Μεταπασχαλιάτικη πίτα από σουβλιστό αρνί και μαρούλι…
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Αν πείτε πως εσάς δεν σας περισσεύει σουβλιστό αρνί το Πάσχα, δεν θα σας πιστέψουμε.
Την αμετροέπεια των Ελλήνων, ειδικά κατά τις μεγάλες γιορτές, την γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά.
Όμως ακόμη κι αν με επιχειρήματα αποδείξετε, εσείς, ότι πράγματι το πασχαλιάτικο αρνί σας το «εξαφανίζετε», το αργότερο, ως την επομένη του Πάσχα, πείτε μας αν ποτέ άλλοτε δεν σας περίσσεψε ψητό αρνί. Γιατί τότε, πράγματι, αυτή η συνταγή δεν σάς αφορά.
Η πίτα της σημερινής συνταγής δεν είναι η
«πίτα της επομένης» από ό,τι κρεατικό περίσσεψε.
Είναι μια πίτα που «μυρίζει» Ανάσταση, ακόμη και μέσα στην καρδιά του χειμώνα, αφού, το κρέας της είναι εκείνο το πασχαλιάτικο κρεατικό που, κομματιάστηκε την επομένη του Πάσχα μεν, φυλάχθηκε μέσα στον καταψύκτη δε, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή του χρόνου, μεταφέροντάς μας γεύσεις κι αρώματα που νοσταλγούμε καθημερινά, έτσι κι αλλιώς.
Είναι αλήθεια πως, με περισσότερη όρεξη θα γευτείς μια κρεατόπιτα με πασχαλιάτικο αρνί δυο μήνες μετά, παρά εκείνη που σε βρίσκει την επομένη ή την μεθεπομένη του Πάσχα, χορτάτο για να μην πούμε «μπουχτισμένο».
Αρνί, λοιπόν, που κόψαμε μικρά-μικρά κομμάτια και φυλάξαμε στην κατάψυξη, είναι το βασικό υλικό της πίτας μας, ενώ εδώ δεν πρέπει να παραλείψουμε να πούμε πως, από τον ίδιο τρόπο φύλαξης, μπορούμε να εμπλουτίσουμε σαλάτες ή και να δημιουργήσουμε νέα νόστιμα φαγητά (με λαχανικά ή ζυμαρικά).
Η φαντασία μας να ’ναι καλά!.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑΨΙ ΔΙΑΜΈΤΡΟΥ 32-35 εκ.
Α)Υλικά για τη ζύμη
- 1 ποτήρι νερό
- 3 ποτήρια (νερού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/3 ποτηριού νερού ελαιόλαδο
- 250 σκληρό βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 κουταλιά σούπας ξύδι ή λεμόνι
- Λίγο αλάτι
Β) Υλικά για τη γέμιση
- 1/2 κιλό αρνάκι ψιλοκομμένο
- Το πράσινο μέρος από δύο(2) φρέσκα κρεμμυδάκια
- Δέκα φύλλα μαρουλιού (καλά στεγνωμένα)
- 4 αυγά
- 5 κουταλιές (σούπας) γιαούρτι στραγγιστό
- 5 κουταλιές (σούπας) γλυκό τραχανά
- Λίγο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από νωρίς ετοιμάζουμε τη ζύμη, η οποία, είναι μια ζύμη τύπου σφολιάτας. Για όλες τις ζύμες αυτού του τύπου η προετοιμασία μπορεί να ξεκινήσει από την προηγούμενη ημέρα. Αυτό θα διευκολύνει τη διαδικασία παρασκευής της πίτας, πάρα πολύ.
Σε ένα σκεύος βάζουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το αλάτι και προσθέτουμε το νερό, το λάδι και μια κουταλιά ξύδι ή λεμόνι. Ζυμώνουμε. Θα έχουμε μια μάλλον μαλακή ζύμη την οποία αφήνουμε από μισή έως μια ώρα να ξεκουραστεί.
