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού του Αναποδάρη να γίνονται ένα με τη θάλασσα και κανείς να μην τα εκμεταλλεύεται.
Όσο για το κόστος της λιμνοδεξαμενής; Αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί από τα πολλά προγράμματα που χρηματοδοτούν αυτής της κατηγορίας τα έργα.
Η συγκεκριμένη πρόταση είχε γίνει το 2014 από τον κ Θεοδοσάκη. Τότε λειτουργούσε από το Δήμο Βιάννου μια αναπτυξιακή εταιρεία που θα μπορούσε να προωθήσει το έργο.
Έγιναν, μάλιστα, οι πρώτες επαφές αλλά το ζήτημα κόλλησε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά διαλύθηκε και η αναπτυξιακή εταιρεία και η προοπτική της λιμνοδεξαμενής παραπέμφθηκε στις καλένδες, μαζί και η όποια προοπτική αξιοποίησης του νερού του Αναποδάρη ποταμού.
Φωτογραφία: Νίκος Σωμαράκης
Πηγή: newshub.gr