Μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες όλων των εποχών!

Σαν σήμερα το 1877 γεννιέται στο Παρίσι ο Γάλλος πολιτικός, Αντρέ Μαζινό, που έμεινε στην ιστορία ως εμπνευστής για τα περίφημα οχυρά στα σύνορα της Γαλλίας με την Γερμανία, που ονομάστηκαν προς τιμήν του ως «Γραμμή Μαζινό».
Ο Αντρέ Μαζινό υπήρξε μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα της Γαλλίας στα χρόνια του πολέμου, αναλαμβάνοντας και το αρμόδιο υφυπουργείο το 1910, ενώ πολέμησε και κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέχρι που τραυματίστηκε κατά τη Μάχη του Βερντέν. Τιμήθηκε με την ύψιστη στρατιωτική διάκριση στη Γαλλία, το Μετάλλιο του Στρατού, και αργότερα επέστρεψε στα Κυβερνητικά πόστα.
Ως υπουργός πολέμου τη δεκαετία του ’20, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την συνθήκη των Βερσαλλιών, καθώς θεωρούσε ότι η Γαλλία κινδυνεύει ακόμη από την αποδυναμωμένη (μετά το τέλος του Α’Π.Π) Γερμανία, θέση που δεν εξέφραζε πολλούς στην Γαλλία, μιας και δεν ήθελαν να σκέφτονται το ενδεχόμενο νέου πολέμου.
Μετά από σημαντικές πιέσεις από τον ίδιο προς το κοινοβούλιο για να δεχθεί την δημιουργία μια αμυντική γραμμής κατά μήκος των γαλλογερμανικών συνόρων, το 1926 έγινε η πρώτη χρηματοδότηση του Γαλλικού κράτους, για την έναρξη των εργασιών. Τρία χρόνια αργότερα το, κατάφερε να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα κονδύλια με το κόστος να αγγίζει συνολικά τα 3,3 δισεκατομμύρια φράγκα για την ολοκλήρωση του έργου.
Το σχέδιο αναφέρει τα εξής: ισχυρές οχυρώσεις που θα στεγάζουν ανά τέσσερα μίλια πυροβόλα. Ανάμεσα στις οχυρώσεις θα υπήρχαν μικρότερες επανδρωμένες μονάδες από το πεζικό, εξοπλισμένες με τα ανάλογα όπλα. Επίσης δημιουργήθηκαν υπόγεια δίκτυα τάφρων, καταφύγια κτλ., ενώ όλες οι εγκαταστάσεις εφοδιασμού θα βρίσκονταν βαθιά υπό το έδαφος, και από αυτό θα ξεπροβάλουν μόνο πολυβολεία κατασκευασμένα από ενισχυμένο σκυρόδεμα. Πίσω από τη γραμμή θα βρίσκονται υπόγεια καταφύγια από μπετόν για την κάλυψη των μονάδων πεζικού που θα υπερασπίζεται το χώρο μεταξύ των οχυρών.
Ο Αντρέ Μαζινό πέθανε στις 7 Ιανουαρίου του 1932, χωρίς να προλάβει να δει ολοκληρωμένο το έργο του οποίου ήταν ο εισηγητής.
Προς τιμήν του η οχυρωματική γραμμή ονομάστηκε «Γραμμή Μαζινό», και υλοποιήθηκε από τον διάδοχο του στο υπουργείο πολέμου Πολ Πενλεβέ.
Αυτή η κίνηση αποδείχθηκε ολέθρια για την Γαλλία, σε συνδυασμό βέβαια με την απόφαση των Γάλλων στρατηγών για την προάσπιση του οχυρού με τις καλύτερες επίλεκτες μονάδες της χώρας. Έτσι αρκετές περιοχές έμειναν χωρίς προστασία.
Οι Γερμανοί στις 10 Μαΐου του 1940, απλώς παρακάμπτουν την γραμμή από ένα αδύναμο σημείο στα σύνορα με το Βέλγιο και εισβάλουν έτσι απλά στη χώρα. Τα στατικά οχυρά δεν μπορούν να φέρουν ουσιαστική αντίδραση καθώς οι Ναζί τα έχουν ήδη παρακάμψει με αυτοκίνητες οπλισμένες μεραρχίες την στιγμή που οι Γάλλοι στρατιώτες είναι «εγκλωβισμένοι» στα «μπετομένια» οχυρά τους. Επίσης η «Λουφτβάφε» εκμεταλλεύεται την πλήρη απουσία αεράμυνας και απλά πέρασε από πάνω τους.
Μερικές μέρες αργότερα (συγκεκριμένα 14 Ιουνίου) κατέλαβαν το Παρίσι και, η γαλλική κυβέρνηση εξαναγκάσθηκε σε ανακωχή, η οποία υπογράφηκε στις 22 Ιουνίου στο Compiègne.
Ο Αντρέ Μαζινό υπήρξε σίγουρα μια σημαντική προσωπικότητα στα χρόνια του Α’ Π.Π στη Γαλλία και μετά, όμως η «Γραμμή Μαζινό» έμεινε στην ιστορία ως μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές αποτυχίες όλων των εποχών.