Στο χρόνο που η ζύμη μας ξεκουράζεται θα βάλουμε το βούτυρο σε ζεστό μέρος ώστε να μαλακώσει πολύ (να μη λιώσει).
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Σε δυο μέρη χωρίζουμε και το βούτυρο.
Απλώνουμε, σε παραλληλόγραμμο σχήμα, τη μισή ζύμη με τα χέρια μας, σε μια λαδωμένη επιφάνεια (δεν χρειάζεται πλάστης) και μοιράζουμε πάνω της το βούτυρο σε κουταλιές.
Αλείφουμε το βούτυρο σε όλη την επιφάνεια προσέχοντας να μη φτάσει ως τις άκρες.
Διπλώνουμε το φύλλο της ζύμης στα τρία, την πατάμε λίγο με την παλάμη μας, την τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και την βάζουμε στο ψυγείο για μια νύχτα (αν η προπαρασκευή της αρχίζει την προηγούμενη ημέρα) ή για 3 ώρες (αν την ετοιμάζουμε την ίδια ημέρα).
Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
Ζητούμενό μας είναι το να παγώσει και να σκληρύνει το βούτυρο που υπάρχει εντός της ζύμης.
Όταν αυτό γίνει, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την απλώνουμε (πάλι με τα χέρια) σε πάχος 1/2 εκ. και την διπλώνουμε στα τρία, αλλά, αυτή τη φορά, από την άλλη κατεύθυνση.
Ξαναβάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο τυλιγμένη.
Περιμένουμε να ξανα-παγώσει το βούτυρο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τρίτη φορά.
(Αυτονόητο είναι πως όλη αυτή η διαδικασία, αν και πολύ απλή, θέλει χρόνο. Ίσως γι’ αυτό είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε την προηγούμενη ημέρα. Το βέβαιο είναι πως το φύλλο που προκύπτει είναι το ιδανικότερο για πίτες).
Στο μεταξύ μπορούμε να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Χτυπάμε καλά μέσα σ’ ένα σκεύος τέσσερα αυγά και κρατάμε από αυτά 2-3 κουταλιές (σούπας) σ’ ένα μπολ για το άλειμμα της πίτας.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το μαρούλι (σαν σε σαλάτα) και τα προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά.
Προσθέτουμε και το κρέας.
Τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι και τον τραχανά.
Αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά.
Η γέμιση είναι έτοιμη.
Βγάζουμε από το ψυγείο το ένα κομμάτι ζύμης, του δίνουμε κυκλικό σχήμα και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο 1/2-3/4 του εκατοστού.
Τοποθετούμε προσεκτικά το φύλλο στον πάτο του λαδωμένου ταψιού μας με την βοήθεια ενός πλάστη (το τυλίγουμε σε αυτόν και στη συνέχεια το ξεδιπλώνουμε λίγο-λίγο).
Απλώνουμε τη γέμιση προσέχοντας να μην φτάσει ως την άκρη της περιφέρειας και τοποθετούμε πάνω της το δεύτερο φύλλο.
Πιέζουμε περιφερειακά, με τα δάχτυλά μας, το επάνω φύλλο να κολλήσει με το κάτω και χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι πιέζουμε ακόμη μια φορά για καλύτερη συγκόλληση.
Δεν χαράζουμε την πίτα, διότι, δεν θέλουμε να «τραβήξει» το φύλλο στα κοψίματα . Αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό που έχουμε κρατήσει και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για δέκα (10) λεπτά (στις αντιστάσεις).
Τώρα είναι η στιγμή να βγάλουμε για λίγο την πίτα από τον φούρνο, να την χαράξουμε (όχι μέχρι το κάτω φύλλο) και να την ξαναβάλουμε στον φούρνο για να ψηθεί καλά, πάνω-κάτω. Αυτό θα πάρει από μία έως μιάμιση ώρα.
*Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια του δημιουργού ή μετά από επικοινωνία με το viannitika.gr