Μάθημα μετεωρολογίας στο σχολείο!


Ο σπουδαίος αστροφυσικός, Carl Sagan, είχε πει κάποτε πως στις πρώτες τάξεις της σχολικής εκπαίδευσης, τα παιδιά κάνουν συχνά αβίαστα ερωτήματα, τα οποία όμως στην πραγματικότητα είναι βαθιά επιστημονικά!
- Τι είναι τα όνειρα;
- Γιατί έχουμε δάχτυλα στα πόδια;
- Γιατί το φεγγάρι είναι στρογγυλό;
- Πότε είναι τα γενέθλια του Κόσμου;
- Γιατί το γρασίδι είναι πράσινο;
"Αυτές είναι λαμπρές, σημαντικές ερωτήσεις. Και απλά βγαίνουν αβίαστα από τα μυαλά τους" είχε πει ο ίδιος, εκφράζοντας την απογοήτευση του στη συνέχεια, για το ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, έφηβοι μαθητές, έχουν χάσει τον ενθουσιασμό τους, κάτι για το οποίο ευθύνεται το σύστημα εκπαίδευσής που καταστρέφει -σύμφωνα με τον ίδιο- την περιέργεια.
Στην περίπτωσή μας, μια δραστήρια Ηρακλειώτισσα δασκάλα, η κα Βάσω Μπερτσιά, έφερε στην τάξη της, την Ε' Δημοτικού του 41ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, έναν εξαιρετικά ενδιαφέρον επιστημονικό κλάδο, αυτόν της μετεωρολογίας!
Εκμεταλλευόμενη τη σημερινή ευκολία με την οποία γίνονται οι τηλεδιασκέψεις, προσκάλεσε τον Θεσσαλό μετεωρολόγο, κ. Πάνο Αρχοντή, να μιλήσει στους μαθητές της για την πρόγνωση του καιρού!
Οι μαθητές/ριες είδαν ζωντανά μέσα από προτζέκτορα, το πως δημιουργούνται τα σύννεφα, οι κακοκαιρίες, οι ανεμοστρόβιλοι, το χιόνι κλπ. Ο κ. Αρχοντής αναφέρθηκε επίσης στο πως προφυλασσόμαστε από την καταιγίδα και τους κεραυνούς και φυσικά πως ο μετεωρολόγος "βγάζει" την πρόγνωση.
Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στο κλίμα της χώρας μας, και ειδικότερα της Κρήτης και πως αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.
Οι μαθητές τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδόν όλοι έκαναν πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, αφού όπως σας είπαμε παραπάνω, είναι έμφυτη η..."επιστημονική περιέργεια" στα παιδιά, την οποία οφείλουμε να καλλιεργήσουμε με τέτοιες πρωτοβουλίες.
Πληροφορίες: meteo-thessalia.gr